Heemkunde weet verleden en heden een gouden toekomst te geven

Met een klinkend feest vierde de vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken het  jubileum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Geworteld in de plaatselijke gemeenschap weet de vereniging het verleden en het heden gepaard te laten gaan met een gouden toekomst. Een springlevende club met talloze werkgroepen en vele vrijwilligers, die het stokje graag door willen geven aan de volgende generatie.
IMG_0502
Op deze zonnige jubileummiddag met een stralende gouden zon bood de jarige Heemkunde een prachtig cadeau aan. Kunstenares Desirée Groot Koerkamp creëerde een uniek kunstwerk. Marian Oude Elberink werd de winnaar van de gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘Ode aan Ootmarsum’. Na haar voordracht vroeg wethouder Annette Zwiep of zij de stadsdichter van Ootmarsum wilde worden. Na enkele tellen bedenktijd stemde zij toe en dus is Marian Oude Elberink tot eind 2017 de eerste stadsdichter van het stadje Ootmarsum.
De jubileumbijeenkomst op het Kerkplein met een prachtig versierd podium kreeg het gewenste feestelijke karakter. In een ontspannen sfeer, mede gecreëerd door ceremoniemeester Henk Heerink, volgden de onderdelen van een prima georganiseerd programma elkaar in rap tempo op.
IMG_0523
Voorzitter Nettie Aarnink hield haar openingswoord deels in het Twents en deels in het Nederlands. Ze gaf aan dat er meer ruimte moest komen om dingen aan iedereen te kunnen laten zien. “Ruumte veur oonze beuk, ruumte voor oale steen en dukaten, mer veural ok ruumte om dinge te loat’n zeen an oe, an mekaar en aandere leu. Bijvoorbeeld mooie dinge,  die a völ te lang in de kelder van ‘t gemeentehoes in Denekamp ligt. Of hele mooie dinge die leu aan oons of an de BMS geft en wilt gev’n omdat ze vindt dat meer leu d’r plezeer van kunt hebb’n. Voorbeeld: het schilderij Gezicht op Ootmarsum van Piet Kleinschmidt dat nog in een oale kast lag in de Wyllandrie of heele oale kaart’n,  die wie hebt kreg’n van Eric van Henk van Veldboer. Het wordt drok tied daw meer ruumte kriegt. En ok hierower hebt wie a heel wat ofsteggelt met de gemeente. Met dat verschil dat wie met de BMS en de bibliotheek de köp op tieds bie mekaar hebt gooit En daw sindsdien de kop d’r bie hoalt,” beschrijft Nettie Aarnink de plannen met de BMS en de bieb om gezamenlijk in het klooster een stadsmuseum of heemhuis te creëren.
IMG_0541
‘Gouden mensen’
De voorzitter zette vervolgens een aantal mensen in het zonnetje.  “Zonder enig waardeoordeel hier aan te verbinden denken we als bestuur dat we met aandacht en respect voor elkaar en voor een ander,  en af en toe een compliment,  een warme vereniging kunnen zijn en blijven.” Henk Geerdink, Rob Meijer, Raymond Teikotte, Jan en Marlou Raatgerink, Frans Hoppenbrouwer en Harrie Hemmer werden naar voren gehaald en kregen waarderende woorden van de voorzitter. Nettie Aarnink noemde ook Ben Morshuis als iemand, die ze graag op het podium had willen verwelkomen. “Ben Morshuis is een gouden man voor Oatmössche, die vele verdiensten voor deze gemeenschap heeft gehad. Samen met de Ben Morshuis stichting hebben we een stip op de horizon gezet en dat betekent dat we gezamenlijk daar naar toe willen werken. Ben heeft ons per mail zijn felicitaties overgebracht en liet weten veel waardering te hebben voor onze  activiteiten en na het doorbladeren van de Jaarboeken en het ploegen in zijn eigen gedachten heeft hij gemeld dat het geweldig is wat er allemaal in die halve eeuw tot stand is gekomen. ‘Wie weet wat de toekomst ons nog zal brengen’ gaf Ben Morshuis aan.”
IMG_0521
De voorzitter laat vol trots de geschiedenis de revue passeren, maar waakt ook dat er toekomstgericht gewerkt moet worden. Niet voor niets besluit ze haar toespraak met een korte evaluatie, maar met name ook met een visie.  “Of je nu de plakboeken of de 33 jaarboeken doorneemt: een aantal thema’s komt telkens terug: behoefte aan een goed onderkomen, jonge aanwas, nieuwe bestuursleden. Ook bepaalde locaties komen steeds terug: Commanderie, Engels’ tuin, Appellaantje, Molenhuisje, Kuiperberg. En dat geeft ook precies weer waar het bij onze vereniging Heemkunde om draait:
Verrijken van geschiedenis
Het optekenen en vooral ook doorvertellen van verhalen
En omdat te kunnen doen heb je nodig:
actieve leden en werkgroepen
goede en adequate huisvesting
een enthousiast bestuur
enthousiaste donateurs en sponsors
verdergaande samenwerking met de BMS
een welwillend gemeentebestuur
nieuwe leden
nieuwe bestuursleden
en af en toe een jubileum  ……….muziek…..loat ze mer komn!”
IMG_0563
En dan is het natuurlijk tijd voor de feestelijke klanken van harmonie Caecilia. Samen met een groep leerlingen van basisschool de Meander zetten ze het ‘Oatmössche’ in en dit plaatselijke volkslied werd uit volle borst door iedereen meegezongen met de heldere tenorstem van Harrie Hemmer als ondersteuning.

‘Zicht op Ootmarsum’
De jubilerende Heemkunde wilde Ootmarsum verrijken met een passend cadeau. Gekozen is voor een kunstwerk in de openbare ruimte. Een kunstwerk dat de historische setting van het stadje weergeeft en belangrijke historische gebouwen laat zien. Het moet de bezoekers wegwijs maken in het centrum en tevens de band met de vereniging Heemkunde weergeven.
13315767_1177364692297234_2902796533282372327_n 13339528_1177364698963900_8362504111420799248_n
Aan al die voorwaarden kon voldaan worden met de keuze voor een interpretatie van de historische kaart van Ootmarsum van Jacob van Deventer met daarin afbeeldingen van twaalf belangrijke historische panden. Jacob van Deventer maakte deze kaart in opdracht van Koning Philips II van Spanje in 1560, in een tijd toen Nederland onder Spaans bewind stond. Het stadje had in die tijd poorten en grachten. Maar ja, hoe de verschillende elementen te verenigen in één kunstwerk ?
IMG_0591
Glaskunstenares Desirée Groot Koerkamp van Dechaux Glasdesign wist  het antwoord.  Met haar speciale techniek brandt ze aquareltekeningen direct in glas en verstevigt dat met lagen gehard glas. Een voorbeeld van haar techniek is te bewonderen in het monument voor Willem Wilmink op de Kuiperberg. In een joyeuze kleurenmengeling interpreteerde de glaskunstenares de kaart van Jacob van Deventer. Aan de hand van veel foto’s en historisch materiaal tekende ze de gebouwen met pen in de plattegrond. Een korte index geeft de namen van de twaalf gebouwen en het stadswapen van Ootmarsum maakt de plattegrond af.  Ter gelegenheid van haar 50-jarige jubileum schenkt de vereniging Heemkunde Ootmarsum een fraai, kunstzinnig, modern maar ook functioneel kunstwerk. Het nodigt de bezoeker uit voor een wandeling door het oude centrum om zo de karakteristieke gebouwen te bekijken.
‘Zicht op Ootmarsum’ sluit zo helemaal aan bij de doelstelling van  Heemkunde Ootmarsum: het verleden behouden, verrijken en zichtbaar maken in het stormachtige heden en gericht op de toekomst. De kunstenares Desirée Groot Koerkamp informeerde de belangstellenden over het tot stand komen van dit bijzondere kunstwerk.
IMG_0612
Na de onthulling sprak waarnemende burgemeester Ineke Bakker de aanwezigen toe. Ze feliciteerde Heemkunde met haar jubileum en Ootmarsum met zo’n prachtig geschenk.
Ze vertelde dat de vereniging met 50 jaar nog jong is en dus meer in haar mars heeft.

Gedichtenwedstrijd leidt tot eerste stadsdichter Ootmarsum
Speciaal ter gelegenheid van dit 50-jarig jubileum heeft de Heemkunde een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. Uiteindelijk ontving de vakjury meer dan 20  bijdrages, die stuk voor stuk getuigden van een hoog niveau. De vakkundige jury van de gedichtenwedstrijd bestond uit Ben Heerink, Ine Hulsman en Gerard Wilbers.
IMG_0635
Ine vertelde over de aanpak van de jury om de eerste drie te selecteren uit de gedichten,  die waren ingezonden.  De namen van de 10 genomineerden werden genoemd. De familie Tijhuis – ter Haar kreeg een aanmoedigingsprijs,  omdat zowel vader, moeder als de beide  dochters een gedicht inzonden. De gedichten van de dochters werden voorgedragen.
IMG_0652
Gerard Wilbers kondigde de nummers 3, 2 en 1 aan van de gedichtenwedstrijd. Tromgeroffel maakt de bekendmaking erg spannend. Het gedicht van Marian Oude Elberink, getiteld ‘Ode aan Ootmarsum in 2016’,  kreeg de eerste prijs, een diner voor twee personen, aangeboden door parkhotel de Wiemsel. Ook werd haar een massief zilveren Sjalotje aangeboden door Annemiek Mensink. Freddy Mensink kreeg met ‘Ootmarsum ontwaakt ….’ de tweede prijs, een lunch voor twee personen, aangeboden door de Postelhoek. Olga Tijhuis-ter Haar kreeg met ‘Ootmarsum….hoe bijzonder’ de derde prijs, een brunch aangeboden door Brasserie Rien Schulten.
IMG_0662
Wethouder Annette Zwiep deelde de prijzen uit. Ze refereerde aan een gesprek met de voorzitter van de Heemkunde,  waarin het fenomeen stadsdichter was besproken.  Gezien de hoge klasse van het ingezonden gedicht vroeg wethouder Zwiep of Marian Oude Elberink stadsdichter van Ootmarsum wilde worden.
IMG_0665
Marian moest hier enkele tellen over nadenken,  maar accepteerde deze bijzondere titel. De gedichtenwedstijd die de Heemkunde uitschreef,  heeft dus  een heuse stadsdichter opgeleverd: Marian Oude Elberink; ze zal dit tot eind 2017 zijn.

Laatste verrassing
IMG_0676
Rob Meijer had een laatste verrassing in petto. Hij bood de jubilerende Heemkunde een pracht van een boek aan: ‘Een stadje in beeld, Ootmarsum beeldend weergegeven’, een overzicht van 21 kunstwerken in en om het centrum. En daar is er dus tijdens deze jubileumbijeenkomst nog eentje aan toegevoegd. Het kunstwerk van Desirée Groot Koerkamp. Gelet op de status van Ootmarsum als kunststadje zal het daar ongetwijfeld niet bij blijven.

Afsluiting
IMG_0698
De zeer geslaagde jubileumbijeenkomst werd afgesloten met een genoeglijke receptie in de serene Kloostertuin. Toepasselijker kan haast niet, want deze locatie heeft een prachtig verleden dat tijdens de receptie het heden karakteriseerde en vervolgens de volgende toekomstige stap van de Heemkunde, samen met de BMS en de bibliotheek kan concretiseren. De Vereniging Heemkunde leeft. Het gouden jubileum straalt nog na in Ootmarsum en dat is een gezonde basis voor een zonnige toekomst.

Met de foto’s van Caspar Kouijzer wordt het Heem van Ootmarsum weer actueel gemaakt


 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >