‘Kloosterbelofte’ Loes Stokkelaar deels waargemaakt

Het klooster krijgt na vele jaren leegstand een multifunctionele bestemming. Dat is de uitkomst van  onderhandelingen tussen de gemeente Dinkelland en een aantal enthousiaste ondernemers. Sinds 2007 is het klooster eigendom van de gemeente. Tot eind vorig jaar heeft Kondor Wessels geprobeerd om invulling te geven aan het karakteristieke gebouw.  Na het mislukken van de plannen van Kondor Wessels is wethouder Stokkelaar altijd blijven geloven in een goede afloop. Ze beloofde Ootmarsum dat er nieuw leven zou komen in het klooster en deze ‘Kloosterbelofte’ heeft ze deels waar kunnen maken.
De gemeente Dinkelland heeft delen van het klooster Maria ad Fontes, gelegen aan de Oostwal in Ootmarsum, verkocht. De kloosterkeuken, het deel onder de kapel en twee verdiepingen van de beoogde appartementen zijn verkocht. De Radboudzalen worden verhuurd. De komst van Gerard Velthuis en Gerard Kosse is zeker, want de overeenkomsten zijn getekend. Daarnaast is het vrijwel zeker dat glaskunstenares Annemiek Punt met haar Galerie en Atelier verhuist van de ene kant van de Kloosterstraat naar de andere. De glaskunstenares, die haar 35-jarig jubileum viert met een grote tentoonstelling in Haaksbergen, moet met de gemeente nog in conclaaf om de laatste puntjes op de i te zetten. “De plannen zijn tof en we zijn ontzettend blij dat het gelukt is om glasblazer Mark Locock naar Ootmarsum te halen. Met hem, en onze plannen, gaan we Ootmarsum echt op de kaart zetten!” laat Astrid Vroemisse weten. De gemeente is met Annemiek Punt in gesprek over het gedeelte van het klooster, de vroegere recreatieruimte,  recht tegenover haar huidige Galerie.
IMG_0479
De komst van Glasblazer Locock is zeker en de in Engeland geboren Locock verhuist  op voorspraak van Annemiek Punt en haar partner Astrid Vroemisse vanuit Orvelte naar Ootmarsum en vestigt zich in de Radboudzaal. Een droom van Gerard Velthuis komt uit om in zijn eigen geboortestad en in het voormalig klooster zijn ambachtelijke whiskystokerij onder te brengen. Gerard Velthuis organiseert daar proeverijen en demonstraties. Velthuis krijgt de ruimte onder de kapel. Slager Gerard Kosse heeft de kloosterkeuken gekocht. Kosse begint daar met een  maatschappelijk restaurant, waarin tevens een werkplaats voor jongeren is om weer terug in het werkproces in te stromen. Het wordt een leerwerkplaats voor onder andere Wajongeren. Kosse en Velthuis hebben naast deze bedrijfsruimtes ook de derde verdieping aan de Kloosterstraat gekocht om daar een eigen appartement te bouwen.

Loes Stokkelaar_klein
Goed voor Ootmarsum

Wethouder Loes Stokkelaar: “Bij de plannen om het Klooster te ontwikkelen heeft de recreatieve meerwaarde steeds voorop gestaan. Als gemeente zijn wij in gesprek gegaan met verschillende partijen die ideeën hadden over de ontwikkeling. De meeste voorstellen waren niet realistisch en gingen er vanuit dat het pand geen waarde had en met een symbolisch bedrag kon worden overgenomen. Wij zijn zeer verheugd dat wij nu kunnen meedelen dat delen van het Klooster verkocht zijn. Dit is goed voor Ootmarsum. “

De lagen boven de recreatiezalen worden ontwikkeld als appartementen. De kapel en de eerste verdieping aansluitend aan de kapel blijft in eigendom van de gemeente en kunnen voor meerdere maatschappelijke doeleinden gebruikt worden. “We denken aan exposities, eucharistievieringen en ook het Huis van Spiritualiteit blijft één van de vaste gebruikers,” vult wethouder Stoikkelaar aan. Ook de Oostwal blijft in eigendom van de gemeente. “Hierin willen we in samenwerking met het Ondernemersfonds Ootmarsum kijken of we jonge kunstenaars werkruimtes kunnen aanbieden, waarboven studio’s of appartementen komen.” aldus Loes Stokkelaar.
Het authentieke gebouw blijft dus in de huidige vorm staan. “Er wordt niets bijgebouwd, en we slopen ook niets. Hooguit wordt  het gebouw, waar dat nodig is opgeknapt. De kloostermuur aan de Kloosterstraat wordt afgebroken, want op die manier creëren we een betere ontsluiting van het markante klooster. Daarentegen laten we de muur aan de Oostwal staan om daardoor de karakteristieke sfeer in de tuin te waarborgen,” besluit een opgeluchte wethouder Loes Stokkelaar, dankzij deze eerste stappen die zijn genomen om het klooster nieuw leven in te blazen.

Dinsdag 9 december zijn de buurtbewoners geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ernstige beschuldigingen Burgerbelangen Dinkelland aan college over schuldenlast klooster Ootmarsum

Ernstige beschuldigingen Burgerbelangen Dinkelland aan college over schuldenlast klooster Ootmarsum

Volgens Burgerbelangen Dinkelland is het verlies op het klooster in Ootmarsum geen drie miljoen euro...

Lees verder >
Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Oudejaarsactie klooster voor stichting welzijn Tubbergen Dinkelland: Balkenbrij en oliebollen voor goede doel

Oudejaarsactie klooster voor stichting welzijn Tubbergen Dinkelland: Balkenbrij en oliebollen voor goede doel

Ook in deze moeilijke tijd rond de pandemie wordt toch weer een oudejaarsactie voor het goede doel g...

Lees verder >