Terug naar de standaardtijd

In dit weekend, en wel in de nacht van zaterdag 28 en zondag 29 oktober, mogen we weer de ‘gewone’ klokken om drie uur terugdraaien naar twee uur.  Digitaal wordt het voor ons geregeld. Lastiger is voor sommigen de biologische klok. De één heeft er geen enkele moeite mee, de ander ietsjes meer en er zijn ook mensen, die weer helemaal in hun ritme moeten komen. Of dat ook voor dieren geldt is wat lastiger te bewijzen.
Op internet zijn er voornamelijk berichten te vinden van tegenstanders van de zomertijd. Belangrijkste motief om de zomertijd in te voeren was toch dat de mensen langer gebruik konden maken van het gratis zonlicht. Concreet betekende dit minder energiekosten. De zomertijd dateert al van 1977 en dat is dus al bijna 50 jaar geleden. Tijden veranderen, maar één ding is zeker. Er zijn ook heel veel mensen, die in de zomertijd genieten van het lange licht, de mooie zomeravonden en daar heel tevreden mee zijn. Voor hen tellen economische belangen niet en die zijn in feite de basis geweest om de zomer – en wintertijd in te laten gaan. Alles heeft zijn voor en tegen, maar misschien dat hier de menselijke aspecten van groter belang moeten zijn dan de economische belangen. Vele maanden leef je en ’s morgens en ’s avonds ‘in het licht’ en dat voelt voor heel veel mensen heel prettig.
In dit weekend gaat de klok dus een uur terug, wie het in zich heeft kan een uur langer slapen. ’s Ochtends weer tijdelijk wat langer licht, maar in de avonduren is het vroeg donker. Dat kan zijn voordelen hebben in de huiselijke gezelligheid. Maar ook hier geldt dat dat voor iedereen weer heel anders kan zijn. Zo lang de zomer – en wintertijd blijven bestaan, zal dat niet anders zijn. Of het ooit nog veranderd wordt: de tijd zal het leren!

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Terug naar de ‘gewone’ tijd

Terug naar de ‘gewone’ tijd

De komende vijf maanden hebben we weer te maken met de wintertijd en dat is in feite ‘de gewone - ...

Lees verder >
Dag zomertijd en welkom wintertijd

Dag zomertijd en welkom wintertijd

De meeste veranderingen hebben hun voors en tegens. Die kunnen per persoon ook nog eens verschillend...

Lees verder >
De klok verzetten naar ‘winter’tijd

De klok verzetten naar ‘winter’tijd

Daar gaan we weer!!! De ‘wintertijd’ gaat dit komende weekend in. Eigenlijk de ‘gewone’ tijd...

Lees verder >