Renovatie Commiezenhut start cultuurhistorische route tussen Nordhorn en Denekamp

Bestuurders van Dinkelland en Stadt Nordhorn hebben het startsein gegeven voor renovatiewerkzaamheden aan de Commiezenhut in Denekamp. Het herstellen van de Commiezenhut is de eerste activiteit in uitvoering van het gezamenlijk Interreg-project met Nordhorn. Met dit project ontwikkelen de buurgemeenten een cultuurhistorische route tussen de kernen Nordhorn en Denekamp. Deze route loopt gedeeltelijk langs en in de omgeving van het Almelo-Nordhornkanaal.
De Commiezenhut was een schuilplek en uitkijkpost toen de grens tussen Nederland en Duitsland nog niet vrij gepasseerd kon worden. Commiezen bewaakten destijds de grens. De hut is eigenlijk een uiterst goed gecamoufleerde plaggenhut en werd tot de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikt. Met de openstelling van de grens tussen Duitsland en Nederland in 1985 verviel de functie. In 1991 is de hut voor de eerste keer hersteld, en in 1993 is de hut geadopteerd door de stichting Heemkunde Denekamp.


“Het opknappen van de Commiezenhut is een mooie eerste stap van een nieuw hoofdstuk binnen onze grensoverschrijdende samenwerking”, stelt wethouder Benno Brand. “We benutten de kansen die onze grensregio biedt, door een toeristische route van Nordhorn naar Denekamp en vice versa te ontwikkelen. Een prachtig project, waarin we fijn samenwerken met onze Duitse buren.”

Geplande werkzaamheden
De renovatiewerkzaamheden aan de Commiezenhut bestaan voor een groot deel uit het vervangen van versleten constructiedelen, waaronder het vervangen van het kozijn en het plaatsen van een nieuwe toegangsdeur. Ook de buitenkant wordt gerenoveerd door de bestaande heideplaggen te vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Wintels. Heemkunde Denekamp speelt hierin ook een belangrijke rol en steunt waar nodig de aannemer bij de werkzaamheden waar nodig.
“De Commiezenhut aan de Vrijdijk is een belangrijk stukje cultuurhistorie dat we graag in stand houden”, vervolgt de wethouder. De hut maakt onderdeel uit van de cultuurhistorische route en krijgt mede daarom een opknapbeurt. “Toeristen, inwoners, scholieren; iedereen kan hier straks ervaren hoe de grensbewaking in het verleden in dit gebied was, dankzij de informatie op het bord.”

Over de cultuurhistorische route
Gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn ontwikkelen gezamenlijk een cultuurhistorische route die Denekamp en Nordhorn met elkaar verbindt. Deze route geeft informatie over de geschiedenis van het kanaal en zijn omgeving. Dit gebeurt op bijzondere plekken door middel van tekstborden in het Duits en Nederlands. Voor de uitvoering van het project is geld beschikbaar gesteld door Interreg (een Europese subsidie voor grensoverschrijdende projecten). Meer informatie over de andere activiteiten/deelprojecten langs de cultuurhistorische route, vindt u op www.dinkelland.nl/project-kanal-allee-denekamp-nordhorn.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >