Meer dan een derde van de Overijsselse woningen heeft energielabel A

Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Overijssel ruim 105.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 35,2% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Overijsselse gemeente is Borne: hier heeft zelfs 45,2% van de woningen energielabel A. In de gemeente Dinkelland zijn er per 1 januari 2024 32,5 % woningen met een energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Overijssel ligt dit percentage iets hoger. De provincie is hiermee iets duurzamer dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Overijssel

Koploper in Overijssel is Borne, maar ook in Zwolle en Dalfsen staan veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met – naar verhouding – de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Borne: 45,2% van de woningen heeft energielabel A
  2. Zwolle: 42,6% van de woningen heeft energielabel A
  3. Dalfsen: 42% van de woningen heeft energielabel A
  4. Hardenberg: 41,4% van de woningen heeft energielabel A
  5. Hof van Twente: 41,3% van de woningen heeft energielabel A

In Zwartewaterland ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van Overijssel. Slechts 25,9% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Haaksbergen (26,9%) en Oldenzaal (27,2%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Dinkelland en Steenwijkerland meeste energieslurpers
Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. In Overijssel ligt dit percentage iets hoger, hier gaat het om 8,1% van de woningen. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.
In Dinkelland en Steenwijkerland vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: in beide gemeenten heeft zelfs 10,8% van de huizen energielabel F of G. In Zwolle komt dit soort huizen het minst vaak voor, slechts 5,4% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024

< Vorig / Volgende bericht >