Tuinvlindertelling om vlinders en aantal beter in kaart te brengen

Dit weekend vindt de jaarlijkse tuinvlindertelling plaats. Het belooft een mooi en zelfs warme weekend te worden en dus is de kans om vlinders te zien aanmerkelijk groter.
Tuinen beslaan een groot deel van Nederland, maar wat er allemaal leeft aan vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten weten we nauwelijks. Met de Tuintelling brengen we dat in kaart.
De Tuintelling is het grootste tuinonderzoek van Nederland. Het is een laagdrempelig citizen science project, een onderzoek waar iedereen aan mee kan doen. De organisatie bestaat uit medewerkers van Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Ravon, Floron, EIS, Zoogdiervereniging en de Vlinderstichting.
De Tuintelling geeft deze organisatie waardevolle informatie, waarmee ze de natuur beter kunnen beschermen. Maar door mee te tellen krijg je zélf ook antwoorden over je tuin: Wat komt er allemaal in mijn tuin voor? En wanneer?

Over deze telling
Welke vlinders vliegen er in jouw tuin? Tel mee met de tuinvlindertelling en help ons de vlinders beter in kaart te brengen!

Hoe werkt het?
De tuinvlindertelling vindt plaats van 7 tot en met 9 juli. Loop tijdens de tellingdagen een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef van elke soort het hoogste aantal door dat je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.
Heb je een vlinder gezien, die niet in de tellijst staat? Dat kan; we tellen alleen de meest voorkomende soorten in tuinen. Je hoeft deze waarneming dan niet in te vullen.

Belangrijk: als je geen vlinders ziet is het ook belangrijk om dit door te geven. Deze data zijn net zo belangrijk als tellingen waar wel vlinders gezien zijn. Vul dan bijvoorbeeld ‘0 dagvlinders gezien’ in op het telformulier.

Wat is een goed moment om te tellen?
Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Als het warm is vliegen ze al vanaf een uur of negen, tot het einde van de middag. Na vijf uur ’s middags is het vaak niet meer geschikt, behalve als het heel warm; dan zijn de vlinders in middagrust (zo’n beetje tussen één en vier uur) en kan het wel nuttig zijn om van vijf uur te tellen, tot ongeveer zes uur.

Leer vlinders herkennen
Vlinder gezien, maar weet je niet welke?

Op de website van de Vlinderstichting staan nog meer herkenningstips, bijvoorbeeld om verschillende witjes, blauwtjes en zandoogjes uit elkaar te houden.Je kunt ook een foto maken als je een soort niet herkent. Via de gratis app Obsidentify kun je met behulp van de foto de naam vinden.
Kun je de naam niet achterhalen? Vink dan ‘dagvlinder onbekend’ aan op het telformulier. Vergeet niet daarbij het juiste aantal door te geven.

Hoe vaak moet ik tellen?
Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wilt! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kunt ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Begin wel elke telling weer bij nul.

Hoe lok ik vlinders naar mijn tuin?
https://www.youtube.com/watch?v=Cgkh5vD-Iw0

Bron: Tuintelling.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Klein koolwitje de meest getelde vlinder

Klein koolwitje de meest getelde vlinder

In eerste instantie leek de Atalanta dit jaar de meest getelde vlinder tijdens de tuinvlindertelling...

Lees verder >
Atalanta op nummer één

Atalanta op nummer één

De tuinvlindertelling is afgelopen. Dit jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan, waarin ongeveer 1...

Lees verder >
Vlindermee

Vlindermee

De tuinvlindertelling is afgelopen zaterdag 6 juli van start gegaan. Iedereen met een tuin of balkon...

Lees verder >