Vergroot afbeelding >

Finalisten Twents Songfestival bekend
Na twee veelbelovende halve finales is het deelnemersveld bekend gemaakt voor de eindstrijd van het Twents Songfestival. Deze finale wordt gehouden op zondag 7 juli en het Openluchtmuseum in Ootmarsum vormt het prachtige decor. De eindstrijd kent veel nieuwe namen en dat geeft zeker aan dat dit Twents Songfestival, met het Nedersaksisch als basistaal, ook in de met name regionale artiestenwereld veel liefhebbers kent. Verrassend is tevens dat de winnaar van vorig jaar, Gert Jan Roesthuis, de finale niet wist te halen. De jury onder leiding van Monique Sleiderink heeft alle deelnemers in de halve finales  live beluisterd en een weloverwogen keuze gemaakt. Dat leidde dus tot een tiental finalisten, die op 7 juli strijden om het Twents Songfestival te winnen.

Jan Riesewijk

 

Tijdens één van de pauzes treedt Jan Riesewijk op. Hij is op en top een ambassadeur van het Nedersaksisch. Deze komiek en acteur, afkomstig uit Losser,  heeft zijn sporen meer dan verdiend. Zijn doorbraak ondervond hij in de serie ‘Jonge Leu en Oale Groond’ en ook als buutreedner zorgde hij voor vele lachsalvo’s. De organisatie van het Twents Songfestival is dan ook heel erg blij dat Jan Riesewijk zijn medewerking heeft toegezegd om de finale van het Twents Songfestival nog meer cachet te geven.


Nedersaksisch is de leidraad
Het is het Twents Songfestival en daarom is de Nedersaksische taal de leidraad. Het liedje dat de deelnemers brengen moet dan ook in deze taal zijn. Dit mag een zelf gecomponeerd nummer zijn, wat uiteraard super origineel is, maar het kan ook gerust een cover zijn.
Het genre is heel breed: Emotionele ballades, meezingers, tranentrekkers, meestampers en in 2023 was er zelfs een prachtige rap te horen in het Nedersaksisch. Iedere deelnemer heeft de mogelijkheid  zijn of haar nummer zelf te begeleiden. De finalisten kunnen gebruik maken van een begeleidingsband onder leiding van Hans Barkel, waarbij de muzikale leider de arrangementen voor de bandleden schrijft. Dat geeft toch zeker een meerwaarde.

Prachtige trofee en bijzondere optredens
De winnaar krijgt naast een prachtige trofee ook de mogelijkheid om een  studio-opname van het winnende nummer te maken. Tevens liggen er optredens in het verschiet bij het Zunnewende festival en het Vestzaktheater.

Vertrouwde gezichten
De organisatie kan weer als vanouds een beroep doen op een vakkundige jury onder leiding van RTV Oost coryfee Monique Sleiderink en haar collega’s Frank Droste en Wilfried Poorthuis.
De steigers voor dit eerste lustrum staan weer klaar en deze zullen in de komende weken verder worden uitgebouwd.
Tot ziens op zondag 7 juli waar tien finalisten hun beste beentje voor zetten om in een ongedwongen sfeer te strijden om gekroond te worden tot de winnaar van het Twentse Songfestival.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Inschrijving Twents Songfestival weer mogelijk

Inschrijving Twents Songfestival weer mogelijk

Hou je van de Nedersaksische taal? Zing en/of schrijf je graag teksten in dit prachtige ‘dialect...

Lees verder >
Twents Songfestival krijgt vervolg in 2024

Twents Songfestival krijgt vervolg in 2024

De editie van het Twents Songfestival 2023 ligt bij velen nog vers in het geheugen. Zeker bij de eve...

Lees verder >
Een ‘merakelse’ ode van Freddy Mensink aan het Twents Songfestival

Een ‘merakelse’ ode van Freddy Mensink aan het Twents Songfestival

Op 2 juli vond er een heel bijzonder evenement plaats in het Twentse decor van het Openluchtmuseum O...

Lees verder >