Politieberichten met belangrijke informatie

Ootmarsum                     Snelheidscontrole
Op dinsdag 28 oktober werd tussen 09.00 en 15.00 uur op de Denekamperweg een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Deze werd door 74 automobilisten overtreden, de snelste reed 77 km/u.

Oldenzaal                Hennepkwekerij aangetroffen
De politie heeft 30 oktober in een woning aan de Bolkskamp een hennepkwekerij aangetroffen en ontruimd. Twee aanwezige 20-jarige Enschedeërs zijn meegenomen voor verhoor.
Rond 13.30 uur werd gemeld dat er personen aanwezig waren in een leegstaande woning aan de Bolkskamp. Gealarmeerde agenten treffen daar inderdaad twee mannen aan maar ook op de eerste verdieping een in aanbouw zijnde kweekruimte en een geoogste kweekruimte op zolder. Hier hebben ongeveer 200 hennepplanten gestaan. Tevens zijn er aanwijzingen van eerdere oogst en diefstal stroom. De kwekerij is geruimd.

Oldenzaal                  Automobilist onder invloed
Op donderdag 30 oktober omstreeks 19.30 uur werd op de Essenlaan een automobilist, een 52-jarige man uit Oldenzaal, gecontroleerd. Hij had alcohol gedronken. De ademanalyse op het politiebureau wees 275 ug/l uit. Tegen de automobilist zal proces-verbaal opgemaakt worden.

Oldenzaal                 Bromfietscontrole
Op vrijdag 31 oktober werd tussen 07.30 en 08.30 uur op de Lossersestraat een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 17 bromfietsen gecontroleerd. In totaal werden 6 bekeuringen uitgeschreven. Bij drie bromfietsen werd overschrijding van de constructiesnelheid geconstateerd. Twee bromfietsers hadden geen rijbewijs en een droeg de helm niet correct.

Oldenzaal                     Verkeerscontrole
Op vrijdag 31 oktober werd tussen 13.30 en 15.30 uur op de Enschedesestraat een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 9 bekeuringen uitgeschreven. Drie automobilisten droegen geen autogordel en zes automobilisten overschreden de maximumsnelheid van 50 km/u. De snelste reed 80 km/u.


Oldenzaal                     Inbraak in woning
Op vrijdag 31 oktober werd tussen 16.00 en 19.30 uur in een woning aan de Sportlaan ingebroken. De daders kwamen binnen door een raam te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen.

Weerselo              Snelheidscontrole
Op zaterdag 1 november werd tussen 10.00 en 16.00 uur op de Bisschopstraat een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. In totaal reden hier 300 automobilisten te hard. De snelste reed maar liefst 94 km/u.

Harbrinkhoek                  Inbraak in woning
Tussen zaterdag 1 november 20.30 en zondag 2 november 00.45 uur werd er in een woning aan de Dannenkampsweg ingebroken. De daders kwamen binnen door een raam te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen.

Weerselo                    Inbraak woning
Tussen zaterdag 1 november 11.30 en zondag 2 november 16.00 uur werd er in een woning aan de Voortmors ingebroken. De daders kwamen binnen door een raam te forceren. Het is onbekend wat er werd weggenomen.

Algemeen:
Controle fietsverlichting
Oost-Nederland – De politie controleert de komende periode extra op juiste fietsverlichting om de veiligheid op de weg te vergroten.
Wees zichtbaar voor iedereen
Met de juiste fietsverlichting kunnen fietsers obstakels op de weg beter zien, terwijl andere verkeersdeelnemers de fietsers beter opmerken. Zorg dus altijd voor een juiste fietsverlichting: niet alleen voor u, ook voor andere verkeersgebruikers! Wat wordt verstaan onder goede fietsverlichting?
Voor ‘vaste’ fietsverlichting geldt: voorverlichting is wit of geel, achterverlichting is rood.
‘Losse’ fietsverlichting is ook toegestaan, mits het aan de juiste voorwaarden voldoet.
Deze voorwaarden zijn:

• Ze mogen alleen op het bovenlichaam worden bevestigd, dus niet op hoofd, armen of benen;

• De lampjes moeten goed zichtbaar worden bevestigd, bijvoorbeeld aan een tas of op de kleding. Er mag dus niets voor of overheen hangen.

• De lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen en niet teveel bewegen.

• Knipperende lichtjes zijn niet toegestaan.

Bejaarden blijven slachtoffer babbeltruc, politie blijft waarschuwen
Babbeltrucs
Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of medewerkers van een zorginstelling. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten.

Geen eenduidige signalementen
De dieven opereren in wisselende samenstellingen. Vaak zijn het twee nette dames die zich uitgeven als medewerkers van een zorginstantie of een vrouw met een man die vragen of ze het huis even mogen bekijken. Maar ook smoezen als uitnodigen voor een bruiloft, vragen of men de griepprik al heeft gehad, voorstellen als de nieuwe buren, vragen stellen over thuis en kraamzorg, papiertje/pen nodig om iets op te schrijven voor de buren, geld wisselen, nodig naar toilet moeten en reageren op internetadvertentie. Babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Een groot deel van de babbeltrucs vindt overdag plaats.

Politie probeert daders te achterhalen en vraagt hiervoor u medewerking

Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.

Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan direct 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900-8844 en meldt dit direct. Laat spullen staan die door de onbekenden zijn aangeraakt in verband met mogelijk bruikbare sporen. Tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.

Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!

Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vóór dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.

Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.

Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.  Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Landelijke politieactie ook in Oost-Nederland: Betaal uw boete, voorkom politie aan de deur
Overijssel – Mensen die nog een boete hebben openstaan kunnen binnenkort politie aan de deur verwachten. Dan besteedt de politie Oost-Nederland in haar werkgebied namelijk extra aandacht aan het innen van nog niet betaalde boetes. Dat geldt ook voor mensen die zich niet gemeld hebben voor een taak- of gevangenisstraf.
Omdat boetes nu eenmaal moeten worden betaald en straffen uitgezeten, gaan agenten langs de deur om veroordeelden op te halen die zich daaraan onttrekken. Daarmee wil de politie laten zien aan mensen (en dat is het merendeel) die wel netjes betalen dat niemand de dans ontspringt. Want dat is belangrijk voor het vertrouwen in de rechtstaat en geloofwaardig politiewerk. Ook worden er bij controles opsporingsmiddelen ingezet zoals ANPR (scannen kentekens van voertuigen).

Laatste kans
De politie richt zich met deze intensieve controles op mensen die al diverse kansen hebben gekregen van overheidsinstanties die straffen hadden opgelegd. Met deze aankondiging krijgen inwoners van de provincies Gelderland en Overijssel een laatste kans om alsnog naar het politiebureau te gaan om hun opgelegde boete te betalen of zich te melden, zonder de verrassing van politie aan de deur.

Licht zet inbrekers in het zicht
Overijssel – Het is weer vroeg donker. Dat weten woninginbrekers helaas ook. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? De donkere maanden zijn weer aangebroken en de politie in Gelderland en Overijssel houdt samen met onder meer de gemeenten en vrijwilligers diverse acties en bijeenkomsten om bewoners te wijzen op het belang van verlichting in en om de woning. Hierbij krijgen de ‘hot spots’, wijken en buurten waar vaak wordt ingebroken, voorrang.
Het doel is de bewoners te wijzen op het nut van binnen- en buitenverlichting als zij (nog) niet thuis zijn. Want licht zet inbrekers in het zicht en daar houden inbrekers niet van.

Gelegenheid maakt de dief
Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet een bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, vinden zij aantrekkelijk.
Net als woningen waar ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen.

Tijdschakelaars
De indruk wekken dat u thuis bent, kan gemakkelijk met tijdschakelaars. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. U bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt. Luxere modellen tijdschakelaars kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Als u spaarlampen of ledverlichting aansluit op deze schakelaars, blijven de kosten beperkt. Het gaat er echter niet alleen om dat u licht in de woning laat branden, maar dat er ook goede buitenverlichting is. Eventueel kan men een radio of televisie aan laten staan. Het moge duidelijk zijn dat verder het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk en het niet in het zicht laten liggen van kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) aan te raden is.

Wat doet de politie?
De politie heeft het drastisch verminderen van het aantal woninginbraken als prioriteit. Zo doet de politie na iedere woninginbraak standaard een grondig sporenonderzoek om te kijken of inbrekers vingerafdrukken of DNA hebben achtergelaten. Ook doet de politie altijd buurtonderzoek, we vragen hierbij bijvoorbeeld aan de buren of ze iets verdachts zagen. Verder waarschuwt de politie dat er een inbraak is geweest. Bij huizen die op elkaar lijken, proberen inbrekers vaak op dezelfde manier binnen te komen. Met die kennis kunnen bewoners zelf preventiemaatregelen treffen.
Bel 112, daar pak je inbrekers mee!

image001

Ziet u iets verdachts in uw buurt? Bel altijd 112. De interesse van de politie gaat vooral uit naar mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel interesse hebben in huizen en/of de omgeving. Ook verneemt de politie graag met welke auto of (brom)fiets/scooter deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk. Wilt u liever anoniem blijven dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

< Vorig / Volgende bericht >