Dag zomertijd en welkom wintertijd

De meeste veranderingen hebben hun voors en tegens. Die kunnen per persoon ook nog eens verschillend zijn…….. We gaan niet in raadselen verder, want de kop van deze tekst verraadt alles al. We nemen in de nacht van zondag 31 oktober afscheid van de zomertijd en verwelkomen de ‘gewone’ tijd, die we al jarenlang de wintertijd noemen.
Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur naar 2 uur, achteruit dus. Dit jaar gaat de wintertijd dus in op 31 oktober 2021; daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijd die op zondag 28 maart begon. Het betekent ook dat de wintertijd ‘slechts’ 21 weken duurt, dus hebben we 10 weken meer zomer – dan gewone tijd.
Door het ingaan van de wintertijd is het ’s morgens weer wat vroeger lichter, maar valt de duisternis eerder in. Stel dat de zomertijd het hele jaar gehandhaafd blijft dan is het op de kortste dag, 21 december, pas om 9.45 uur licht. En door de zomertijd genieten toch heel veel mensen van de lange zomeravonden. Voor sommigen verstoort het uur voor – en achteruit de biologische klok, voor anderen blijkt het geen enkel probleem te zijn. Voors en tegens .
Ook in de (Europese politiek)  heeft de invoering van zomer – en wintertijd ter discussie gestaan. In 2018 kwam de discussie op gang, maar een definitieve beslissing werd niet genomen. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen. Tot nu toe is het onderwerp niet opnieuw op de agenda gezet door de Europese Commissie. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.
Van zaterdag op zondag is de nacht een uur langer en op zondagavond merken we dat het eerder donker is. Vanaf 21 december komt de zon iedere dag een stukje dichterbij en zien we heel langzaam het aantal uren licht en donker weer opschuiven. Op 26 maart 2022 worden we een handje geholpen, want op die datum heten we de zomertijd welkom en dat merken we direct in de avonduren.

De kopfoto is ontworpen door Hanneke Spermon

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Terug naar de standaardtijd

Terug naar de standaardtijd

In dit weekend, en wel in de nacht van zaterdag 28 en zondag 29 oktober, mogen we weer de ‘gewoneâ...

Lees verder >
Terug naar de ‘gewone’ tijd

Terug naar de ‘gewone’ tijd

De komende vijf maanden hebben we weer te maken met de wintertijd en dat is in feite ‘de gewone - ...

Lees verder >
De klok verzetten naar ‘winter’tijd

De klok verzetten naar ‘winter’tijd

Daar gaan we weer!!! De ‘wintertijd’ gaat dit komende weekend in. Eigenlijk de ‘gewone’ tijd...

Lees verder >