In het komende weekend viert en herdenkt Ootmarsum en haar buurtschappen de bevrijding 80 jaar geleden. Dat vieren start al op 3 mei als een indrukwekkende verzameling WO2-voertuigen. Vanaf de Nutterse weg rijden ze richting de rondweg om vervolgens af te slaan naar Oldenzaal. Tussen 11.00 uur en 13.00 uur kan men deze bijzondere oorlogsvoertuigen zien. ‘Keep them rolling net als velen proberen om de vrede verder uit te rollen. Dat is ook één van de boodschappen van deze legervoertuigen, die veel hebben meegemaakt en juist die oorlogstijd hebben overleefd. Hoe mooi is het dat ze de boodschap uitdragen dat ze die dreiging, een oorlog niet weer willen meemaken.
Herdenken
Op 4 mei is er de jaarlijkse dodenherdenking. Die begint met een viering in de Simon en Judaskerk. Daarna volgt ‘een stille tocht’ langs het Joodsmonument bij het voormalige klooster waar iedereen een bloem kan steken in het monument. Vervolgens loopt men verder naar het Bergplein waar bij het oorlogsmonument op indrukwekkende wijze stil wordt gestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na het Taptoe signaal volgen er twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus wordt gezongen. Vervolgens worden bloemstukken en bloemen gelegd bij het monument.
Na het stilstaan en herdenken van de slachtoffers van oorlogen en geweld vertrekken leden van de OLC ’93 naar het centrum van Wageningen om daar het ‘Bevrijdingsvuur’ op te halen. In de nacht van 4 op 5 mei gaan de atleten in kleine groepjes hardlopend weer terug met de fakkels naar Ootmarsum.
80 jaar Bevrijding
Een dag later komen meerdere initiatieven bij elkaar. In de vroege ochtend vertrekken leden van de Omnisportvereniging Sporro naar het Militaire Kerkhof in Holten. Ook daar wordt een bloemstuk gelegd. Naderhand fietsen ze in kleine groepjes terug naar Ootmarsum. ’s Middags arriveren de deelnemers van SPORRO en OLC ‘(3 op de Stadsweide om gezamenlijk de Siepelstad binnen te trekken. Dat vindt plaats samen met harmonie Caecilia en met ondersteuning van militaire voertuigen naar het centrum van Ootmarsum. Daar wordt het bevrijdingsvuur overgedragen aan Jan Schulten en Johnny Sanders, die het weer doorspelen aan burgemeester John Joosten. Als burgervader geeft hij het door aan de jeugd van Ootmarsum.
Deze activiteiten doen recht om 80 jaar na de oorlog te herdenken, maar ook zeker te vieren en samen met elkaar vertrouwen te hebben in de toekomst voor alle generaties, jong en oud.
Stadsdichter Henny Olde Meule heeft ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding een mooi gedicht gemaakt. Het heeft ook raakvlakken met de activiteiten, die 3, 4 en 5 mei in Ootmarsum worden gehouden om te gedenken en te vieren. Het gedicht wordt daarom ook bij het artikel geplaatst over de genoemde activiteiten op 3, 4 en 5 mei. Tevens krijgt het weer een plek op de hoofdpagina van deze site. Veel leesplezier en koester dit gedicht net als onze vrijheid.
80 jaar Vrijheid
Op 4 mei worden onze oorlogsslachtoffers herdacht.
Op het Bergplein bloemen gebracht.
Het Taptoe-signaal door de trompettist gespeeld.
Twee minuten stilte samen gedeeld.
De echo van tachtig jaren blijft bestaan.
Zodat herinneringen niet vergaan.
Vlaggen gaan in top op Bevrijdingsdag.
Een vlam die al tachtig jaren branden mag.
Het bevrijdingsvuur dat in Wageningen op ons wacht
wordt door lopers van OLC naar hier gebracht.
Sporro legt in Holten bloemen op het militaire ereveld.
Ieder van die 1394 gesneuvelden blijft voor altijd een held.
Het thema ‘Vrijheid’ is thans meer dan actueel.
Leiders spelen met vuur op het wereldtoneel.
Zijn bondgenoten van gisteren dat ook nog vandaag?
Velen zitten met angstgevoelens in hun maag.
Vrijheid wordt ons niet zomaar gegeven.
Offers en pijn worden nog dagelijks gegrift in ons leven.
Ieder voelt hoe Bevrijdingsdag wordt bemind.
Onze driekleur wappert in de wind.
Om aandacht aan deze gebeurtenissen te schenken.
Vieren we onze vrijheid en blijven we herdenken.
Bevrijdingsdag appelleert aan blijvend vrijheidsgevoel.
Met feestvreugde koesteren we dit kostbare doel.
Henny Olde Meule – Stadsdichter Ootmarsum – 5 mei 2025