‘Zonnepanelen als basis groenste gemeente van Nederland???’

De plannen om 600 zonnepanelen te plaatsen op de voormalige vuilstortplaats ‘Het Galgenveld’ zijn nog erg prematuur.  Robert ter Horst, directeur van de succesvolle ondernemingen HOME-NRG BV, Terra Agribusiness en AGRO-NRG BV, vertelt dan ook dat nog niets zeker is. “Natuurlijk zijn er de nodige mondelinge toezeggingen van instanties, maar er staat nog geen letter op papier en dus is er nog niets concreet,” laat ter Horst voor alle duidelijkheid weten.

Momenteel verkeert het project in een fase dat er een ‘Haalbaarheidsonderzoek’ plaatsvindt op de plek waar de zonnepanelen moeten komen. “Er is een coöperatie in oprichting  met de naam ‘Energie Coöperatie Duurzaam Dinkelland’.   Deze coöperatie i.o. heeft van de provincie Overijssel een stimuleringsbijdrage  ontvangen voor het opstellen van een business case. Eén van de onderdelen van deze Business Case is het omhelzen van een onderzoek naar de plaatsing van deze 600 panelen.  Mochten de plannen doorgang vinden dan kunnen inwoners van de gemeente Dinkelland met de postcodes 7631, 7636, 7637 en 7638 participeren in dit plan.  Dinkellanders met deze postcode, die geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun dak te plaatsen, of dat niet willen, kunnen voor de duur van 10 jaar stroom afnemen. De eigen groene stroom is 6 cent per kilowattuur duurder dan normale stroom, maar  door de totstandkoming van het Energieakkoord betalen leden van de Coöperatie 7,5 cent minder energiebelasting per kilowattuur.

Vervolgstappen
Het haalbaarheidsonderzoek is in september gereed  en dan wordt er besloten of het project doorgang vindt. Hierna volgen er eventueel  informatieavonden en ledenwerfacties. Bij voldoende leden worden er ook enkele industriële daken op het industrieterrein de Mors vol gelegd.

“Volgende week vergaderen we met het voorlopig bestuur van de Coöperatie in oprichting. Knelpunten zijn er echter nog wel. Er worden nog enkele veranderingen doorgesproken voor wat betreft het Energieakkoord. Deze moeten voor het project positief uitvallen, anders hebben we echt een probleem. Verder zal de netwerkaansluiting, die door Enexis wordt uitgevoerd, een grote aanslag plegen op het budget. Hiermee zijn we in gesprek en plaatsgenoot Ruud Vennegoor doet erg zijn best voor ons. Ook moet er geld zijn voor onderhoud, bewaking en inrichtingskosten van het terrein, want die liggen vele malen hoger dan van  een normale dakinstallatie.  Er zitten dus best  de nodige haken en ogen aan dit project. Ik heb het initiatief genomen, maar in verband met mijn eigen bedrijven kan en wil ik niet constant de kartrekker zijn, want dat zou teveel tijd kosten.
AGRO-NRG_Nieuw (Small)
In het kader van de rendabiliteit lever ik hier vanuit mijn bedrijf HOME-NRG BV alles tegen kostprijs. Met dit project stimuleren we de werkgelegenheid, geven we een nieuwe invulling aan een oude vuilstortplaats en kunnen een bijdrage leveren aan lokaal opgewekte duurzame energie. Het doel is om de gemeente Dinkelland te profileren als de groenste gemeente van Nederland.  Hopelijk krijgen we de zaken rond en kunnen we deze doelstelling realiseren, die zijn positieve uitwerking heeft op ons milieu” besluit een realistische Robert ter Horst.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Toename zonnepanelen in Overijssel

Toename zonnepanelen in Overijssel

Het aantal Overijsselse woningen met zonnepanelen is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 92,1%. In 2020 ...

Lees verder >
Nieuw beleid zonnepanelen in beschermde gebieden

Nieuw beleid zonnepanelen in beschermde gebieden

De gemeenteraad van Dinkelland heeft groen licht gegeven voor nieuw beleid, die  het plaatsen van z...

Lees verder >
Ruim 1 op de 4 Overijsselse woningen heeft zonnepanelen

Ruim 1 op de 4 Overijsselse woningen heeft zonnepanelen

Steeds meer Overijsselaars hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 25,5% v...

Lees verder >