Superduivin 18-616 zorgt in Lattrop voor emotioneel afscheid Jim van Ingen

Samen met zijn vaste spotter en kameraad, vader Jan, zat Jim van Ingen en de rest van de familie voor de laatste keer in zijn tuin. Het huis is verkocht en dus is de duivenliefhebber uit Lattrop op zoek naar een nieuw ‘duivenstekkie’. Het was voor de familie van Ingen in meerdere opzichten een emotionele middag, die in het teken stond van afscheid nemen. En hoe waardevol is het dat één van je superduiven de eerste plek behaalt. Het is de 18-616, die als eerste het hok bereikt en al gauw was bekend dat het een knalvroege duif was, die binnen de Othmarvliegers, maar ook in groter verband gooide deze superduivin hoge ogen. Veel aspecten maakten het voor Jim van Ingen tot een hele bijzondere vlucht, waarvan hij het onderstaande verslag heeft gemaakt.

Zegerace voor Jim van Ingen vanuit Chateauroux: ‘Bijzondere vlucht’

“Het ‘oude duiven seizoen’ werd op 18-juli afgesloten voor het jaar 2021. We kenden een zeer turbulent duivensport jaar, waarbij de weersomstandigheden wekelijks zorgden voor lastige beslissingen en acties vanuit de wedvluchtorganisatoren. Daarnaast hebben we ook veel vluchten gehad, waarbij de wind op kop stond, vanuit het noorden dus, hetgeen de duiven aan het eind van zo’n seizoen ook niet geheel in de koude kleren gaat zitten. Hoe dan ook, de afsluiter van dit jaar stond gepland vanuit het Franse Chateauroux, zo’n 730 km naar huis. Deze vlucht zou geheel in stijl van het gehele jaar worden afgesloten door hem één dag uit te stellen. Niet zaterdag maar zondag werd deze Dagfondvlucht vervlogen en ook deze keer onder bijzonder zware omstandigheden.

Specialisatie op deze vluchten is bepaald geen luxe, echte noodzaak dus.  Duiven kunnen niet zomaar even 10 à 12 uur vliegen. Daar komt een goede verzorging bij en duiven, die afstandsgeschikt zijn. Voorbeeld: je stuurt geen dressuurpaard de springpiste in, en vice versa. Daarom korfden in heel Noordoost Nederland zo’n 354 coaches in totaal 2710 duiven in. Dit lijkt een relatief laag aantal (7,6 duif per coach), maar op zulke vluchten korf je alleen de duiven in die kans maken. In de gehele sector (meerdere provincies) werden toch een prachtig aantal van 8075 duiven ingezet door 896 deelnemende coaches, hetgeen al wat meer tot de verbeelding spreekt. De kortste afstand is dan 595 km (regio Wijk en Aalburg) de langste afstand bevindt zich in onze eigen club PV De Othmarvliegers, namelijk Lattrop met een afstand van 730 km. 3 leden deden mee van onze club; Douwe Kuipers, Frans oude Nijeweme en Jim van Ingen. Het inkorven vond plaats bij het Nationale Inkorfcentrum Denekamp aan de Brandlichterweg die een speciale ‘licentie’ hebben om deelnemende duiven op zulke belangrijke vluchten te mogen inchecken.

De duiven werden donderdag opgehaald door de geacclimatiseerde vrachtwagens en waren in de loop van vrijdag gearriveerd op de losplaats. Onderweg zijn ze voorzien van water en eenmaal aanwezig krijgen ze rond 17:00 uur een goede maaltijd. Dan heerst er rust in de wagens, gaan de duiven op één vleugel liggen en weten ze allemaal dat ze de volgende ochtend – als het weer mee zit – losgelaten zullen worden voor deze lange karaktervlucht. Dat wispelturige weer gooide echter roet in het eten, waardoor al snel besloten werd de vlucht te verplaatsen naar de zondag. Omstandigheden waren nog zwaarder, meer NO wind en her en der een buitje was niet uit te sluiten. De duiven kregen om 07:30 uur de vrijheid en begonnen aan hun race richting huis. Een ‘vroeg draaien’ op de langste afstand, regio Ootmarsum, werd zo goed als onmogelijk beschouwd.

Pats Boem op de klep 
Voor het hok uit Lattrop stond er nogal wat spanning op deze vlucht. In de voorlopige kampioenschappen stond Jim van Ingen namelijk 1e Nationaal Kampioen Dagfond van alle liefhebbers onder de 30 jaar. Het was dus wel enigszins een leuke bijkomstigheid als hij een duifje op tijd wist te constateren. Douwe en Gerard Kuipers hadden echter al duidelijk gemaakt dat ze hun best gingen doen om Van Ingen van een zege te beroven waarbij mentor Frans oude Nijeweme – sociaal als altijd – zei:  “Je mag wel een 1e vliegen, maar dan moet je wel steenvroeg zitten”. Een gezonde onderlinge rivaliteit kunnen we wel zeggen.. maar eenmaal de duiven langer dan 10 uur moesten vliegen en er nog geen uitzicht was op aankomsten in onze regio, wisten we allemaal dat echt alleen de topduiven op deze langste afstanden het zouden kúnnen redden. Jim zat samen met zijn vaste spotter, vader Jan van Ingen, en de rest van de familie in de tuin te wachten tot er een duif kwam. De BBQ was inmiddels al langzaam aan het afkoelen toen daar – na 11 uur en 22 minuten en 50 seconden vliegen – twee duiven boven Gasterij de Smid aan kwamen zeilen. Eén van de twee draait weg richting Duitsland en de andere valt pats boem op de klep en loopt naar binnen. Wauw! Het was superduivin 18-616. Ze was moe maar voldaan en ging trots in haar hok zitten wachten op haar partner. Jim meldde de duif en we zagen direct dat het een knalvroege was. Ze won haar twee top-10 NPO notering, op plek 9 tegen 2.710 duiven. Tevens goed voor plek 48 in de gehele sector tegen 8.075 duiven. Nóg bijzonderder is dat deze vlucht ook het einde was voor Jim zijn duivensport in Lattrop. Door de verkoop van hun huis zal hij 1 a 2 jaar pauze nemen en dit afscheid van de duivensport kón niet mooier zijn dan met zo’n superprestatie van de “SUPER 616” die hiermee 4e Nationale Asduif Dagfond werd van de Nederland onder 30 jaar onder toeziend oog van o.a. zijn vader Jan en de rest van de gehele familie.


Witte raaf ‘VIP’S SUPER 616’


Gerard en Douwe Kuipers wonnen plaats 2 en 3 in de vereniging, een eveneens zéér knappe prestatie. Hun 1e duif kwam slechts 20 minuten later dan de winnares deze vlucht en dat is op zo’n afstand nog altijd een super prestatie!

Via deze weg wil ondergetekende PV De Othmarvliegers enorm bedanken voor de mooie en gezellige jaren duivensport! Ik blijf 100% betrokken bij de club, maar even een korte pauze met de actieve sport tot we een ‘duivenstekkie’ gevonden hebben.
Volgende week een verslag over de start met jonge duiven van de afgelopen weken én natuurlijk de wereldberoemde vlucht der vluchten… De Jubelvlucht Ootmarsum! Wie wint dit jaar het boodschappenpakket?

Jim van Ingen

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >