Kent u een bijzondere boom?

Tot 15 mei kon u uw boom aanmelden met uw verhaal van de boom. Nu is het aan de jury welke bomen worden aangewezen als vertegenwoordiger van de provincies. Vanaf eind augustus staan deze provinciale bomen online. Van 30 augustus tot 16 oktober kunt u stemmen op uw favoriet! Dat kan bijvoorbeeld de zomereik zijn, die in Lattrop staat en dwars door ‘de Bakspieker’ groeit.
SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.
De Boom van het Jaar verkiezing editie 2019 is 29 maart van start gegaan!

Bomen vertellen verhalen
Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’
De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.
In 2019 kon iedereen van 29 maart tot 15 mei een boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc. Inmiddels is de aanmeldtermijn voor 2019 gesloten.
Een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden 30 augustus bekend gemaakt via deze website. Vanaf dat moment kunt u stemmen op uw favoriete boom! (Stemmen kan tot 16 oktober, 12.00 uur.)
Gaat u uw buurt, woonplaats, provincie op de kaart zetten? Stem!
European Tree of the Year
In 2018 won de Troeteleik, het ijkpunt in de middenberm van de A58, de verkiezing met een ruime meerderheid aan stemmen.
Meer weten over de uitslag in 2018? Lees verder.
De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De Troeteleik was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. Deze snelwegboom is geëindigd als 7e met ruim 16.000 stemmen. De winnaar in Europa is De Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, Hongarije geworden met ruim 45.000 stemmen.
De vakjury bestaat uit:
• Prof. dr. ir. Frits Mohren, hoogleraar bosecologie en bosbeheer aan de Wageningen University & Research (WUR). Hij is gespecialiseerd in de groei van bomen en bossen in relatie tot bodem en klimaat.
• Gerbrand Bakker, auteur. Hij schreef onder meer de jeugdroman ‘Perenbomen bloeien wit’ en de literaire roman ‘Boven is het stil’ die tevens is verfilmd. In zijn boeken geeft Bakker een beeldende omschrijving van het landschap waarin het verhaal zich afspeelt.
• Beatrix Kleuver, tuinontwerper en interior decorator. Medeoprichter van het magazine Seasons en auteur van het boek Country Chic.
• Paul Makken, adviseur public affairs ANWB
• Rentmeester Maaike Brasz schuift namens SBNL Natuurfonds aan bij de jury. Zij is verantwoordelijk voor dit project.

Eén van de bomen, waarop gestemd kan worden staat in de buurt van Ootmarsum.
9. Lattrop – Brecklenkamp – De Bakspiekereik
• Op Erve Scholten, behorend bij landgoed Twickel, groeit deze bijzondere zomereik door het dak van een ‘bakspieker’. Dit huisje uit 1738 werd gebruikt om brood te bakken. Rond 1900 vroeg de pachter toestemming aan Twickel voor uitbreiding met een varkenshok. Dit werd geweigerd vanwege de eik. Wel mocht de pachter een bouwwerk rondom de boom bouwen. Het resultaat is deze curieuze combinatie van boom en gebouw.

Verdere informatie is te vinden op de site: https://www.deboomvanhetjaar.nl

Foto: Hanneke Spermon JC Styling

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Beleef de natuur in Twente

Beleef de natuur in Twente

Wandelen door een natuurgebied, maar dan met een extra dimensie, dát is de meerwaarde van een excur...

Lees verder >
Wildplukwandeling in het Drents Friese Wold

Wildplukwandeling in het Drents Friese Wold

Ga mee de natuur in op zoek naar eetbare wilde planten in het prachtige Drents Friese Wold. Op 20 me...

Lees verder >
Springendalse beek levensader van het Springendal

Springendalse beek levensader van het Springendal

De Springendalse beek; de levensader van het Springendal herbergt bijzondere planten- en diersoorten...

Lees verder >