Gouden jubileum Stem en Klank om trots op te zijn

In de zondagse Eucharistieviering was er veel aandacht voor het dameskoor Stem en Klank. Terecht, want het trouwe koor bestaat 50 jaar. Niet voor niets liet Henk Eertman, voorzitter locatieraad, weten dat de geloofsgemeenschap trots is op dit koor. Ook Pastoor Munsterhuis, die de viering leidde, sprak lovend over dit koor dat altijd klaar staat om muzikale ondersteuning te geven aan rouw – en trouwdiensten. In het bijzonder werden aan het einde van de viering twee leden in het zonnetje gezet. Marietje Steinmeijer-Zwijnenberg zingt al 50 jaar, waarvan het overgrote deel (bijna 49 jaar) voor Stem en Klank. Zij ontving uit handen van pastoor Munsterhuis de Gregoriuspenning. Tevens viel er nog meer te vieren, want Lidy Jansen kreeg een prachtig boeket met vaas en inscriptie, omdat ze vanaf de oprichting van het koor lid is van Stem en Klank.

Lidy Jansen 50 jaar zingende steunpilaar Stem en Klank
Vanaf het allereerste begin dat Stem en Klank van zich liet horen, behoorde Lidy Jansen dus tot de zingende steunpilaren  van dit dameskoor. In 1969 kwam ze met haar man Toon en drie kleine kinderen in Ootmarsum wonen. Dat leek een tijdelijke periode van 4 jaar te worden. Daarvoor woonden ze in Wehl een dorpje in de Achterhoek vlakbij Doetinchem.  “Aannemersbedrijf Jos Nijenhuis waar mijn man werkte, vroeg aan hem of hij de restauratie van de rooms-katholieke kerk in Ootmarsum wilde uitvoeren. Hij had veel ervaring en interesse in oude gebouwen en vooral in kerken. Ootmarsum kwam dus in zicht,” vertelt Lidy Jansen. Het werd geen eenvoudige beslissing, want ze moest dan tijdelijk afscheid nemen van haar ouders, familie en het dameskoor in Wehl. Maar na een oriënterend bezoek aan de Siepelstad sloeg de twijfel om in een volmondig ja. “We zagen een mooi stadje met een prachtige kerk. Mijn Toon wilde heel graag deze restauratieklus uitvoeren. Dus volgde ik hem, want ik zag het echt wel zitten voor deze tijdelijke periode………”

“Wat een geluk dat ik dit mee mag maken”
Het gezin Jansen kreeg onderdak in een directiekeet op de hoek Oldenzaalsvoetpad/Smithuisstraat tegenover het Molenhuisje. “We werden allerhartelijkst ontvangen door de buren en dat is altijd zo gebleven. Een fijne start van ons verblijf in de Siepelstad. Eén van mijn eerste vragen was of er een dameskoor bestond. Dat bleek niet te bestaan, maar pastoor Schweigmann liet doorschemeren dat er plannen waren. Onder pastoor Brummelaar werden deze plannen concreet en richtte hij het dameskoor Stem en Klank op. Herenkoren waren er destijds overal, maar de mannen kregen overdag door hun werk steeds minder tijd om zich vrij te maken. Dameskoren, met veelal huisvrouwen, vulden deze ‘vacature’ in. Ook in Ootmarsum. De eerste keer meldde ik me nog niet, maar Lidy Meenderink nam me de tweede keer mee. Nog steeds was ik in de veronderstelling dat het allemaal tijdelijk zou zijn,” lacht Lidy Jansen.
De nieuwbakken Ootmarsumse hield van zingen, want dat bleek al uit haar lagere schoolperiode waar ze regelmatig gevraagd werd om te zingen in allerlei uitvoeringen. “In Wehl werd ik lid van het dameskoor en dat beviel me heel goed. Dus ik was erg blij dat ook in mijn nieuwe woonplaats een dameskoor werd opgericht. Het werd iedere keer een uitje. Ik genoot van de repetities, maar ook van het meewerken aan de rouw – en trouwdiensten. Het Gregoriaans trok me altijd enorm en dat zing ik nog steeds heel graag. Het is niet meer van deze tijd en dus zingen we met ons koor naast het Latijn ook Nederlandse – en Engelstalige liederen,” spreekt Lidy Jansen haar liefde voor het Gregoriaans uit.

In die beginjaren leerde ze de Ootmarsumse gemeenschap goed kennen. Het gezin voelde zich er thuis. “Mijn man Toon kreeg de bijnaam ‘kerkenbouwer’. De hele kerk lag overhoop en we weken uit naar de fabriek van Blom of naar de Hervormde Kerk. Zelf vulde ik mijn tijd met het huishouden en het opvoeden van mijn kinderen en daarnaast genoot ik heel erg van het dameskoor. Ik heb heel wat dirigenten meegemaakt evenals voorzitsters, besturen, leden, organisten en feestcommissies. Alle leden heb ik zien komen en helaas ook velen zien gaan, soms door overlijden. Heel veel jaren was ik samen met Mientje Sleiderink en Carolien Schulten het langst lid van dit koor. Nu ben ik helaas alleen nog over, maar daar ben ik dankbaar voor, fijn om deze feestelijke dag nu met ons allen te herdenken. Wat een geluk dat ik dit mee mag maken,” blikt Lidy Jansen terug.

‘Komen er ook mannen?”
“We hadden en hebben veel plezier met elkaar, daarbij denk ik bijzonder aan Carolien Schulte die zo kalm en rustig uit de hoek kon komen.  Na een vergadering over een feestje vroeg Carolien heel droog: komen er ook mannen? Tot grote hilariteit, en gelach van ons allemaal. Ik vergeet niet die keer dat we menukaartjes aan het maken waren en dat we maar niet verder kwamen. Alleen maar ideeën………en veel lol met elkaar.  Toen zei  één van onze mannen: ‘Moeten die kaartjes dit jaar nog af, of zijn ze voor volgend jaar?’ Naast het zingen in vele diensten speelde de gezelligheid een belangrijke rol. Het hoogtepunt is natuurlijk het jaarfeest van St Cecilia, maar ik herinner me een uitstapje naar Den Haag. In de Ridderzaal besloten we spontaan om op het koninklijk  podium een liedje te zingen. Dat was geweldig en bijzonder. Natuurlijk ook de fietstochten met spelletjes en puzzels onderweg en altijd wat lekkers te eten. Al met al een hele fijne tijd bij een heel fijn koor,” beschrijft een dankbare Lidy Jansen haar 50-jarig lidmaatschap.
In het parochiecentrum bedankte ze iedereen, in het bijzijn van haar kinderen en kleinkinderen, die dit voor haar hebben mogelijk gemaakt. “Ik noem geen namen, één uitzondering wil ik graag maken; en dat is voor onze voorzitster Marietje Roelofs.  Voor alles wat zij doet, daar zijn geen woorden voor. Hartelijk dank! En dan tot slot: Wat de toekomst brengen moge, daarvan heeft niemand het program…..Goad goan.” Met deze passende woorden besluit de gouden jubilaris een indrukwekkende dag.

Onvermoeibaar
De leden van Stem en Klank blijken deze dag onvermoeibaar. Ze zongen tijdens de Eucharistieviering ter gelegenheid van hun gouden jubileum. ’s Middags waren ze present tijdens de fietstocht als start van de Vredesweek. Bij de Kipboomkapel zongen ze hun Marialiederen en dat deden ze vol passie. Niet voor niets mag de Ootmarsumse gemeenschap trots zijn op dit trouwe koor Stem en Klank.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open repetitie Stem en Klank

Open repetitie Stem en Klank

Het dameskoor Stem en Klank is op zoek naar ‘nieuwe stemmen’. Om belangstellenden in de gelegenh...

Lees verder >
Drie jubilarissen op Caeciliafeest Stem en Klank

Drie jubilarissen op Caeciliafeest Stem en Klank

Op het jaarlijkse Caeciliafeest werden drie leden van het dameskoor Stem en Klank gehuldigd. Riet te...

Lees verder >
Stem en Klank huldigt zilveren Ria Hesselink op het Caeciliafeest

Stem en Klank huldigt zilveren Ria Hesselink op het Caeciliafeest

Tijdens het jaarlijkse Caeciliafeest is Ria Hesselink gehuldigd voor haar 25-jarig lidmaatschap bij ...

Lees verder >