Harde wind bepaalt vluchtverloop!

Afgelopen weekend werd er weer een trainingsvlucht gehouden voor alle duivencoaches in Nederland. De regio Noord van Afdeling 9 Noord-Oost Nederland, waar de  ‘Othmarvliegers’ ook onder vallen, zakten af naar Beek en Donk om zo’n 130km hemelsbreed te overbruggen. De wind was voorspeld op een stevige kracht 6 vanuit westelijke richting. Hetgeen voor de Othmarvliegers doorgaans ongunstig is op korte afstandsvluchten.

Het inkorven ging weer geheel volgens protocol, men houdt afstand van elkaar, wacht in de auto totdat we aan de beurt zijn en de manden worden ontsmet. Het is anno 2020 allemaal een beetje anders dan we verwacht hadden. Het feit dat we echter weer met duiven kunnen vliegen geeft een overheersend gevoel van blijdschap bij de coaches. Rust roest is immers een bekende sport-uitspraak.

Van rust was dit weekend voor de duiven geen sprake met een stevige westenwind is het namelijk constant bijsturen wanneer je wordt gelost op de ZZW lijn (Beek en Donk). Zouden de duiven die niet doen, dan waaien ze als het ware naar Oost-Duitsland. Dus geschat werd dat de duiven zo’n 70 minuten nodig zouden hebben om thuis te geraken. Inderdaad 130km in 70 minuten, het is sport.

Doorgaans kunnen we spreken van een ongunstige wind voor Ootmarsum als we zien dat deze uit het westen komt. Deze drijft de duiven namelijk naar het oosten toe (de grens gebieden) en op een korte afstand is het dan lastig bijbenen. Dat bleek ook nadat om 18:00 de diverse clubs in de provincie hun aankomstlijsten presenteerden. De snelheden van  ‘De Othmarvliegers’ kwamen niet in de buurt bij die van Haaksbergen – Glanebrug – Enschede – De Lutte en Denekamp. Hadden we echter meegevlogen in het vlieggebied Tubbergen e.o. : dan hadden we het gehele podium bezet. Het moge duidelijk zijn, op korte afstanden met harde wind is deze van enorme invloed.

WWW : Westenwin(t) Weghorst!
De snelste duif bleek die van Martin Weghorst te zijn. Met een gemiddelde snelheid van 107.5 km/h werd hij verwelkomt om 12:12:26 terwijl de duiven om 11:00 gelost waren. Men mag dan aannemen dat de topsnelheid zeker rond de 120 a 125km/h gezeten heeft. Een prestatie van formaat, zeker ook omdat men had kunnen verwachten dat de eerste duif met deze wind eerder in Denekamp of Lattrop zou vallen. Daarmee maakt WWW eigenlijk een eind aan een lange reeks westenwind fabeltjes, want ook nu blijkt met een goed hok, en goede duiven, kan je zelfs op korte Vitesse vluchten sneller zijn!.

Jim van Ingen

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >