Senger en Oude Nijeweme leveren unieke prestaties!

Je hebt weekenden die je in de duivensport niet snel vergeet. Soms is dat vanwege een minder goede prestatie maar het kan natuurlijk ook bij prestaties die zéér uniek zijn. Afgelopen weekend slaagden de coaches van De Othmarvliegers erin om een prestatie neer te zetten, die uniek is.  Want hoewel we 3 vluchten op het programma hadden staan, presteerden de winnaars iets wat zelden gedaan wordt. Het was een weekend dat lang zal bijblijven in de Othmarvliegers geschiedenis.

Allereerst werd er donderdag ingecheckt voor de race vanuit Issoudun. Deze plaats in Zuid-Frankrijk valt onder de Dagfond discipline en bedraagt in vogelvlucht 706km. Liefhebbers gespecialiseerd op deze vluchten zijn Oude Nijeweme, Han Damhuis, Theo Luttikhuis en van Ingen. Het aantal deelnemende duiven neemt enorm af, omdat hiervoor slechts een select groepje duiven geschikt is. Zeker wanneer we kijken naar de weersomstandigheden, die donderdag al een warme NO-wind voorspelden. Je gaat dan als coach rekening houden met 10 vlieguren, non stop. Het wordt maar weer eens duidelijk, postduiven zijn atleten, die net als Maarten van der Weijden in hun prestatie continue worden gemonitord. Voeding: hoeveel vezels, Koolhydraten, Vetten en eiwitten? Hoe krijgen we ze precies goed aan de start zodat ze die topprestatie kunnen leveren.


Nog belangrijker is de duif zelf. Men zegt wel eens gekscherend: “Een goeie kun je op een kippenkorrel nog top laten vliegen” en “Wat goed is, komt snel!”. Zeker was vooraf dat er twee klasbakken werden ingekorfd, allereerst de 17-443 van Oude Nijeweme, die reeds vorig jaar al 2x in de Provinciale top-10 was geëindigd maar tot nu toe in de middenmoot vloog. En de voorlopige 1e duif in het klassement: VIP’S André van Van Ingen, die vorig jaar 2x 1e prijs vloog op de Dagfond vluchten.
Een oplettende coach uit Glanerbrug meldde donderdagavond dan ook: “in Ootmarsum is het dit weekend een strijd der titanen… tussen 443 en Andre!”


Vrijdag werd ingekorfd voor een combi-race. Hier mochten voor het eerst jonge duiven worden ingezet (die zijn dan geboren tussen December en Maart), die de afgelopen weken klaargestoomd zijn voor de eerste races. Deze vlogen samen met de oude duiven en dus werd een grote lossing voorspeld op een korte afstand, namelijk Beek en Donk (Brabant) 130km. Dit met de jonge duiven gaat altijd gepaard met gepaste spanning bij de coaches. Allereerst natuurlijk de vraag “Heb ik een kampioen er tussen zitten” , al snel gevolgd door “hopelijk snappen ze het spelletje, en komen ze allemaal vlot naar huis”.

Issoudun 706km:
Dan is het zaterdagochtend, de temperaturen willen snel stijgen en met de NO-wind staat er een keiharde race klaar om gelost te worden. De duiven krijgen het niet cadeau en iedereen is het erover eens. Als je ze goed hebt en goed bent, moet je vandaag vroeg draaien. Zulke vluchten zijn een droom van iedere liefhebber. Écht duivenweer hadden we dit jaar nog niet echt gehad, maar nu aanwezig in vol ornaat. Gelost werd om 07:00 onder perfecte omstandigheden met heel midden Nederland. Dit noemen we Sector 2 en loopt van Wijk en Aalburg 581km tot aan Lattrop 706km (dat is de kortste en langste afstand). Game-On, en het wachten begon.

Beek en Donk 130km:
Eerst kon er echter gewacht worden op de lossing van deze combi-race. Om 08:45 werd er gelost nadat er door de luchtverkeersleiders besloten was dat de duiven zich dan niet in andere races konden mengen. Dat is namelijk een gevaarlijke factor voor de jonge duiven die voor het eerst meevliegen op deze race. Ook hier stond buiten kijf dat, ondanks de korte afstand, de goeie duiven voorop zouden vliegen.

Unicum in de maak:
Wat we toen nog niet wisten, en nu wel, is dat er toen een uniek & fraai staaltje duivensport in de maak was. Coaches van de Othmarvliegers hadden hun duiven ingekorfd in de opperbeste staat van paraatheid om een prestatie neer te zetten van heb-ik-jou-daar. Het begon allemaal rond de klok van 10:32:33 uur bij Bennie Senger in Ootmarsum. Hij draait zoals het hele jaar al goed met een klein hokje duiven. 10 mannelijke sportduiven, doffers genaamd, begonnen dit seizoen bij hem in het team. Op dit moment zijn er nog 8 aanwezig waarvan twee wekelijks in de kop vliegen van de Othmarvliegers én Regio CC4.  Eén van deze doffers, 198,  kwam als eerste als een komeet uit het westen gevallen, goed voor de 1e prijs. Dan moet Senger echter 5 minuten wachten, en dan komt daar een jonge duif aan. Daar had hij er 24 van meegegeven, en deze 19-518 werd als 2e getekende ingekorfd. Hij kwam dan ook uit dezelfde bloedlijn als zijn twee topdoffers, een bloedlijn waar hij zijn hele hok mee opgebouwd heeft inmiddels, later meer. Om 10:37:10 kwam het duifje iets onwennig maar doortastend naar beneden en haalde daarmee de tweede 1e prijs binnen voor Senger die dag. Niet veel later gaat de telefoon, Wilco Wessels, hij vliegt een eerste prijs op zijn hok met een jonge duif van Bennie Senger, wederom uit zijn topkoppel. Het was de derde 1e prijs voor Bennie in één weekend.

Issoudun kent een evenzo geweldige prestatie, dit keer niet van Bennie maar van Frans oude Nijeweme. Zoals gezegd zou het tussen de twee titanen gaan, de bewezen dagfond-toppers in de club. Oude Nijeweme trok aan het langste eind en won met de 443. Niet een beetje, maar met bijna 30 minuten voorsprong op VIP’s Andre van Jim van Ingen. Maar dat was nog niet alles, later blijkt dat deze 443 een 8e prijs vliegt tegen de gehele provincie, met dien verstande dat hij dus ruim 80 km verder moet vliegen. Op een afstand van ruim 700 km zijn dat hele zware laatste loodjes. De 443 lijkt er echter niet anders van te worden en haalt hiermee zijn 3e top-10 notering provinciaal binnen waarmee hij misschien wel de beste Dagfond-duif uit de gehele provincie is in de afgelopen jaren. Hij schrijft duivengeschiedenis. De 443 komt eveneens uit een topkoppel, maar dan bij Frans.

Kweken is goud, vliegen zilver
Het werd u al eens gezegd, kweken is goud en vliegen is zilver. Een simpele uitleg doet wonderen:
Bennie Senger zijn topkoppel bestaat uit een duivin van Jim van Ingen (bloedlijn: Drapa x Diego Wouters) en is de nestzus van “De Jimmy” van Wim Tijkorte uit Denekamp, een van de beste duiven die daar ooit vloog. Bennie heeft hem gekoppeld aan een ingeteelde kleinzoon van De Leeuw via Bert Damhuis. Door zijn gehele hok zit nu hoofdzakelijk dit topkoppel, en resulteerde in 3x eerste prijs afgelopen weekend! Oude Nijeweme zijn topduif komt eveneens uit een duivin van Jim van Ingen (bloedlijn: Drapa x Diego Wouters) en is een halfzus van de topkweekduivin van Bennie Senger én De Jimmy van Wim Tijkorte. Zo voelde dit weekend ook voor Van Ingen aan als een kleine overwinning.
Kweken is dus héél belangrijk en kan zorgen voor een stukje geschiedenis, als je het goed doet.

Uitslagen dit weekend zijn mogelijk gemaakt door T. Geerdink van het Glazenhuis Ootmarsum.
Beek en Donk, 84 oude duiven:
1: Bennie Senger
2-3-4-7-10: K.  & K. Meijers
5-6-9: Frans oude Nijeweme
8: Bert Damhuis

Beek en Donk,  132 jonge duiven:
1-3-4-10: Bennie Senger
2-5-8: Frans oude Nijeweme
6: Douwe Kuipers
7-9: Martin Weghorst

Issoudun, 60 duiven:
1-5-10: Frans oude Nijeweme
2-3-4-6-7: Jim van Ingen
8: Theo Luttikhuis
9: Jan Luttikhuis

Het was een langer verslag dan u gewend was, maar u bent dan ook schriftelijk getuige van een geweldig Othmarvliegers-weekend. Het was geweldig, op naar volgende week áls het natuurlijk niet te heet is. Anders lekker een weekendje ontspannen en kijken wat de week erop ons brengt.

Fijne week en geniet van het mooie weer,

Jim van Ingen

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >