Bart Buijs ontvangt Overijsselse Erepenning bij afscheid als directeur Het Oversticht

Bart Buijs is tijdens een speciaal afscheidssymposium in Zwolle onderscheiden met de Overijsselse Erepenning. De Commissaris van de Koning, Andries Heidema, reikte de penning aan hem uit als erkenning voor zijn grote betekenis voor de ruimtelijke kwaliteit in Overijssel. Tegelijkertijd markeerde het symposium het officiële afscheid van Buijs als directeur van Het Oversticht.

Een nalatenschap in ruimtelijke kwaliteit en samenwerking
Onder leiding van Buijs ontwikkelde Het Oversticht zich tot een deskundige, inspirerende en verbindende organisatie binnen en buiten Overijssel. Hij stond aan de basis van initiatieven als Atelier Overijssel, Dorpsplan Plus, de ervenconsulten en het recent geopende Huis van de Leefomgeving. Stuk voor stuk projecten, waarin samenwerking, de menselijke maat en toekomstbestendige kwaliteit centraal stonden.
Wat Buijs volgens betrokkenen kenmerkte, was zijn vermogen om visie te koppelen aan praktijk. Niet alleen als directeur, maar ook als mens wist hij mensen te verbinden, processen vlot te trekken en nieuwe perspectieven te openen. Zijn overtuiging dat maatschappelijke opgaven alleen samen en integraal opgelost kunnen worden, vormde een rode draad in zijn werk.

Na een langdurige ziekteperiode werd eerder dit jaar duidelijk dat Bart Buijs niet zal terugkeren in zijn functie. Het Oversticht neemt afscheid van een directeur, die het maatschappelijk belang van een kwalitatieve leefomgeving met visie en daadkracht op de kaart zette.

Inhoudelijke verdieping en eerbetoon
Tijdens het symposium in de Makersfabriek in Zwolle gaf Jannemarie de Jonge – voormalig Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving – een lezing over natuurinclusief plannen. Daarmee werd niet alleen teruggeblikt op het werk van Buijs, maar ook vooruitgekeken naar de opgaven van de toekomst.

De uitreiking van de Overijsselse Erepenning vormde het slotstuk van de bijeenkomst. Volgens de provincie verdient Buijs deze onderscheiding vanwege zijn “structurele, duurzame bijdrage aan de leefbaarheid van Overijssel en zijn rol als inspirator, verbinder en pleitbezorger voor de kwaliteit van onze leefomgeving.”
Over Het Oversticht
Als maatschappelijke organisatie werkt Het Oversticht al honderd jaar aan de kwaliteit van de leefomgeving. Samen met vijftig ambitieuze collega’s met uiteenlopende achtergronden – van architectuur en stedenbouw tot erfgoed en archeologie, werkt Het Oversticht aan een leefomgeving, waarin iedereen zich thuis kan voelen. Dit gebeurt vanuit de programma’s Omgevingskwaliteit, Erfgoed en Duurzaamheid, binnen de provincie Overijssel en in delen van Flevoland en Drenthe.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Het Oversticht bestaat 100 jaar

Het Oversticht bestaat 100 jaar

2025 is een bijzonder jaar. Een jubileumjaar ‘Het Oversticht’. Zij blikken met trots terug op be...

Lees verder >
Ontwikkelplannen voor een kerkgebouw? Gebruik het Kerkenspreekuur!

Ontwikkelplannen voor een kerkgebouw? Gebruik het Kerkenspreekuur!

Misschien speelt bij jullie ook de vraag: 'Hoe maken we ons kerkgebouw toekomstbestendig?' Het antwo...

Lees verder >
Huis van de Leefomgeving opent haar deuren

Huis van de Leefomgeving opent haar deuren

Op 7 september vieren Het Oversticht, Natuur en Milieu Overijssel en de Overijsselacademie dat de dr...

Lees verder >