Zuster Marianna Hulshof: ‘Nederlandse Parel voor Kenia’

Het lag in de bedoeling om in het afgelopen weekend het 100-jarige geboortejaar van Jo Hulshof te vieren. Dit is echter uitgesteld door het Coronavirus. Het ‘eeuw’feest wilde men vieren met familie, vrienden en bekenden hier in Nederland en in Kenia waar Jo Hulshof, daar bekend als sister Marianna Hulshof, geweldig goed werk heeft verricht. Op 12 april zou Jo Hulshof 100 jaar zijn geworden. Die leeftijd haalde ze niet, want ze stierf op 11 januari 2008 op 86-jarige leeftijd in Driebergen. In Kenia waar ze bijna dertig jaar werkte, heeft ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. Liefkozend werd ze daar dan ook ‘De Nederlandse parel voor Kenia’ genoemd.

Kiezen om voor kansarmen te werken
“Zuster Marianna Hulshof is op 12 april 1921 als derde van elf kinderen geboren in het kleine stadje Ootmarsum in het oosten van Nederland.  Een plaats waar gulle mensen werden geboren, want zoals Zuster Marianna graag vertelde, hebben ze enorm bijgedragen aan haar project in Kenia. Haar achterneef Kardinaal Alfrink was een zodanige bron van aanmoediging voor haar dat ze er al vrij vroeg voor koos om met kansarmen te gaan werken,” staat in een uitvoerig krantenartikel beschreven. Het komt uit de Nairobi Business Monthly en is geschreven door Ged Wesonga, die het in februari als een eerbetoon aan zuster Marianna Hulshof publiceerde.
“De zieken bood ze genezing, de hongerigen gaf ze te eten, de daklozen gaf ze een woning, de dorstigen gaf ze te drinken. Voor de leergierigen opende ze de deuren naar academische scholing,” is de vertaling van het eerste stuk van het artikel. De krant kwam uit in februari 2020 en nicht Hettie Scheper-Hulshof nam de vertaling voor haar rekening. “Het was voor ons heel verrassend dat er een groot artikel over mijn tante in de Nairobi Business Monthly stond. Door bekenden werden we daar op gewezen. Het bleek de start om binnen onze familie en met andere betrokkenen tot uitwisseling te komen van foto’s en filmmateriaal. Men wilde in Kenia namelijk een film maken over de aanpak van mijn tante. Door haar manier van werken ontwikkelde de streek zich positief op de terreinen van armoe, scholing en gezondheidszorg. Haar werkwijze wordt momenteel, twintig jaar na haar vertrek, als voorbeeld gekozen om verder uit te bouwen,” vertelt Hettie Scheper-Hulshof. Zuster Marianna bracht een groot deel van haar leven door onder de inwoners van Samia, in samenwerking met wie ze vele humanitaire projecten ontplooide. Ze liep hiermee ver vooruit op de latere landelijke decentralisatie in Kenia.


Anekdote uit het krantenartikel

Of je het nu met mensen hebt over wat ze deed op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, opleiding, armoede bestrijding, behuizing, sport ontwikkeling, religie of sociaal werk, haar naam roept warme herinneringen op aan de onbaatzuchtige en menselijke persoon wie ze was en wiens positieve bijdrage aan het leven van veel mensen je met recht legendarisch mag noemen. In het krantenartikel is ook de terugblik te lezen van Adelaide.  ‘Adelaide lacht met haar hele gezicht als ze vertelt dat ze altijd met een dankbaar gevoel aan Zr. Marianna Hulshof terugdenkt. 
In 1985, als ze 10 jaar is, raakt ze lichamelijk beperkt door polio. De reactie van haar ouders was haar zonder iets en in haar eentje achter te laten bij het Alupe ziekenhuis in Busia district.

In de zoektocht naar mogelijke familie kwam men gelukkig uit bij haar grootouders die, in tegenstelling tot haar ouders, haar niet als een hopeloos geval beschouwden maar juist mogelijkheden zagen en haar in 1988 meenamen naar het Nangina Helper Project, een door katholieken geleid Missieproject dat zich ondermeer hard maakte voor de rechten van kinderen met lichamelijke beperkingen.

Deze keuze van haar grootouders maakte dat Adelaide in 1993 naar de St. Catherine Nangina Primary School kon, een lagere school met aanpassingen voor lichamelijk gehandicapte leerlingen. Na de basisschool volgde in 2001 de Cecilia Nangina Girls High School en uiteindelijk een met succes afgesloten universitaire studie.

Vandaag de dag vervult Adelaide met gepaste trots meerdere functies; ze is staflid van de ‘National Council for Persons with disability’, veelgevraagd ‘motivational speaker’, gebarentolk en vertaalt braille. Bovendien is ze oprichtster en voorzitter van Inua Mlemavu, wiens missie het is mensen met beperkingen een zelfstandig leven te laten leiden.

Wat een ongelooflijk groot verschil met de tijd dat haar ouders haar vanwege haar lichamelijke beperkingen achterlieten in Busia County, Funyula Subcounty, Buyingi village. Dit grote verschil is te danken aan de opvang in het Nangina Family Helper Project en dat werd geleid door Medische Missiezuster Marianna Hulshof.’

Dit is één van de vele voorbeelden hoe het werk van Marianna Hulshof niet alleen tot prachtige resultaten heeft geleid, maar ook hoe de voormalige Ootmarsumse het werken met kansarme mensen als haar roeping zag. Dat bleef in de Siepelstad niet onopgemerkt, want jarenlang zorgde een Bingoavond van het KVG voor geldelijke steun, maar ook andere sponsors boden spontaan hulp aan het dankbare werk dat door sister Marianne werd verricht in Kenia.
“Vandaag 12 april was haar verjaardag en we zouden daarom dit weekend in Ootmarsum bij elkaar komen en samen met velen in Kenia terugblikken op haar Family Helper Project in Nangina in Busia County, een klein plaatsje in het westen van Kenia dichtbij Lake Victoria. Dit stellen we voorlopig uit, hopelijk kunnen we later dit jaar alsnog het glas heffen op deze bijzondere en lieve vrouw die voor velen zoveel heeft betekend,” besluit de familie van ‘de Nederlandse parel voor Kenia’.

< Vorig / Volgende bericht >