Veel commotie om injectieputten voor afvalwater

Er is opnieuw veel commotie ontstaan over de afvalwaterinjecties door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in lege putten van voormalige gasvelden in Noordoost Twente. De belangrijkste reden voor deze ophef is dat de NAM één van de injectieputten aan de Tramweg in Rossum heeft gesloten door een breuk in de buitenste injectiebuis. “Het frappante is dat de NAM al in  november 2019 wist dat er een vernauwing in de binnenbuis is ontstaan,” vertelt Freddy Mensink, voorzitter van de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT). “Vanaf 2011 vinden deze afvalwaterinjecties al plaats in deze regio in lege gasvelden. Wij strijden al vanaf 2015 om deze injecties te stoppen. Tot nu toe is het echter vechten tegen de bierkaai.  We merken echter nu dat de afvalwaterinjecties die door de NAM sinds 2011 plaats vinden in lege gasvelden in N.O. Twente zorgen voor veel ergernis, ophef en vragen over de veiligheid, de risico’s en de gevolgen voor natuur en milieu. De media en de politiek besteden er nu veel aandacht aan en we merken ook de onrust onder de bevolking. De calamiteiten worden echter steeds groter en het beste voorbeeld is het sluiten van injectieput ROW2 in Rossum. Die sluiting verbaast ons niet. Die put is in 1955 geslagen. De buis is van koolstof staal en op die diepte (1100 meter), met die druk en die hitte is een dergelijke buis een keer aan vervanging toe. Hier hebben we, en zeker onze experts, ook steeds voor gewaarschuwd. De definitieve sluiting van deze put is een bevestiging van onze theorie. We gaan door met onze strijd, want er zijn nog meer van dergelijke putten en de afvalwaterinjecties moeten stoppen voor dat het een nog grotere ramp tot gevolg heeft,” is de stellige overtuiging van de leden van de SSAT.

De stichting strijdt dus al sinds eind 2015 om de injecties te stoppen. Tot nu toe zonder het gewenste resultaat! Stilzitten doen ze echter niet en ze hebben alle redenen om de laatste maanden “noodbrieven” te sturen naar:

  • het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
  • het Ministerie van Economische Zaken (EZK)
  • de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV)
  • de MER-commissie

Afgelopen week is tevens de Veiligheidsregio Twente (VRT) op de hoogte gebracht van de risico’s en gevaren en gevraagd om actie te ondernemen.
In de Gemeente Dinkelland wordt het college van Burgemeester en Wethouders opgeroepen om alle injecties  stil te leggen en bewijzen te verlangen van o.a. SodM, EZK en de NAM, totdat zeker is dat de veiligheid gewaarborgd is.

Hieronder de uitgebreide brief van de Stichting Stop Afvalwater Twente aan de Veiligheidsregio. Het geeft veel achtergrondinformatie en een duidelijk beeld met welke argumenten SSAT ten strijde trekt voor het milieu in Twente!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >