Openluchtmuseum Ootmarsum is klaar voor Bijbels Kerstspel

Drie jaar geleden vond het laatste Bijbels Kerstspel plaats. Normaal wordt dit Bijbels kerstverhaal eens in de twee jaar uitgebeeld in het prachtige decor met de historische gebouwen van het openluchtmuseum Ootmarsum. Corona gooide, net als voor zoveel andere evenementen, roet in het eten. In 2022 lukt het gelukkig weer en dankzij de handen van vele vrijwilligers en de OLM medewerkers staat alles klaar op het parkterrein om de bezoekers te laten genieten van dit Bijbelse tafereel.
Het gehele kerstverhaal komt aan bod op maar liefst elf locaties.

Op zijn troon roept keizer Augustus het volk op om zich te laten tellen en op reis te gaan. De bezoekers aan het Kerstspel wandelen verder door de schaapskooi om zich onder te laten dommelen in de sfeer van een Twents kerstdiorama. Tijdens de tocht kan men Romeinse soldaten tegenkomen, die de orde handhaven. Bedoeïnen hebben hun kamp opgeslagen en op de Oosterse markt is van alles te beleven.

Herders hoeden hun schapen en de drie koningen worden begeleid door een echte kameel. Engelen dartelen rond en zo worden de bezoekers geleid naar de kerstkribbe. De ster wijst de weg en daar in die kribbe zijn Jozef en Maria en het kindje Jezus met in die stal ook twee ossen. Ook de drie Koningen hebben die ster gevolgd en komen aan bij het kindje Jezus, de zoon van God.
Onderweg komt men nog andere taferelen tegen als wasvrouwen en op het aanbeeld in de smidse klinkt het ritmische getik van de smid om voorwerpen van ijzer te smeden en te maken. Een waarzegger voorspelt de toekomst en een slangenbezweerder laat de adem van de mensen even stokken. Kooplieden prijzen hun waar aan, straatkinderen proberen uit handen te blijven van de soldaten en een boerenfamilie viert Kerst in het Los Hoes en bakt allerlei heerlijke producten. Dat doet ook de bakker in het Bakhuuske en kinderen kunnen genieten van dat brood, maar ook deeg branden in de vuurkorf om het daarna lekker op te eten. Er is muziek. Vrolijke kerstliedjes worden gespeeld, maar ook de karakteristieke tonen van de midwinterhoorn zijn te horen op het terrein.
Het is een echte belevenis om dit kersttafereel mee te maken. In totaal werken een kleine honderd figuranten, in passende en prachtige kleding gestoken,  mee aan het kerstspel. Het museumpark is sfeervol aangekleed, de gebouwen zijn voorzien van kerstverlichting en er is hard gewerkt om de decors en attributen klaar te zetten en te leggen.

Het Bijbels Kerstspel vindt plaats op Tweede Kerstdag 26 december en is van 11.00 uur tot 17.00 uur te beleven.
Meer informatie is te vinden op www.openluchtmuseumootmarsum.nl.
Iedereen is van harte welkom!!

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Bijna 900 mensen genoten onder ideale weersomstandigheden van een zeer gevarieerde Ambachtendag op h...

Lees verder >
Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Twee keer per jaar wordt er een Ambachtendag gehouden op het terrein van het Openluchtmuseum Ootmars...

Lees verder >
Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Het was een bijzonder moment voor alle betrokkenen van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Ewald Weijers ...

Lees verder >