Tonnie Droste blikt terug op de SSSO en vergeet die ene lunch nooit meer

Ootmarsum kende een Stichting Steun Sportaccommodaties Ootmarsum (SSSO). Met nadruk op kende, want de stichting heeft zich opgeheven. Toch hebben de stichtingsleden veel kunnen beteken voor de sport in de Siepelstad. In de toenmalige gemeente Ootmarsum organiseerde men twee grote loterijen voor de bouw van een nieuwe sporthalaccommodatie en een grootschalige renovatie van het openluchtzwembad de Kuiperberg.  Van beide accommodaties plukt Ootmarsum ook nu in 2016 daar nog steeds de vruchten van. Eén van de initiatiefnemers voor deze stichting en destijds hoofd  Financiën van de gemeente Ootmarsum is Tonnie Droste. Deze gedreven ambtenaar kan zich het ontstaan van de SSSO nog als de dag van gisteren herinneren. In het stadhuis kwamen eind jaren tachtig regelmatig de geluiden binnen dat de sportzaal volstrekt ontoereikend was om alle verenigingen een dak boven het hoofd te kunnen geven in deze sportzaal, die beschikte over twee velden. Daarnaast kende Ootmarsum nog de MAVO-gymzaal, maar ook die bleek overvol. De zaalsportverenigingen en met name volleybalclub Set-Up ’65 moesten uitwijken naar andere sporthallen of gymzalen en dus werd de gemeente bestookt met de vraag om meer capaciteit te creëren. Die vraag kwam ook regelmatig op het bordje van Tonnie Droste als de financiële man van de gemeente.

Sporthal de Schalm
Zaalsportverenigingen in de knel

“Onze gemeente  had slechts de beschikking over 2 kleine sportzalen. Overdag werden ze gebruikt voor het geven van gymnastiek aan leerlingen van de basisscholen en de MAVO en in de avonduren voor de zaalsportverenigingen. Voor een grote club als de volleybalvereniging Set Up’65 waren deze twee zalen voor  competitiewedstrijden en trainingen overdag en in de avonduren volstrekt ontoereikend, waardoor deze vereniging genoodzaakt was om uit te wijken naar aanvullende sportaccommodaties in de omgeving.

De besturen van de sportzaalverenigingen  met voorop een zeer bevlogen voorzitter Frans Swennenhuis van Set Up’65 drongen er al jaren bij het gemeentebestuur op aan om hierin verandering te brengen. Ook het toenmalig gemeentebestuur besefte terdege, dat de accommodatie van de sporthalverenigingen een zeer onbevredigende en urgente situatie was.

Het probleem was echter, dat de gemeente onvoldoende geldmiddelen had om een nieuwe grote sporthal, kosten  ruim 2,1 miljoen gulden te kunnen realiseren,” vertelt de voormalige gemeenteambtenaar.

van der Maas
Een lunch bij van der Maas levert een sporthal met vijf velden op

Geheel onverwachts bracht een bezoek van twee ambtenaren van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen aan de Nederlands Hervormde basisschool de lang gezochte oplossing. De buitenmuren van deze school waren opgetrokken uit geglazuurde stenen, waardoor er vochtproblemen in de klaslokalen ontstonden. Dit had  allerlei gezondheidsklachten tot gevolg. De schade voor herstel kon niet meer  worden verhaald op de aannemer en/of de  architect en dus vroeg de gemeente een  reconstructiebijdrage van het Ministerie Onderwijs & Wetenschappen aan. Deze  rijksambtenaren brachten een bezoek aan de N.H.-school om schade te komen bekijken.

IMG_7131
“De toenmalige wethouder Jan Hesselink verzocht mij om deze heren tijdens de middaguren een lunch aan te bieden bij restaurant van der Maas. Aan die smakelijke opdracht gaf ik graag gehoor, “lacht Tonnie Droste,” Tijdens de lunch waren we snel uitgepraat over de N.H.-school  en met de zaalproblematiek in het achterhoofd gooide ik het balletje op om dit  grote probleem van de sporthalverenigingen/sporthalaccommodatie in onze gemeente aan de orde te stellen.. Eén van deze ambtenaren attendeerde mij er op  om het ministerie en de besturen van de basisscholen mee te delen, dat de aanwezige sportzalen niet meer ter beschikking kunnen worden gesteld voor het geven van gymnastieklessen aan basisschoolleerlingen.  Vertel ze maar dat deze locaties  overdag nodig zijn voor andere groepen van de bevolking, zoals zwangerschapsgymnastiek, fitness en seniorengym, “ blikt Tonnie Droste terug op deze lunch met een bijzondere wending. Op zijn eigen wijze liet Droste weten dat dit niet het geval was, maar de rijksambtenaar onderbrak hem en zei: “Dat kan wel zo zijn, maar je moet het op deze manier spelen. Dus vertel het ministerie dat je overdag helemaal knel komt te zitten en dat er dringend behoefte is aan ruimte voor gymnastieklessen aan de leerlingen van Ootmarsum.” Tonnie Droste knoopte dat goed in zijn oren, zweeg over de op handen zijnde sluiting van de MAVO en dus ook het gymlokaal. “Die accommodatie voldeed niet meer aan de eisen van die tijd en was dus ook eigenlijk aan vervanging toe. We hebben het advies van de rijksambtenaar opgevolgd. Om het allemaal goed te onderbouwen en te verdedigen hebben we nog een bezoek aan Den Haag afgelegd. Daar kregen we de bevestiging dat het ministerie geld beschikbaar stelde voor de bouw van een nieuwe sporthal met als voorwaarde dat de basisscholen het recht van eerste gebruik hadden. Daar stemden we als gemeente met veel plezier in, want Ootmarsum creëerde op deze wijze eigenlijk twee A-locaties. Het oude deel bleef bestaan en het nieuwe gedeelte kreeg drievelden, waardoor de Schalm een prachtige sportlocatie is geworden waar nog steeds velen met plezier hun sport kunnen bedrijven en de basisscholen prima uit de voeten kunnen,” aldus Tonnie Droste.
De gemeente Ootmarsum ontving vanuit het rijk ruim 1 miljoen gulden.  “Om een maatschappelijk financieel verantwoorde exploitatie van een nieuwe sporthal te verkrijgen was er echter meer geld nodig, teneinde de sporthalverenigingen geen onverantwoorde hoge huur in rekening te moeten brengen. Besloten werd een loterij onder de bevolking te houden, welke door een nieuw op te richten  ‘Stichting Steun Sportaccommodaties Ootmarsum’  handen en voeten moest worden gegeven. Toenmalig notaris Ben Vrielink leidde dat allemaal in goede banen en liet de stichtingsakte kosteloos passeren,” blikt Droste terug.

Het eerste  bestuur kende namen als  burgemeester Willem Urlings, voorzitter, Ab Groothuis ( Rabobank), Martin  Loman ( ABN/AMRO), Hennie  Heerts ( badminton), André  Veldhuis ( Dunk ), Henk  Eertman ( raadslid), Harry  Oude Weernink ( bedrijfsleven)  Peter  Baanstra ( Set Up’65), Robert  Harperink ( KOSC ) en Tonnie  Droste ( hoofd Financiën c.a. gemeente).
Binnen deze nieuwe club SSSO werd enorm gediscussieerd hoe men de beoogde 200.000 gulden binnen kon krijgen. Gekozen werd voor een lot van 100 gulden om daardoor ook mooie hoofdprijzen te kunnen garanderen. Sponsors boden zich aan en dat leidde tot een auto als hoofdprijs. Letterlijk en figuurlijk een blikvanger.  Zeker de (zaal)sportverenigingen sloten de rijen en gingen met hun senioren massaal de huizen langs om de loten aan de man te brengen. Eén van hen haalde zelfs nog de krant, want tijdens het aanbellen en het opendoen van de deur werd hij gebeten door een fel keffertje. Het deerde niet, want op dat adres werden drie loten à 100 gulden verkocht. De uiteindelijke opbrengst bleek 175.000 gulden te bedragen en dat bleek een garantie om met de bouw te beginnen, waardoor in 1992, dus bijna 25 jaar gleden, een voor Ootmarsum prachtige sporthalaccommodatie in gebruik kon worden genomen. Het bleek de eerste grote, geslaagde klus van de SSSO, die niet veel later gevolgd werd door een onverwacht tweede karwei.
“Enkele jaren later werd het gemeentebestuur onaangenaam verrast met de mededeling,  dat het openluchtzwembad ”De Kuiperberg”  niet meer voldeed aan de eisen van veiligheid en milieu en volledig opgeknapt  moest worden. De gemeente stond voor een uiterst lastige keuze; sluiten of renoveren.  De totale renovatiekosten betekenden een fiks en moeilijk op te brengen bedrag voor de gemeente Ootmarsum. Sluiting dreigde serieus!

Het college met burgemeester Verbeeten en de wethouders van Zuilekom en Steggink wenste deze voorziening echter niet zo maar op te geven. Opnieuw werd een beroep gedaan op de SSSO.

Het college van B&W stelde dat een SSSO-bijdrage van fl. 275.000,00 nodig was om het bad open te kunnen houden. Aangezien de loterij  voor  de nieuwe sporthal  ca. fl. 175.000,00 had opgeleverd, vond het stichtingsbestuur de gevraagde bijdrage wel aan de hoge kant,” geeft Tonnie Droste de aarzeling weer bij de stichtingsleden van de SSSO.

Harry Oude Weernink maakt het waar
“Ik herinner me nog heel goed dat Harry Oude Weernink vertelde dat hij tijdens de volgende vergadering 100.000 gulden kon aanbieden. Iedereen keek hem vol ongeloof aan. Maar hij flikte het wel.  Tijdens de eerstvolgende vergadering vertelde hij vol trots dat hij het bedrag  van fl. 100.000,00  bijeen had gekregen dankzij sponsoring en schenkingen van Ootmarsumse bedrijven en Ootmarsummers. Ook de loterij, onder leiding van de SSSO, werd een groot succes en dus kreeg de gemeente het gevraagde bedrag van 275.000 gulden binnen.
IMG_7134
Een ‘Aqua-droom’ werd waarheid en dus kon wethouder van Zuilekom het nieuwe bad in 1996 heropenen.” Het bad bleef daardoor behouden voor de Ootmarsumse en de regionale bevolking en de toeristen en is nu door de gemeente Dinkelland aangemerkt als een basisvoorziening

Voor het houden van deze loterijen  had de gemeente de toestemming nodig van het Ministerie van Justitie. “Bij de afrekening van de loterij had ik die man van het Ministerie uit Den Haag aan de telefoon. Hij was stomverbaasd, toen hij hoorde, dat een kleine gemeenschap als Ootmarsum opnieuw een dergelijk groot bedrag had bijeengebracht. En dat is toch iets om samen trots op te zijn,” benadrukt Tonnie Droste.   In enkele jaren samen meer dan fl. 450.000,00  “Dit was in Den Haag nog niet in 450 jaar gelukt”, zei hij veelbetekenend.

IMG_0678 (Small)
Slapend bestaan leidt tot einde SSSO
De SSSO leidde vanaf 1997 een min of meer stil bestaan met 1 of 2 vergaderingen per jaar.  Hans van Zuilekom nam na de herindeling in 2001 het voorzitterschap over. Van de overgebleven gelden werd toch een aantal belangrijke voorzieningen ten behoeve van Ootmarsumse sportverenigingen bekostigd. Zo ontving de Stichting Zwembad Ootmarsum ( SZO), KOSC  en de Stichting Sporthalaccommodatie Ootmarsum (  SSO ) een defibrillator.  In 2015 werd een bijdrage ad € 4000,00 in de kosten van een clubhuis met toiletvoorziening voor de jeu de boulesvereniging verstrekt, waardoor deze vereniging eindelijk kon beschikken over een passende accommodatie.

De laatste € 1000,00 werd in 2016 uitgegeven aan een  sportvoorzieningen op de speelplaats van de brede basisschool De Meander in de vorm van een volleybalveld en een pannakooi. Een mooie brede bestemming waar elke leerling van Ootmarsum gebruik van kan maken.
“Gelet op  het jarenlange min of meer slapende karakter van de stichting, het feit dat bij grootschalige investeringen de verenigingen zelf hun acties organiseren ( zie o.a.kunstgrasveld KOSC) of de gemeente betaalt (zie o.a. Dorper Esch) heeft het bestuur besloten de Stichting Steun Sportaccommodaties Ootmarsum te ontbinden,” vertelt Tonnie Droste.   De huidige bestuursleden Hans  van Zuilekom, (voorzitter), Peter Baanstra, Vincent  Maaswinkel, Hennie Heerts, Henk  Eertman en Tonnie  Droste zijn dus de laatste bestuurders geweest van een stichting die ruim 25 jaar lang van grote waarde is geweest voor de (sport)gemeenschap  in en om Ootmarsum.
Vooral in de jaren negentig, waarin de eensgezindheid, vrijgevigheid en betrokkenheid van de Ootmarsumse bevolking voor hun gemeentelijke voorzieningen een onvergetelijke diepe indruk heeft achtergelaten. Dat leidde tot mooie accommodaties in de vorm van de sporthal en het openluchtzwembad. Voorzieningen waar men ook in de toekomst hard voor moet blijven knokken om deze voort te laten bestaan. De SSSO kon ook bestaan door de kleinschaligheid van de eigen gemeente, waardoor het zich  gedragen voelde door de eigen bevolking. Die tijden liggen door de schaalvergroting achter ons en dus moet er nu in een groter geheel worden gedacht en beleid worden gemaakt. Dat neemt niet weg dat de erfenis, mede door de saamhorigheid van de plaatselijke bevolking en de inzet van de SSSO nog steeds van groot belang is voor Ootmarsum en omgeving. Een sporthal, waarin topvolleybal, maar ook vele andere zaalsporten kunnen renderen en een nog steeds prachtig openluchtzwembad de Kuiperberg. Dat zijn sport – en recreatie accommodaties om te koesteren.
IMG_7135

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

SSSO biedt Meander 1000 euro aan voor renovatie schoolplein

SSSO biedt Meander 1000 euro aan voor renovatie schoolplein

Basisschool de Meander heeft uit handen van Henk Eertman duizend euro gekregen voor de renovatie van...

Lees verder >