‘Aj plat könt proat’n, dan muj’t nig loat’n!’

Laura Lansink doet onderzoek naar de inzet van de Twentse taal op de basisschool. Dit is haar afstudeeropdracht voor de studie ‘creative business’ specialisatie educatie aan hogeschool Saxion. Tevens wil zij kant en klare lessen ontwikkelen, die aansluiten bij de leerdoelen van SLO. Dit doet zij in samenwerking met het 1 Twente Tweta project, waarvan Adrie Hemmink één van de kartrekkers is.
Natuurlijk moeten de ontwikkelde lessen worden uitgeprobeerd en daarom kwamen Adrie Hemmink en Niels Wesselink ( redacteur van 1 Twente) een dialect les bekijken en filmen in groep 7/8 van basisschool ’n Baoken te Agelo. Dit was reeds hun tweede bezoek, omdat een les over ‘de Noaberschop’ enkele weken geleden al was getest in de praktijk.
De lesbrief ‘Noa reagn schient de zun’ werd behandeld, waarin onder andere verschillende weertypen, diersoorten en bouwstijlen voorkwamen. Ook werd geregeld om de mening van kinderen gevraagd. De stelling ‘het weerbericht moet in het Twents worden gepresenteerd’ kon met ‘eens’ of ‘oneens’ worden beantwoord. Middels een coöperatieve werkvorm werden de meningen uitgewisseld. De leerlingen mochten een kort weerbericht noteren en presenteren. Verschillende mooie Twentse weerberichten passeerden de revue. En voor degene, die zich veiliger voelde, om dit in het Nederlands te presenteren: dat mocht natuurlijk ook! De leerlingen gaven aan de les met plezier te hebben gevolgd en vonden het Twents praten met elkaar over de verschillende onderwerpen het leukst.

‘Het Rode Stalen Ros’
Een mooi initiatief om aandacht te vragen voor de Twentse taal en cultuur! Ook actueel nu op 30 mei in de gemeente Tubbergen het ‘Rode Stalen Ros’ ( een rode elektrische bakfiets) in gebruik is genomen. Een rijdend taal- en cultuurinstituut, waarmee Twentse taal- en cultuurambassadeurs goodwill kweken voor de Twentse taal en cultuur. De bakfiets staat nu gestald in de bibliotheek van Tubbergen, maar kan van stal worden gehaald voor activiteiten in de verschillende dorpen rondom Tubbergen. Het is de bedoeling dat elke Twentse gemeente op den duur zijn eigen ambassadeur krijgt om activiteiten te ontplooien.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

‘Vlam in de pan’ bij café Max Groot Agelo

‘Vlam in de pan’ bij café Max Groot Agelo

Nee, rustig maar ….. geen paniek! Gelukkig was ‘Vlam in de pan’ de titel van de eindmusical en...

Lees verder >
Modderdag op ’n Baoken daagt uit tot meer spel

Modderdag op ’n Baoken daagt uit tot meer spel

Op basisschool ’n Baoken genoten de leerlingen van de groepen 1,2 en 3 van een heuse Modderdag. Ti...

Lees verder >
Leerlingen ’n Baoken in actie voor de bij en de vlinder

Leerlingen ’n Baoken in actie voor de bij en de vlinder

Op een akker van hun noaber Harry Schröder zaaiden en harkten leerlingen van groep 7 en 8 van ’n ...

Lees verder >