Brusche Regiokampioenschappen in Agelo een feest voor de wielersport

Heel veel evenementen hebben vrijwilligers nodig om de organisatie goed te laten verlopen. Dat geldt ook zeker voor de Brusche Regiokampioenschappen in Agelo, die op Tweede Pinksterdag zijn gehouden. Ageloër Jan Sanderink, ook nauw betrokken bij de Omnisportvereniging SPORRO Ootmarsum, is één van hen.  Jan maakte voor deze site een verslag van dit wielerspektakel op een mooie Tweede Pinksterdag.

Het was een geweldige dag, een feest voor de wielersport
“Het was vroeg op voor een groot aantal vrijwilligers. die gezamenlijk de regio-kampioenschap wielrennen organiseren. Om 6.00 uur staat een hele batterij vrijwilligers klaar om het parcours op te bouwen, veilig te stellen, enzovoorts. Leden van de organiserende clubs:

OWC                     Oldenzaalse wieler club

MTO                     Mountain-bike team Ootmarsum

SPORRO               Omnisport  Ootmarsum

Ze zijn druk met :   Parkeerterrein opbouwen

Wegen afsluiten

                                    Dranghekken Plaatsen

                                    De Finishstraat opbouwen

                                    De Finishboog plaatsen

                                    Reclame uitingen van de sponsoren plaatsen

                                    De geluidsinstallatie plaatsen, geluid tot aan de melkfabriek

In de tussentijd zijn er een aantal dames gestart met het maken van lunchpakketten voor de vrijwilligers, die de gehele dag in touw zijn. En dat zijn er nog wel wat gedurende deze dag: Zo’n 120 vrijwilligers actief.
Om half negen staat alles klaar en volgt er het eerste startschot. De speaker zet de renners van de eerste vier wedstrijden op een rij, waarna ze 2 minuten na elkaar van start gaan

We beginnen met
Mannen Amateurs

Mannen Sportklasse

Mannen Master 30+

Mannen Master 40+

Mannen Master 50+

Mannen Master 60+

Rond 10.00 uur is het de beurt aan de junioren, zowel jongens als meisjes. Er wordt volop gestreden op de flanken van de Kuiperberg, op een parcours van 5.6 mm lang worden diverse rondjes afgelegd

Het vals plat van de Weerselosestraat richting Ootmarsum, dan in volle vaart de Molenberg over, om daarna rechtsaf te slaan richting Hezeberg, ‘effen’ afzakken en dan rechts-links de Smitweg op. Om vervolgens weer terug te keren bij start-finish, bij café Groot-Agelo.

Na deze strijd, staat er een krachmeting gepland voor de dames en heren van de categorie ID-Cycling, ze strijden 40 minuten en drie, wat kleinere rondes van 1.1 Km lang om de regiotitel. Een heel gevecht waar alleen maar winnaars zijn. Voor hen is meedoen gelijk aan winnen. Een ieder wordt dan ook beloond met een herinneringsmedaille.

Om half twee in de middag is het de beurt aan de oudere junioren, de dames  beloften en amateurs.

Voor de dames is het 13 ronden van 5,6 km koersen, weer strijd op die eerder genoemde flanken van de Kuiperberg. Na 72 Km afgelegd te hebben, komt na  1 uur en 53 minuten Iris Schultinga van NWV Groningen, als winnaar over de streep. Bij de mannen junioren is Keije Solen van WV Noord-Holland de rapste, hij heeft een ronde meer afgelegd in de tijd van 1:50:42.

Plaatselijk favoriet Teun Veelers
Daarna is het de beurt aan de crème de la crème van de amateurwielrenners. De beloften en de elite Amateurs. Hierbij is ook de plaatselijk favoriet Teun Veelers van de partij. Hij heeft er alles aan gedaan om vandaag goed aan de start te komen. “Dichter bij huis als in je achtertuin kun je de winst niet ophalen,” zegt Teun. “Laten we hopen dat het vandaag lukt.”

De Hoofdsponsor, Hennie Nijhuis van Brusche Electrotechniek, luidt de startbel, een peloton van ± 90 man vertrekt voor de titel regiokampioen van het Noorden. Een afstand van 102 Km. 18 Ronden moeten er afgelegd worden om uit te vinden wie vandaag de sterkste is van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

De buurtbewoners in de finishstraat zijn er ook helemaal klaar voor. Vanaf een rijk gevulde bartafel smult men van de wedstrijd en het bier. Het lijken wel Vlaamse toestanden.

Maar terug naar de koers. Al snel ontstaat er een kopgroep van zo’n acht man. Het zit Teun Veelers niet mee, hij is geen onderdeel van de kopgroep, Pech in de eerste twee ronden, geknapte spaken en een krom wiel na een kleine aanrijding, werpen hem ver terug. Zijn maten van OWC en de Zwaluwen doen er alles aan om hem weer vooraan in de wedstrijd te brengen, maar 4 tot 5 ronden voor het eind komen ze tot de conclusie dat dit niet gaat lukken. Vooraan wordt er volop gestreden, de kopgroep krijgt versterking van achteruit van twee renners, die knap terugkomen. Uiteindelijk komt Robin Löwik van team WV De IJsselstreek alleen en als eerste over de streep. In een heuse sprint worden Peter Schulting en Adne Koster, respectievelijk 2e en 3e.

Foto’s: Coen van ’t Rak

14 uur in touw
18.00 uur in de middag, de wedstrijden zitten er op, maar de dag is nog niet voorbij. De vele vrijwilligers ontdoen in no-time het parcours van de vele hekken, de volgauto’s van de Firma Heisterkamp rijden naar hun thuisgarage, de wegen worden weer vrijgegeven.

Om 6.00 uur begonnen en om 20.00 uur zitten moe maar voldaan de vele vrijwilligers op het terras van café  Groot-Agelo. Ze genieten van een hapje en een drankje. Sterke verhalen vertellen van en over een geslaagde dag.

Er was strijd, er was teleurstelling, het was mooi, het was top, het was sport, zoals je dat graag wilt zien. Zo af en toe kan en mag dit in je achtertuin. Mooi dat dit zo kan: Een ieder, heel erg bedankt,” besluit een betrokken Jan Sanderink.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De charme van het Agelose gala: van Magnifique naar WoW

De charme van het Agelose gala: van Magnifique naar WoW

De kracht van het gala van de Keistenen is dat het publiek nagenoeg van begin tot eind met volle teu...

Lees verder >
Ridder Ruud Sanderink en adjudant Thijs Lansink ‘vlinderen’ Keistenen land binnen

Ridder Ruud Sanderink en adjudant Thijs Lansink ‘vlinderen’ Keistenen land binnen

Ruud Sanderink is de 41e ridder van carnavalsvereniging De Keistenen uit Agelo. Zijn adjudant is Thi...

Lees verder >
Sfeervolle lichtjestocht Agelo

Sfeervolle lichtjestocht Agelo

Op donderdag 22 december bent u van harte welkom in het centrum van Agelo. Dan is er de sfeervolle l...

Lees verder >