Fraaie foto’s Robert Westerhof van schuwe Roerdomp


Twee Roerdompen zijn op het ogenblik te zien vanuit de kijkhut in het natuurgebied Oelemars bij Losser. Een bijzonder iets en zeer apart, want de roerdomp is een bijzonder schuwe vogel, die men maar zelden te zien krijgt. Het is niet voor niets dat de kijkhut in de Oelemars momenteel bezocht wordt door natuurfotografen uit geheel Nederland en zelfs uit België. Onze Ootmarsummer Robert Westerhof, lid van de Heemkunde Vogelwerkgroep Ootmarsum, heeft al veel fraaie plaatjes van vele vogels op zijn naam.

Deze kans om de Roerdomp op de foto te zetten liet hij zich niet ontnemen en met het nodige geduld wist hij deze prachtige natuurfoto’s te maken van de Roerdompen in Oelemars in Losser. Sinds december 2012 werd de Roerdomp in het prachtige gebied in Losser voor het eerst waargenomen. Nadat er ook een tweede gesignaleerd was breidde dit nieuwtje zich als een lopend vuur uit onder de vogelliefhebbers. Regelmatig was de observatiehut bemensd met zo’n 20 tot 25 natuurliefhebbers, die allemaal een camera in de handen hebben om een plaatje van deze bijzondere vogels te maken. Bovendien viel er nog meer te bewonderen, want ook een parelduiker en drie grote zee-eenden zijn er op het water in de Oelemars te vinden. De vogelliefhebbers komen dus helemaal aan hun trekken en het is fascinerend om te zien hoe het leven van de roerdomp zich voltrekt. Met name het vangen van een visje is een boeiend schouwspel.

De roerdomp is een schuwe vogel die zich zelden laat zien. In Nederland komen er ongeveer 220-tot 300 broedparen voor. bron: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/181
In Twente worden wel eens roerdompen gezien gedurende de wintermaanden. In het verleden zijn ze wel eens aan de Dinkel gespot maar ook bij de rioolwaterzuivering te Ootmarsum!
De vogel goed fotograferen lukt maar zelden. Het is daarom ook uniek dat er nu 2 roerdompen bij de Oelemars te Losser zitten die zich dagelijks laten zien.  De vogel  is inmiddels topmodel op de fotografiesite van Birdpix. zie http://www.birdpix.nl/album_search.php?search_type=pic_dutch_name&search=Roerdomp
 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >