Hulpgoederen Kringloop SKDT op de plek van bestemming

Patrick Otten en Rudi Tukkers reisden met een bus vol met hulpgoederen naar de Poolse grens met Oekraïne. Op deze relatief rustige plek kregen de vertegenwoordigers van de Kringloopwinkel Dinkelland Tubbergen zelfs toestemming om de grens naar Oekraïne over te gaan. Zonder enige vorm van angst besloten de SKDT mensen om het land, geteisterd door oorlog, binnen te rijden. Rudi en Patrick hebben daar veel gezien. Aan de Poolse kant kwamen ze in het laatste dorpje Jaroslaw op de A4 richting de Oekraïense plaats Lviv. “Op het moment dat de stroom vluchtelingen de grens met Polen overkwam, merkte je toch een vorm van opluchting bij de Oekraïners. Het waren voornamelijk vrouwen en kinderen, die we tegenkwamen. Bij die grensovergang was het echt goed geregeld. Tenten met bedden stonden klaar en daar konden de mensen uitrusten, kregen wat te eten en te drinken en sliepen in de tenten. Vaak werden ze de volgende dag verder Polen in gebracht om van daaruit verspreid te worden over Europa. Wij mochten met onze hulpgoederen de grens over en werden bij het lossen geholpen door Oekraïners en dat maakte het wel heel speciaal. Militairen van het leger beschermden ons met geweren,” vertellen Rudi en Patrick.
Eenmaal terug bij de Poolse grens werd de hele auto onderzocht of ze ook vluchtelingen hadden meegenomen. Zelfs de motorkap moest worden opengemaakt. “We zaten aan de ‘rustige kant’ van Oekraïne, maar zijn wel onder de indruk van de ‘heftige’ beveiliging. Echter is het hartverwarmend om te zien hoe de Oekraïners worden opgevangen in Polen en hoeveel mensen, organisaties hulp bieden aan het getroffen land en de inmiddels miljoenen vluchtelingen.”
Patrick en Rudi brengen de nacht door in een hotel en vertrekken morgenvroeg weer terug naar Nederland.
Voor de SKDT in Ootmarsum zal het niet bij deze hulp blijven, want de medewerkers van deze kringloopwinkel willen ook andere initiatieven ondersteunen. “De vluchtelingen blijven we ondersteunen en die willen we voorzien van goederen waar het maar mogelijk is. Dat is onze taak om op deze wijze onze medemenselijkheid te tonen. Niet voor eigen belang, maar om mensen in nood te helpen.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Blijf Oekraïne ondersteunen: ondersteun de Oekraïners daadwerkelijk

Blijf Oekraïne ondersteunen: ondersteun de Oekraïners daadwerkelijk

De oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij. Mondjesmaat bereiken ons de berichten over deze s...

Lees verder >
Slava Oekraïni!

Slava Oekraïni!

Het werd een hele bijzondere bijeenkomst in de Simon en Judaskerk. De Inloop voor Vrede, georganisee...

Lees verder >
Solidair met Oekraïne

Solidair met Oekraïne

Het bestuur van 75 Vrijheid Ootmarsum en Omstreken heeft het programma voor de ‘Inloop voor Vrede...

Lees verder >