Groothuis Schilderwerken en Kitmontage ook na 100 jaar een springlevend familiebedrijf

Bij binnenkomst bij Groothuis Schilderwerken en Kitmontage hoef je je niet af te vragen welk beroep hier wordt uitgeoefend. Door de prachtig groen geschilderde muren met veel uitstraling waan je je in een oase van rust. Her en der een vleugje geel maakt het tot een kleurig geheel. “Groen was de lievelingskleur van mijn vader Harry,” vertelt Evert Groothuis, “Zelf vind ik het ook een mooie, stevige kleur. Het groen, maar ook het gele komt niet alleen terug in ons logo, maar onder meer op onze bedrijfswagens en dus ook hier in ons bedrijfspand. De G van Groen, maar ook van Groothuis,” lacht de trotse eigenaar van dit schildersbedrijf dat maar liefst 100 jaar bestaat.

Waardering voor alle betrokkenen

Op één van de groene Groothuis wanden hangt een prachtig, koninklijk  aandenken aan dit 100-jarige eeuwfeest: ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. “Het Predicaat Hofleverancier is voor mij echt een waardering voor alle betrokkenen, die in de afgelopen jaren hun hart en ziel hebben gegeven voor ons bedrijf. Het is echt een eerbetoon aan mijn voorgangers, maar ook aan alle medewerkers. Dit Predicaat is door onze koning Willem-Alexander toegekend en ik heb begrepen dat onze majesteit echt alle daarvoor ingebrachte stukken gelezen heeft. Hij zet dus niet zomaar een handtekening onder deze Koninklijke Beschikking, maar weet van de hoed en de rand en dat maakt het dat we met recht trots zijn op dit eerbetoon,” beschrijft Evert Groothuis zijn gevoel. Hij verwijst direct naar een ander gedeelte van de wand met daarop foto’s en de tekst Wall of Fame.

 

“Dat zijn onze medewerkers en dankzij hen hebben we dit kunnen bereiken. Zij zijn ons duurste gereedschap en natuurlijk zijn we als Groothuis familie trots op ons bedrijf, maar vooral op de mensen, die hier in de afgelopen 100 jaar hebben gewerkt.

In alles een familiebedrijf

In 1923 startte Eef Groothuis, de opa van Evert, het schildersbedrijf in Vasse op. “Het bijzondere is wel dat mijn opa voor zijn diensttijd bij Wilms al in Ootmarsum werkte. Na zijn militaire dienstplicht begon hij dus in Vasse als zelfstandig schilder.

Op zijn fiets, die we hier nog hebben staan, kwam hij met de ladder op zijn schouder bij zijn klanten. Ik heb ontzettend veel bewondering voor mijn opa, want hij was met recht een echte vakman. Een schilder, die vele technieken beheerste. Hij breidde zijn klantenkring verder uit en stelde in 1942 zijn eerste medewerker aan.  Mijn vader Harrie en moeder Agnes namen het bedrijf in de zestiger jaren over.  Onder leiding van mijn ouders maakte het bedrijf in Vasse een aanzienlijke groei-ontwikkeling door. Mijn vader hield zich bezig met alles op het gebied van schilderen en sinds begin jaren ’70 ook kitten. Naast een helpende hand in het schildersbedrijf runde mijn moeder Agnes een winkel in Vasse, waar onder andere drogisterij-artikelen te koop waren. De combinatie van schildersbedrijf en drogist was een veel voorkomende in die tijd, vanuit de achterliggende chemische kennis,” legt Evert uit. Ook het schildersbedrijf van Wilms in Ootmarsum kende in die periode deze combinatie. In 1990 werd Wilms overgenomen door Groothuis, in 1996 vestigde Groothuis zich in een nieuw gebouwd pand aan de Eerste Stegge 22. Evert en zijn vrouw Desiré zijn sinds het begin van de huidige eeuw verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het bedrijf.

Genieten van het vak

Evert Groothuis vindt het te vanzelfsprekend dat het schildersvak hem met de paplepel is ingegeven. Hij heeft daarin heel duidelijk zijn eigen keuze gemaakt en misschien is dat ook wel de kracht van de Groothuis familie. “Ik kan echt genieten van dit vak en vooral als de schilders en de kitters net dat beetje extra kunnen brengen. Vakwerk is altijd terug te zien en daar streven we als bedrijf naar. De schildershand van een vakman voegt iets toe aan het schilderwerk. Een kittershand dicht de naden om daar nooit meer naar om te hoeven zien. Ook bij ons worden fouten gemaakt, maar hoe mooi is het om dat te erkennen en daar duidelijk in te zijn. Ook onderling zijn we open naar elkaar en dus is alles bespreekbaar.

Terugblik

“Het jubileumweekend was er eentje om met veel voldoening op terug te kijken. De bezoekers volgden een bepaalde route door het bedrijfspand en op deze wijze werd de historie van ons schildersbedrijf belicht. Van de eerste fiets, de brommer en de eerste bedrijfsauto tot aan de huidige mogelijkheden, die we hebben. Mijn opa schilderde 3400 huisnummerplaatjes voor 45 gulden. Mijn vader Harrie verruilde de fiets en de brommer voor een auto en breidde zijn klantenkring uit. Ik heb de komst van het kitten meegemaakt en samen met ons team hebben we verder kunnen werken aan dit bedrijf. Dankbaar kijken we terug op ons jubileumweekend. We hebben wat terug kunnen doen door verenigingen uit te nodigen, die we sponsoren. Met een zeskamp streden we om de ‘Groothuis Skills’ en de strijd was geweldig tussen al die clubs. Hand in hand, maar ook vol vuur, streden ze met hun eigen kwaliteiten om de ereplaatsen. Dat past bij ons, want we  willen als bedrijf onze kwaliteiten altijd laten zien. Inmiddels 100 jaar en dat komt maar één keer voor. We zijn  echter niet oud. Nee: We zijn en blijven springlevend,” besluit een trotse Evert Groothuis.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Jubileumboek ‘Honderd jaar Carmel’

Jubileumboek ‘Honderd jaar Carmel’

Het Carmellyceum in Oldenzaal viert in september haar 100-jarig bestaan. Dat gebeurt met een groots ...

Lees verder >
100-jarige mevrouw Wilbers-Quaink viert haar eeuwfeest

100-jarige mevrouw Wilbers-Quaink viert haar eeuwfeest

Op 29 juni 1918 zag mevrouw Wilbers-Quaink het levenslicht op het Kerkplein achter de Rooms-Katholie...

Lees verder >
100-jarige mevrouw Rerink geniet van haar eeuwfeest

100-jarige mevrouw Rerink geniet van haar eeuwfeest

Het is aan alles te merken dat in woonzorgcentrum Franciscus een bijzondere verjaardag te vieren val...

Lees verder >