Politieberichten: controleer tweedehands aankopen

Oldenzaal                      Man aangehouden voor betalen met vals geld
Een 38-jarige Oldenzaler werd donderdag 9 april aangehouden voor het in het bezit hebben en betalen met vals geld.
Aangehouden
Donderdag 9 april bestelde een 38-jarige man bij een horecagelegenheid eten en betaalde met vals geld. Dit werd opgemerkt en de politie werd ingeschakeld. Een 38-jarige man uit Oldenzaal werd aangehouden. Hij bekende in het bezit te zijn van vals geld en deze te hebben uitgegeven. Hij is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Oldenzaal                          Inbraak in winkel
Op donderdag 9 april omstreeks 03.00 uur werd er in een winkel aan de Johanna van Burenlaan ingebroken. De dader verschafte zich toegang tot de winkel door een ruit te forceren. Er werden meerdere sloffen sigaretten weggenomen.

Oldenzaal                     Inbraak en 2 sportkantines
In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 april werd er ingebroken in een sportkantine aan de Oude Almeloseweg en in een sportkantine aan de Sportlaan. Bij beiden werd de toegang verschaft door het forceren van een raam. Het is nog niet bekend wat er werd weggenomen.

Oldenzaal                       Winkeldief aangehouden
Op vrijdag 10 april omstreeks18.00 uur werd in een winkel aan de Denekamperstraat door winkelpersoneel gezien dat een man diefstal pleegde. De man verliet vervolgens de winkel. Op aanwijzing door het winkelpersoneel kon de man op straat door de politie worden aangehouden. De man, een 48-jarige inwoner uit Doetinchem, werd voor nader onderzoek ingesloten.

Oldenzaal                         Inbraak in personenauto
Op zondag 12 april omstreeks 13.30 uur werd er op een parkeerplaats aan de Oude Almeloseweg in een personenauto ingebroken. De daders verschaften zich toegang door een autoruit in te slaan. Uit de auto werd een portemonnee met inhoud ontvreemd.

Oldenzaal                         Inbraak in woning
Op zondag 12 april werd tussen 20.30 en 21.30 uur in een woning aan de Sportlaan ingebroken. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen.

Algemeen:           Word geen heler: controleer tweedehands aankoop

Twente – Inbrekers hebben een voorkeur voor sieraden, elektronica, gereedschap, fietsen en metalen,  omdat deze producten makkelijk door te verkopen zijn naar de reguliere markt. Door heling, het kopen van gestolen producten, vervaagt de grens tussen legale en illegale spullen steeds verder. De politie roept daarom iedereen,  die een tweedehands product koopt op, via www.stopheling.nl of de Stop heling App na te gaan of het aangeboden product als gestolen geregistreerd staat bij de politie.

Heling heeft hoge prioriteit bij de politie en wordt daarom actief aangepakt. Zo zet de politie in Twente actief in op het Digitaal Opkopers Register, samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en gemeenten. De politie doet geregeld controles bij opkopers van tweedehands spullen. Op deze manier wordt het voor opkopers lastiger om gestolen goederen aan te nemen en wordt de afzetmarkt voor inbrekers, overvallers en straatrovers dichtgezet.

Digitaal Opkopersregister voor ondernemers (DOR)
Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. André Herink is coördinator voor het bestrijden van heling in het politiedistrict Twente. Hij vertelt: ‘Om het makkelijker te maken voor de opkopers is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. De Twentse opkopers zijn verplicht om zich aan te sluiten bij dit register. Hieronder vallen goudopkopers/juweliers, telefoonwinkels, pandjeshuizen, fietshandelaren en opkopers van metalen. Het DOR is de moderne variant van het papieren register.

Het systeem checkt automatisch via een database van stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren in het digitaal Opkopersregister (DOR) wordt stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en dringen we de criminaliteit terug. Denk er wel aan dat wanneer je een goed aankoopt er op dat moment nog geen aangifte van gedaan kan zijn.’

Zonder heler geen steler
De politie adviseert om bij het kopen van een telefoontoestel, iPad, computerapparatuur, fiets, bromfiets, scooter en/of snorfiets alert te zijn. Via internetsites worden telefoontoestellen, computerapparatuur en fietsen aangeboden en de consument is zelf verantwoordelijk om een bewuste keuze te maken. Vraag bij de koop van tweedehands goederen altijd om een aankoopbon en bij telefoontoestellen naar het afgesloten abonnement. Ook is het handig om het imeinummer, serienummer en/of framenummer te contoleren. Via de website www.stopheling.nl  kunnen consumenten op basis van een imeinummer, serienummer en/of framenummer controleren of het goed als gestolen geregistreerd staat. Ook andere goederen, waarvan een serienummer bekend is,  kunnen daar worden gecontroleerd. De site biedt geen 100% garantie dat het aan te kopen goed niet van diefstal afkomstig is, het kan als hulpmiddel gebruikt worden. Remedie blijft: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.’

Registeer uw eigendommen
Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan zij niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom de kenmerken van uw waardevolle bezittingen via de App van www.stopheling.nl  of download het kostbaarhedenregistratieformulier op www.politiekeurmerk.nl. Tenslotte adviseert de politie om track & trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet te installeren zodat deze makkelijker kunnen worden opgespoord.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA Dinkelland stelt schriftelijke vragen over de verdeling van politieagenten. Zij vragen aandacht ...

Lees verder >
40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

In de provincie Overijssel waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 40,7 procent me...

Lees verder >
Integrale controles in Noordoost-Twente

Integrale controles in Noordoost-Twente

Afgelopen jaar zijn er verschillende controles geweest in de samenwerkende gemeenten Oldenzaal, Loss...

Lees verder >