Het koesteren van tradities past bij een Twentenaar

Jarenlang worden op diverse plaatsen in Twente de oogstdagen van weleer nagebootst. Dat is in Ootmarsum en haar naaste omgeving niet anders. Op 25 juli is het Sint Joapik en dat is de patroonheilige van de oogst, maar dan op zijn Twents. Niet voor niets wordt al sinds jaar en dag op deze 25e juli een nostalgische Oogstdag gehouden in Ootmarsum. Alle facetten hoe er vroeger en in latere jaren geoogst werd, komen op deze dag vol nostalgie aan bod. Vlakbij hoeve Springendal zijn er golvende roggenvelden, die al eeuwenlang het goudgele decor zijn van de Schabosweg. Vanaf 11.00 uur worden de oude werktuigen getrokken door paarden, tractors en vervolgens ook de combine ingezet om de rogge te oogsten. Het is met recht een fraai schouwspel.

Hoeve Springendal
Vanuit het Openluchtmuseum zijn Gerard Lohuis en Henk Eertman de kartrekkers, die Rob Meijer hebben opgevolgd om de kar van deze oogstdag te trekken. Dat doen ze met veel waardering voor Rob, die deze Oogstdag altijd tot in de puntjes organiseerde. Toon Eertman is de man, die zorgt dat alle betrokkenen weten van de planning op deze dag. Geen Jan Lohuis en Jan Olde Dubbelink meer, maar wel Hans Kamphuis en Leo Wiegink, die beiden met veel waardering voor de beide Jannen hun taak hebben overgenomen. Het past naadloos in het koesteren van deze traditie, die past bij een rechtgeaarde Twentenaar.


Graanbindmachine
Door de collectieploeg van het Openluchtmuseum Ootmarsum is de afgelopen maanden een oude graanbindmachine weer volledig gerestaureerd. Het landbouwwerktuig kwam als oud roest binnen, maar de leden van de collectiegroep zagen er heil in. Na vele uren noeste arbeid, veel overleg, maar vooral veel motivatie, is deze graanbindmachine tot ‘leven gewekt’ Op de Oogstdag wordt deze dan ook vanuit het Openluchtmuseum meegenomen naar de essen bij Hoeve Springendal om daar de rogge te oogsten en te binden. Daar blijft het niet bij, want ook met paard en wagen, de zeis en de modernere variant met de combine wordt de rogge gemaaid. Het is echt een uniek schouwspel wat iedere belangstellende zeker niet wil missen.

Koffie en brood en roggestoet
Rond half één komen de boerinnen op het land om de harde werkers koffie en brood te brengen. Ben Kleissen vertelt dan prachtige verhalen. Na deze pauze wordt de geoogste rogge op een boerenwagen geladen en vertrekt men naar het Openluchtmuseum. De volgeladen wagen gaat via de Blauweweg richting het centrum naar het Openluchtmuseum. De garven worden opgezet in zogenaamde hokken in de weide van het Los Hoes in het Openluchtmuseum.

 

 

Ondertussen wordt in de Bakspieker op traditionele wijze van het roggenmeel door Thomas Storck roggenstoet gebakken.

Het oogsten op de akkers van Hoeve Springendal is gratis te bezoeken. Wie op het Openluchtmuseum Ootmarsum de boerenwagen en het op hokken zetten van de garven betaalt de normale entreeprijzen voor het Openluchtmuseum. Het is en blijft een uniek gebeuren dat door tal van vrijwilligers wordt nagebootst en dat levert een fraai schouwspel op.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Bijna 900 mensen genoten onder ideale weersomstandigheden van een zeer gevarieerde Ambachtendag op h...

Lees verder >
Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Twee keer per jaar wordt er een Ambachtendag gehouden op het terrein van het Openluchtmuseum Ootmars...

Lees verder >
Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Het was een bijzonder moment voor alle betrokkenen van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Ewald Weijers ...

Lees verder >