Het Landschap heeft geen stem: Jij wel op 21 Maart!

Een groener Dinkelland daar zetten wij ons als vrijwilligers van de  Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum ( SNMO )  bijna elke dag voor in. Wij proberen proactief te zijn, en omarmen derhalve projecten die de kwaliteit van onze groene leefomgeving verbeteren. Met onze kennis en ervaring proberen wij om ecologie en economie op een vernieuwende manier te verbinden. Een groene gemeente is goed voor de gezondheid en welbevinden, versterkt de biodiversiteit, beperkt de gevolgen van hitte, wateroverlast en droogte en verbetert de luchtkwaliteit. Het huidige lokale landschappelijke en ecologische beleid van de gemeente Dinkelland laat nog veel te wensen over.  De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn derhalve belangrijk om het belang van groen verankerd te krijgen in onze gemeente.

Leidend Aandachtspunt
De slag die in de komende collegeperiode gemaakt kan worden is om de groene omgeving niet alleen aan stadsontwikkeling en groenbeheer over te laten, maar het een leidend aandachtspunt voor het hele college te laten zijn. Want voor wonen en verkeer, gezondheidszorg, ouderenzorg, rioolbeheer, sociale zaken, sport, onderwijs, natuur, recreatie en toerisme heeft groen waarde.

Wij als SNMO maken ons grote zorgen over de huidige ontwikkeling van de natuur om ons heen.

De Biodiversiteit is nog maar 15 % van die in 1900
en 75 % van de Insecten is verdwenen: SCHRIKBAREND!

De laatste vijftig jaar is het hard gegaan, vooral door de technologie die over ons heen rolt. Technologie heeft ontzaglijk veel moois gebracht, maar door de grootschaligheid brengt het de natuur uit evenwicht. Waarom moet alles meer en groter en super zijn ? Als je ziet hoe er wereldwijd gevist wordt. De landbouw die een enorme productie per hectare kent, maar de grutto verdwijnt, en dat doet er blijkbaar niet toe. We moeten gaan handelen  (anders (om) denken), zodat niet alleen wij als mens groeien, maar ook de natuur.  Kleinschaligheid hoort daarbij.

De natuur is heel sterk en kan zich goed herstellen. De meeste grote problemen zijn oplosbaar. Als we ophouden fossiele brandstoffen te gebruiken lossen we het klimaatprobleem op. Dat kan, want de zon geeft genoeg energie. Van nature hebben wij mensen de neiging om te denken: “Ik wil nu leven, ik wil nu eten, en ik wil nu voortplanten.” De lange termijn doet er niet toe. We kunnen onszelf corrigeren door rationeel te besluiten meer planten en minder vlees te eten. Op die manier hoeven we ook geen tropische regenwouden meer te kappen. Nu hebben we dat land nodig om gewassen te verbouwen om de dieren te voeden en zitten we met een mestprobleem. Als de welvaart beter wordt verdeeld, wordt er bovendien minder voortgeplant. Welvaart doet het geboortecijfer afnemen.

Wat kunnen wij als inwoners van Dinkelland zelf doen ?
De verwarming laag zetten als je de deur uitgaat. Minder vlees eten, en meer groente. Een hybride of een elektrische auto kopen. Iedere burger kan iets doen, al is het maar door het stemgedrag. Als mensen massaal op de groenste kandidaat van hun voorkeurspartij  gaan stemmen op 21 maart , gaat dat opvallen in de gemeente Dinkelland, en misschien wel zelfs in Den Haag.

Daarom besef beste lezers van InenOmOotmarsum, de natuur kan wel zonder ons mensen, maar wij kunnen niet zonder de natuur ! En je hebt maar ONE LIFE, LIVE IT !

Jos Heerink
Voorzitter Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum
Ecoloog

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De tijd is rijp voor natuurlijk groen

De tijd is rijp voor natuurlijk groen

Natuur moet meer de ruimte krijgen, ook in de stad en het dorp. Gelukkig is dat een geluid dat steed...

Lees verder >
Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

Het is geen prettig gezicht: bloeiende bermen waarin alle planten binnen enkele minuten verhakseld w...

Lees verder >

Advent Overdenking

Weet iemand, of er iemand leeft, die ons een goed voorbeeld geeft, door het pad dat hij/zij bewandel...

Lees verder >