Combinatie Meijers terug in de uitslag; Gait Velers ruilt kanarie toch weer in voor postduif

Het kan verkeren in de duivensport ! Zo vliegt men de ene week met 3 duiven in de top tien, de week erop is men al blij als men de uitslag raakt.  Waar dat aan ligt ? De vraag stellen is eenvoudiger dan het antwoord geven. Wel is het zo dat bij ander weer, andere duiven (lees: andere liefhebbers) de kop van de uitslag bepalen.  Het is al geschreven, de wedvlucht van vorige week zaterdag vanuit Reims had niet op zaterdag mogen worden vervlogen. Het bestuur van de afdeling 9 heeft inmiddels via hun website excuses aangeboden voor deze totaal onverantwoorde lossing. De gevolgen van die lossing hebben bij menig liefhebber diepe sporen achtergelaten. Bij top spelende liefhebbers zijn de beste duiven achtergebleven. Ook de comb. Meijers moest er aan geloven. Hun “226”, met Heartbeat de top van het hok Meijers, bleef achter. Ook de ‘133’ van Douwe Kuipers keerde niet huiswaarts.  Zeker weten dat deze liefhebbers afgelopen week menigmaal richting het hok hebben gekeken of hun favoriet niet toch in een onbewaakt ogenblik gearriveerd was.
Het vluchtprogramma is echter onverbiddelijk: de volgende midfondvlucht zou Nanteuil zijn, ruim 450 kilometer. Wat anders nooit lukt, kreeg een mislukte lossing wel voor elkaar: de afdeling zag in dat de duiven het van Reims uit zwaar te verduren hebben gehad. Met het vooruitzicht van een zuidwesten wind op zaterdag werd besloten om de duiven dichterbij en naar een westelijker gelegen losplaats te gaan. De duiven hadden dan zo goed als de hele vluchtlijn wind op de staart. Een verstandig besluit.

89 Duiven van de Othmarvliegers met 11 deelnemers  werden in een konvooi van 3661 duiven gelost in Epehy, 375 kilometer. Sponsor van deze vlucht was Luka Beveiliging uit Oldenzaal. Na de lichte inzinking van vorige week aasde het hok Meijers de hele week op revanche. Er werd nog een tandje bijgeschakeld en bij het inkorven was al duidelijk dat de ‘dames’  van Meijers er klaar voor waren. Gelost om 08.00 uur was het Queen Rossi die net vijf seconden voor Heartbeat om 11.28 uur als eerste wist af te tikken en dat bij een gemiddelde snelheid van 108 kilometer per uur. Ook nummer 3 liet niet lang op zich wachten en werd nog in dezelfde minuut geconstateerd.  Het waren met name de gebroeders Bert en Han Damhuis die in het voetspoor van Meijers wisten te blijven.
G. Schepers wist zich te herstellen van een lichte onachtzaamheid van een paar weken geleden en coachte  zijn ‘065’ naar een verdienstelijke 7e plek. Opgemerkt zij nog dat de comb. Meijers met deze uitslag ook binnen de gehele afdeling in de top wist te spelen, namelijk 7, 8 en 11. Een meer dan uitstekende prestatie welke Meijers terug op de kaart zet.
Opmerkelijk was dat de winnaar van Reims, Oscar Ossenvoort, het voor gezien heeft gehouden voor wat betreft de vluchten met de oude duiven. Gait Velers is teruggekomen op zijn beslissing om zich volledig te richten op kanaries onder het mom “dat een kanarie zelfs bij een lossing van 10 meter van het hok, de weg nog niet terug weet te vinden”. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald !  Gelukkig maar.

Fondvlucht vanuit Blois
Op dezelfde zaterdag stond ook een eendaagse fondvlucht op het programma en wel vanuit Blois, 668 kilometers.  Een stevige afstand en bij een noordoosten wind een zeer zware kluif voor de duiven.  Maar wat voor Epehy gold, een zuidwesten wind, gold ook voor Blois.  Dat maakt de vlucht een stuk dragelijker. Het zou echter geen vlucht worden met snelheden van boven de 100 km. per uur, daarvoor waren de weersomstandigheden verder op de dag net niet optimaal genoeg en te wisselvallig. Het was wederom een duif van het hok Meijers die als eerste duif van de Othmarvliegers geconstateerd werd en wel om 14.04 uur en binnen afdeling 9 goed voor een 7e plaats van 5173 duiven. Wie heeft ze beter ? In Ootmarsum kunnen we rustig zeggen:  niemand. Toch is er een  liefhebber die zich niet bij de suprematie van het hok Meijers wenst neer te leggen en dat is Henk Kouijzer jr.  Na in het begin van het seizoen een eerste plaats te hebben gevlogen, raakte de vliegploeg langzaam maar zeker uit vorm. De badhanddoek leek te zijn geworpen,  want de problemen met de luchtwegen van de duiven leken niet op te lossen.  Kuren hielp niet meer en goede raad bleek òf te duur òf niet te helpen. Een kleine ingreep in het ventilatiesysteem bleek echter wonderen te doen.. Met een geweldige 2e plek en 3 van de 6 gezette duiven op de uitslag kan men met een gerust hard zeggen dat badmeester Henk terug is als nooit te voren.

Wederom in de kop van de uitslag, nu de 3e , zat het ‘Leontientje’ van Bert Damhuis, de 57ste keer dat deze duif prijs vliegt ! J. van Ingen was terug in de top 5 en wel met 2 duiven.  Blokhuis Glas te Oldenzaal was leverancier  van de weekendprijs, uiteraard gewonnen door de comb. Meijers.

Wat resteert is de volledige uitslag van zaterdag 23 juni.
Epehy, 89 duiven
1, 2, 3 en 10 comb. K. en K. Meijers
4 en 6 H. Damhuis
5, 8 en 9 B. Damhuis
7. G. Schepers
Blois, 668 kilometer
1. comb. K. en K. Meijrs
2. H. Kouijzer & Zn.
3. B. Damhuis
4 en 5. Jim van Ingen.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >