Flora Ootmarsum – Hoe overleven bloemen de winter?

Na het geweldige succes van de 25ste editie van de Flora Ootmarsum, zal ook dit jaar op het terrein van het openluchtmuseum in Ootmarsum een mooie bloemenshow plaatsvinden. Vol trots zullen verschillende amateurs en professionals hun mooiste bloemen aan het publiek laten zien. Zo zullen er meer dan 200 soorten Fuchia’s aanwezig zijn en worden kleurrijke Dahlia-arrangementen van de mooiste soorten tentoongesteld. Maar hoe overleven al deze prachtige bloemen eigenlijk de winter?

Fuchsia’s

Fuchsia’s hebben in de wintermaanden (november t/m maart) een rustperiode nodig. Zeker wanneer het gaat om jonge stekken, planten die nog niet grotendeels verhout zijn, planten die F. magdalanae in de voorouders hebben en Tryphylla’s, moeten zij extra aandacht krijgen. Deze planten worden bij voorkeur in het licht bewaard en bij een temperatuur van rond de 12 graden. Alle andere Fuchsia’s kunnen iets meer verdragen en worden bij voorkeur in een vorstvrije ruimte (denk aan een kelder, garage of zolder) bewaard. Zij kunnen in de pot blijven zitten, maar dienen wel geheel ontdaan te worden van het blad. Andere methoden die gebruikt kunnen worden, zijn het zogenaamd inkuilen van de Fuchsia’s of het ingroeven. Daarnaast zijn er ook enkele winterharde Fuchsia’s. Bij deze Fuchsia’s is het juist belangrijk ze niet van hun blad te ontdoen, omdat dit als bescherming dient tegen de vorst.

Dahlia’s

Dahlia’s zijn geen winterharde bloemen en geven de voorkeur aan een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Vanwege het feit dat de bloem geen vorst kan verdragen, doe je er goed aan de bloem pas te planten op het moment dat het gevaar voor vorst geweken is. Als je de knollen wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat de bloem in de winter gerooid wordt. Na de eerste wintervorst kun je de plant het beste terugsnoeien tot ongeveer 20 centimeter. Vervolgens droog je de stengels en nog voor de vorst komt haal je de knollen uit de grond. Deze laat je vervolgens drogen op een koele, donkere en tochtvrije plaats. Ook kun je de knollen het beste bedekken met droge turfmolm.

Andere soorten

Natuurlijk zijn er op de Flora Ootmarsum nog veel meer soorten bloemen te zien. Al deze bloemen hebben weer een net iets andere verzorging nodig. Op het moment dat je zelf wil beginnen met het kweken van bloemen, heb je allereerst natuurlijk de zaden van de bloemen nodig. Iedereen weet dat je tegenwoordig op het internet kleding kunt kopen (denk bijvoorbeeld aan een online webshop als Mona-Moda), maar niet iedereen is op de hoogte van het feit dat je ook bloemenzaden online kunt bestellen. Op deze website vind je bijvoorbeeld een groot aanbod aan bloemenzaden. Wil je echter de allernieuwste of een zeer speciale soort, dan moet je toch even aankloppen bij een gespecialiseerd kweekbedrijf.

De Flora Ootmarsum vindt dit jaar plaats van 24 juli t/m 2 augustus. Houd voor meer informatie de website van het evenement in de gaten.

Beeldrechten: Flickr fuchsia ‘whiteknight’s pearl’ o pendientes de la reina M a n u e l CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Na 30 jaar geen bloemenshow meer op het terrein van het Openluchtmuseum

Na 30 jaar geen bloemenshow meer op het terrein van het Openluchtmuseum

Bestuur en leden van Flora Ootmarsum hebben in hun laatste vergadering besloten dat de 30e bloemensh...

Lees verder >
Fuchsia Wout Brama en fuchsia Thijs Kemperink in FloraHall of Fame

Fuchsia Wout Brama en fuchsia Thijs Kemperink in FloraHall of Fame

De organisatie van Flora Ootmarsum kan tevreden terugkijken op het eerste weekend. In de namiddag va...

Lees verder >
Flora Ootmarsum trotseert de warmte

Flora Ootmarsum trotseert de warmte

Al ruim een week lopen de vrijwilligers van de Flora Ootmarsum over het terrein van het Openluchtmus...

Lees verder >