Vluchteling en designer Khalid een alleskunner achter de naaimachine

Binnen de Wyllandrie in Ootmarsum,  waar ruim 200 vluchtelingen worden opgevangen heeft, heeft Khalid Alsafer zijn naam als designer inmiddels weten te vestigen met het ontwerpen en maken van carnavalskleding.  Maar de Syrische vluchteling heeft ambities en wil graag in contact komen met andere kledingontwerpers  om hen te helpen. Daarnaast wil  hij ook leren van de Nederlandse werkwijze. “In Nederland ben ik goed opgevangen, de mensen in Ootmarsum geven aandacht aan ons en ik wil daarvoor graag wat terug doen,” is de drijfveer van Khalid Alsafar.
DSCN5566
Khalid (rechts) en Mahmoud voor de Wyllandrie waar ze zich thuis voelen

Het is een mooie morgen en de zon schijnt op deze Februaridag volop. Het raam van de kamer van Khalid en zijn kamergenoot Mahmoud staat wagenwijd open, ondanks de magere temperatuur. De designer zet een bak koffie en toont zich Twents gastvrij. “Het is een kleine kamer, maar als ik ’s morgens uit het raam kijk,  zie ik dit mooie stadje liggen. Een prachtig uitzicht en ik voel me hier gelukkig  in dit opvangcentrum en in Ootmarsum ,” is het eerste wat Khalid vertelt. De 30-jarige Syriër is de drijvende kracht geweest achter het maken van de kostuums voor de plaatselijke carnavalsoptocht. Vele vluchtelingen namen voor het eerst deel aan dit evenement en maakten met hun slogan ‘Heel Nederland Bedankt’ enorme indruk op de toeschouwers langs de route. De prachtige kostuums, de vrolijke groep, hun prins en adjudant zorgden voor een extra dimensie. Verscholen in de groep liep ook Khalid, de ontwerper van de kleding,  mee. “Het was een groep van 125 vluchtelingen, die allemaal spontaan meededen, en in hun kostuums was iets van rood-wit-blauw of oranje verwerkt.
DSCN5561
Het thema ‘Heel Nederland bakt’ hebben we een mooie lading kunnen geven door het te veranderen in ‘Heel Nederland BedAnKt’. Op het moment dat we buiten een groepsfoto maakten voelde ik al de emotie, want iedereen in de Wyllandrie stond volledig achter dit thema. Daarna liepen we de Kuiperberg af naar Ootmarsum om ons op te stellen. Het applaus van de mensen langs de kant deed me ontzettend goed en het was echt geweldig om dit mee te maken. Tijdens het feest na die tijd kreeg ik van stadsprins Rob de complimenten voor de kleding, die ik heb mogen ontwerpen en maken.
Hartje
We hebben dat met nog meer mensen kunnen realiseren, want Hoessein en Elaha hebben veel voor de carnavalsgroep en de kleding betekent en dat geldt ook voor Annet, Anneloes, Sandra en Elly. Ik wil ze geweldig bedanken voor de support en het werk dat ze hebben verricht,” benadrukt Khalid het belang van deze bewoners en vrijwilligers. Het geeft ook wel aan dat hij zich bescheiden opstelt, want de designer heeft zich in die weken voor het carnaval ontpopt als de motor om dit allemaal te realiseren. Dagen zat Khalid achter een Anker naaimachine, bijna 60 jaar oud, en eigenlijk is het een wonder dat het allemaal voor elkaar gekomen is. “Het was echt een oud dingetje en iedere keer brak de naald of knapte de draad, maar we bleven de moed er in houden. Ik heb dagen en nachten achter die naaimachine gezeten om het allemaal maar voor elkaar te krijgen.  Het is ons gelukt en ook met de andere kleding kon ik mijn steentje bijdragen. Dan is het mooi dat er zo gereageerd wordt op onze groep,” geeft Khalid weer wat er allemaal door hem heen is gegaan.
IMG_0997
De man uit het bekende Syrische Aleppo vluchtte in 2011 naar Turkije om daar geld te verdienen om de reis naar Nederland te kunnen bekostigen. “In Aleppo had ik zelf een designer studio en winkel. Wij kennen in Syrië ook allerlei festivals en daar showden landgenoten mijn ontwerpen en kreeg ik direct te horen wat anderen daar van vonden. Door de oorlogssituatie wilde ik er echter weg.  Nederland was mijn droomland  om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Na bijna 5 jaar is het gelukt om dit land te bereiken en hier wil ik nog meer dromen verwezenlijken. Ik  laat graag een goede indruk achter en mijn streven is om de Nederlanders beter te leren kennen. Ik ben nu enkele maanden in dit land en ik wil heel graag iets laten zien van mijn mogelijkheden. Nederland biedt mij de kans om me veilig te voelen en daar stel ik graag iets tegenover. Niet voor geld, maar om anderen te helpen en mijn ervaring te delen met Nederlandse designers. Ik wil ontwerpen, ik wil kleding maken voor mannen en vrouwen en wat er ook maar op mijn pad komt. Mijn boodschap is om met mijn mogelijkheden mensen te helpen, “  klinken  de woorden van Khalid, die recht uit zijn hart komen.
image2.(null)
Hij is het Nederlands en Engels nog niet machtig, maar doet zijn best. Samen met zijn kamergenoot Mahmoud, een prima tolk,  weten ze zich echter in het Engels heel goed  te redden. Beiden zijn heel gericht bezig met hun toekomst en dat geldt natuurlijk voor veel meer vluchtelingen in dit opvangcentrum de Wyllandrie. Wie met Khalid in contact wil komen kan hem bellen op zijn mobiele nummer 06 86487085. Het is een enthousiaste designer en achter de naaimachine een echte alleskunner.  Het eerste wat hij zei na de dagen na het carnaval: “Wanneer is er weer een ander carnaval?’’  Het geeft aan dat deze Khalid, maar ook anderen, heel graag iets willen doen.  Wie biedt hen een kans om hun dromen na te streven?

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Politiek stelt vragen over de Wyllandrie

Politiek stelt vragen over de Wyllandrie

Vragen van het CDA aan het College van B&W: Aan het college van B&W van de gemeente Di...

Lees verder >
Sluiting Wyllandrie als tijdelijke opvang vluchtelingen

Sluiting Wyllandrie als tijdelijke opvang vluchtelingen

Door de huidige lage instroom van vluchtelingen in ons land,  is de bezetting in de Wyllandrie laag...

Lees verder >
Nog één keer Sinterklaas op de Wyllandrie

Nog één keer Sinterklaas op de Wyllandrie

De groep vluchtelingen in het Aanvullende Opvangcentrum de Wyllandrie wordt steeds kleiner. In mei 2...

Lees verder >