Oude gemeentewerf nu een bloeiende akker

De locatie van de oude gemeentewerf heeft een volledige metamorfose ondergaan. De Stichting Natuur en Milieu (SNMO) is er in geslaagd om met toestemming van de gemeente daar spelt te zaaien en de randen te voorzien van bloemenmengsels. Zeker in deze tijd van het jaar is het één bloeiende akker waar de spelt nagenoeg rijp is om te worden geoogst en de bloemenranden bezoek krijgen van vlinders, bijen, en andere insecten.
Speltakker juli 2017 (19)
Maar ook een eend met drie jongen voelt zich op dit veld als een kind in de snoepwinkel en vindt daarnaast ook nog eens de nodige bescherming. Het was een mooi tafereel om deze eend met haar kroost voorbij te zien komen tijdens een officiële bijeenkomst waar de SNMO aan belangstellenden en genodigden dit nieuwe pareltje aan de rand van het Openluchtmuseum wilde laten zien. Deze onverwachte ontmoeting met het nieuwe jonge eendenleven gaf direct het belang aan dat er plek moet zijn voor flora en fauna en het zorgde ook nog eens voor een vertederend beeld.
Speltakker juli 2017 (34)
Bij Gasterij Oatmössche werden de gasten gastvrij onthaald met een kop koffie en ets lekkers, waarna voorzitter Jos Heerink van de SNMO iedereen verwelkomde. Tevens gaf hij aan waar de stichting voor stond. “Pakweg 35 jaar geleden zijn we als natuurliefhebbers begonnen met deze organisatie. In die beginjaren kregen we vaak te horen dat we de geiten wollen generatie vertegenwoordigden, als alternatief werden bestempeld en in het meest negatieve geval als radicaal. De harde kern heeft al deze vooroordelen overleefd en inmiddels zijn we een serieuze gesprekspartner voor allerlei andere natuurorganisaties, de burger en de gemeente.
Speltakker juli 2017 (22)
De natuurgoeroe voor ons is Bas Slatman. Helaas veel te vroeg overleden, maar hij kende de gave om ver vooruit te kunnen denken. Een man met visie, waarvan we nog jaren lang de vruchten kunnen plukken. De projecten ‘Terug naar de bron’ en het herstel van de beekdalen, het wandelnetwerk rondom de Kuiperberg gecombineerd met de historie van deze geweldige locatie komen onder meer uit zijn koker. Hij heeft ons geleerd om de natuur te omarmen, maar dat niet alleen. We moeten het ook doorgeven aan volgende generaties. Het belang van groen is niet moeilijk uit te leggen. Het voorziet ons van zuurstof en is dus de basis van ons bestaan. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dit en dus komt er ook steeds meer samenwerking op gang. Belanghebbenden zoeken steeds meer naar verbindingen. In de grote agrarische business hebben wij nog weinig te zoeken, is er momenteel weinig eer te behalen, maar de verborgen hoekjes en plekken waar het nog kan, zijn van groot belang. We moeten echter ook met die intensieve agrarische wereld blijven praten om mogelijkheden aan te boren. Samenwerken dus,” laat Jos Heerink in een gloedvol betoog weten.  Zijn grote voorbeeld is Bas Slatman, die de daad bij het woord voegde. Niet voor niets kent Ootmarsum een Bas Slatmanpad en is zijn beeltenis ook op deze bloeiende akker op de oude gemeentewerf te vinden.
Speltakker juli 2017 (7)
Richard Kamphuis leidde de genodigden langs deze akker en gaf het proces weer hoe dit allemaal tot stand is gekomen. “In 2016 was het nog grasland en werden aan de rand de eerste strook met wildbloem mengsels gezaaid en kleinschalig wat  ‘oude’ gewassen. Dit jaar hebben we het in overleg met de gemeente wat anders aangepakt. Johan Brunninkhuis, een echte kenner, ploegde het land en vervolgens hebben we gezaaid. Het is echter een nat stuk en dus heeft de gemeente nog wat sloten rondom gegraven. Dankzij het warme en droge voorjaar en de regen op de juiste momenten staat het spelt er momenteel goed bij. Deze soort heet ‘Oberkulmer Rotkorn’ en dat kun je op dit moment goed zien door de roodkleurige glans.
Speltakker juli 2017 (39)
Naast het spelt hebben we ‘randen’ aangelegd en dat levert een prachtige bloemenzee op, die bijvoorbeeld gezorgd heeft dat we de vorige avond maar liefst 200 verschillende vlindersoorten hebben gezien. Dus in twee jaar heeft dit gebied zich ontwikkeld tot een pareltje en we hopen dat dit tot in lengte van jaren zo mag blijven,” vertelt Richard Kamphuis. Of dat lukt is ook mede afhankelijk van de gemeente, want die wil nog steeds graag op deze plek woningen bouwen. “Wij hopen de gemeente met argumenten te kunnen overtuigen dat dit stukje natuur moet blijven en in samenwerking met het Openluchtmuseum liggen er voldoende mogelijkheden om hier iets blijvends moois van te maken.”
Speltakker juli 2017 (8)
Op dat moment fietste de ‘Jeugdnatuurclub Ootmarsum’ langs de speltakker. Zij zijn natuurlijk de komende generatie, die hopelijk de betrokkenheid met de natuur hoog in het vaandel hebben. Niet voor niets werden zij betrokken bij het onthullen van  één van de informatiepanelen. Op deze wijze werd al heel voorzichtig het stokje overgedragen naar een nieuwe lichting, die het gedachtengoed van bijvoorbeeld een Bas Slatman, maar ook van de leden van de SNMO gestalte blijven geven.  Soms zijn het kruisvaarders, maar ze zijn ook de hoeders van alles wat groeit en bloeit. Mensen om te koesteren.

Speltakker juli 2017 (36)
Rabobank doneert 4000 euro
Het project ‘de oude gemeentewerf’ kwam ook in de kijker bij het Rabobank Coöperatiefonds. De aanvraag voor een bijdrage leverde maar liefst 4000 euro op en die cheque werd tijdens deze meeting door Ton Leeuwenkuijl in gezelschap van drie afgevaardigden van de bank en de ledenraad overhandigd. “Dit is zo’n bijzonder mooi project waar we met zijn allen net getuige van zijn geweest . Het is gewoon geweldig dat ook de jeugd er bij betrokken wordt. Samen hebben ze het paneel onthuld en dat geeft ook aan dat de toekomst voor de natuur in goede, jonge handen komt. Wij zijn erg onder de indruk van wat hier gerealiseerd is en dat geeft ons ook veel vertrouwen dat de natuur in Ootmarsum een warme plek blijft houden. Verder willen we er op wijze dat wij als coöperatiefonds van de Rabobank meerdere projecten willen steunen en dus verwelkomen we heel graag nieuwe aanvragen.
Speltakker juli 2017 (31)
Als bank doen we dit graag om de gemeenschap te steunen en zeker alle goede initiatieven, waarvan deze oude gemeentewerf er één is,” benadrukt Ton Leeuwenkuijl de mogelijkheden van het Rabofonds. De SNMO heeft daarnaast ook geld mogen ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en ook dat werd in grote dank aanvaard.
Speltakker juli 2017 (17)
Een aanrader
Het project ‘de oude gemeentewerf’ met ook nog eens een oud gewas als decor is een echte aanrader voor inwoner en toerist om dat te bekijken. Ee intensievere samenwerking tussen Openluchtmuseum en SNMO lijkt een logische keuze, omdat juist het zaaien, verbouwen en telen prima past in de visie van het naastgelegen museum. Wat dat betreft zijn er genoeg mogelijkheden om dit gedeelte met deze prachtige speltakker en bloemenranden te betrekken bij het Openluchtmuseum. Het is een mooie, natuurlijke uitbreiding, die het verhaal van de boeren van pakweg een eeuw geleden op realistische wijze kan uitbeelden. Een kans voor meerdere partijen, die men niet voorbij moet laten gaan. Het is een locatie om heerlijk te genieten van een prachtig stukje ‘oude’ natuur.

De foto’s zijn van Herman Steigstra

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Vrijwilligers van de stichting natuur en milieu Ootmarsum hebben een tweetal uurtjes besteed om de r...

Lees verder >
Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Na een koud en nat voorjaar heeft de zomer zijn intreden alsnog gedaan. Zeker deze week merken we da...

Lees verder >
Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Word jij enthousiast van natuur? Ben je tussen de 18 en 25 jaar, woonachtig in Overijssel én heb je...

Lees verder >