Gehandicapten Platform heft zich op: geen verjonging en minder motivatie door gebrek aan respons

Het Gehandicapten Platform in Ootmarsum heeft de handdoek in de ring gegooid en wordt per 30 juni ontbonden. Het GPO is 23 jaar actief geweest als belangenbehartiger van menen met een lichamelijke beperking in Ootmarsum en omgeving. Tijdens de GPO vergadering van 3 juni werd door het bestuur met algemene stemmen het voorstel tot ontbinding aangenomen. De belangrijkste redenen zijn dat er geen verjonging, ondanks vele pogingen, in het bestuur plaatsvindt en dat de motivatie bij de leden afneemt. En dat laatste heeft er mee te maken dat er weinig respons komt op de door het GPO ingebrachte actiepunten. “We hebben korte overleglijnen opgebouwd met een aantal ambtenaren. Ook door wethouders en door een enkel gemeenteraadslid werden onze actiepunten opgepakt. Jammer genoeg kregen wij als erkend belangenbehartiger en ervaringsdeskundige eigenlijk nooit een reactie van de meeste politieke partijen of van organisaties als Stadsberaad of WMO-lab,” laat het GPO bestuur aan duidelijkheid niets te wensen over.

Toch veel kunnen bereiken
Het GPO wordt gevormd door 6 betrokken burgers, die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens met een beperking. De meesten doen al sinds de oprichting mee. Eind 1994 was er de eerste roep om een dergelijk platform in de toenmalige gemeente Ootmarsum. De ambtenaar Sociale Zaken vroeg destijds of het mogelijk was om in het bestaande Ouderenplatform ook de zorg voor gehandicapten op te nemen. In 1996 werd de oprichtingsvergadering gehouden en in maart 1997 werd het GPO officieel geïnstalleerd door burgemeester Verbeeten. Peter Wicherink was de eerste voorzitter en werd in 2002 opgevolgd door Ria Ossenvoort, die op haar beurt in 2007 het stokje overdroeg aan Petra Maaswinkel. Het GPO bestond uit de werkgroepen Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB). In al die jaren is er door het GPO toch veel bereikt. In 2004, 2007 en 2013 verrichtte het GPO onderzoek naar de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van alle gebouwen in Ootmarsum.

Meetlint en vragenlijst

Om de BTB in kaart te brengen gingen de vrijwilligers met meetlint en vragenlijst langs de gebouwen. De ondernemers stonden open voor aanbevolen verbeteringen. Het resulteerde in het boekje ‘Ootmarsum Toegankelijk’.
Het GPO zorgde er voor dat straten bij schade snel hersteld werden. Tevens lukte het om voldoende invalideparkeerplaatsen te creëren. Maar ook aangepaste fiets – en wandelroutes voor scootmobielers werden gerealiseerd. Er kwam een Tast – en Luister Beeldenroute voor mensen met een visuele handicap. Een groot succes was ook altijd het scholenproject, waarbij ervaringsdeskundigen aan de basisschoolleerlingen heel duidelijk maakten wat het is om met een beperking te leven. Ook is er jarenlang gevraagd om een beter borden – en terrassenbeleid in Ootmarsum. Momenteel zijn er meer BOA’s en wordt er daardoor beter gehandhaafd.

GPO bedankt!!
Het GPO heeft zich jarenlang ingezet voor mensen met een beperking. Dat stuitte wel eens op weerstand, maar er is ook veel respect voor de wijze waarop zij zich hard maakten voor deze kwetsbare doelgroep. Het bestuur bestond uit Petra Maaswinkel, Ans Brokelman, Ria Masselink, Joke Nauta, Betsy Oude Engberink en Riet Bruns. Ervaringsdeskundigen zijn Bianca Stokkingreef, Marietje Roelofs, Thea Meijer, Paulien Eertman, Ben Masselink en Jan Sleiderink. Een welgemeend dankjewel is zeker op zijn plaats voor deze groep mensen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Gehandicaptenplatform op zoek naar nieuw en jonger kader

Gehandicaptenplatform op zoek naar nieuw en jonger kader

Het Gehandicaptenplatform Ootmarsum is al weer 23 jaar actief als belangenbehartiger van mensen met ...

Lees verder >
GPO blij met meer handhaving in binnenstad Ootmarsum

GPO blij met meer handhaving in binnenstad Ootmarsum

In de Nieuwsbrief van het Gehandicapten Platform Ootmarsum is te lezen dat het bestuur van het GPO d...

Lees verder >
Gehandicapten Platform Ootmarsum  21 jaar actief voor de minder validen

Gehandicapten Platform Ootmarsum  21 jaar actief voor de minder validen

Het Gehandicapten Platform Ootmarsum (GPO) is al 21 jaar actief in het stadje als belangenbehartiger...

Lees verder >