Een echte kringloopwinkel in Ootmarsum

In het pand waar een gerenommeerd bouwbedrijf jarenlang onderdak vond, is nu een echte kringloopwinkel gevestigd. Met nadruk op echte, want de producten worden tegen echt betaalbare prijzen aangeboden.  Tevens heeft deze kringloopwinkel ‘Stichting Kringloopwinkel Dinkelland Tubbergen’ een heel goed contact met de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland, waardoor huishoudens met een smalle beurs hier de mogelijkheid hebben om, voor hen, betaalbaar huishoudelijke artikelen aan te schaffen. Initiatiefnemer Rudi Tukkers loopt over van enthousiasme en voelt zich ontzettend dankbaar dat hij deze droom kan waarmaken. Dat doet hij zeker niet alleen, want ook zijn vrouw Ingrid staat pal achter hem. Daarnaast hebben zich inmiddels al tientallen hele enthousiaste vrijwilligers aangemeld, die allemaal een taak hebben binnen de organisatie van deze Kringloopwinkel.

Bizarre tijd
Drie jaar geleden zag de wereld van Rudi Tukkers er heel anders uit. Een ongeluk bij het bedrijf Bonfait zette zijn wereld volledig op de kop. Hij kwam met een hand in de machine en miste vanaf dat moment één derde van zijn hand, waaronder de pink. “Het werd in veel opzichten een vervelende tijd. In eerste instantie ben je bezig om zo goed mogelijk te herstellen. Daarnaast krijg je te maken met de arbeidsinspectie en het traject, waarin je dan terechtkomt, is echt niet leuk. Mijn werkgever nam alle verantwoordelijkheid voor dit ongeval, maar daarmee ben je er nog niet. Het wordt een verzekeringskwestie en in feite is dat allemaal heel goed geregeld,” vertelt Rudi Tukkers. Naast de zorg om met deze plotselinge handicap om te gaan kwam er nog iets bij wat voor Tukkers heel confronterend bleek te zijn. “Het heeft me veel pijn gedaan hoe mensen over me hebben gepraat. Het kwam er vaak op neer dat ze het maar onzin vonden dat ik in de ziektewet en dus bij de deur liep. Ik vluchtte het huis uit om maar te laten zien dat ik ‘wat deed’. Ik vond afleiding in de fotografie en met mijn fototoestel de natuur in. Maar zelfs dat werd me kwalijk genomen.  Ik kon niet meer tegen die opmerkingen en ik sloeg dicht. Het gevolg was dat ik onder behandeling kwam van een psycholoog. Uiteindelijk zijn al die confronterende opmerkingen voor mij de drijfveer geworden om juist in Ootmarsum te beginnen met een Kringloopwinkel.”

Ideeën krijgen steeds meer vorm
Rudi Tukkers kreeg in zijn streven steun van zijn vrouw en van een vertegenwoordiger  van Roessingh’ arbeid. “Om onze droom te verwezenlijken liep ik stage bij de Beurs. Ik heb mijn ogen en oren goed de kost gegeven en kreeg steeds meer ideeën op welke wijze wij een kringloopwinkel vorm wilden geven. We hebben met veel betrokkenen gesprekken gevoerd en in eerste instantie zoek je naar ruimte. Het pand op de Mors 105 stond al een tijdje leeg. Henk ter Braak, die daar ooit zijn HBO vestigde, is nog steeds eigenaar en hem legden we onze plannen voor. Het bleek een schot in de roos en op het moment dat we het konden huren, kwam alles in een stroomversnelling,” beschrijft Rudi Tukkers het begin van deze nieuwe kringloop in zijn leven. Er werd een bedrijfsplan gemaakt en dat zag er goed uit. “Ik legde het plan Henk ter Braak voor en die reageerde heel enthousiast. En ook in het verdere verloop bleef hij met ons meedenken. Wat dat betreft kan ik me geen betere huurbaas wensen. In eerste instantie hebben we ons gericht op de gemeente Dinkelland, maar gelet op de geografische ligging van Ootmarsum is daar ook Tubbergen bij gekomen. En dus kozen we voor de naam Stichting Kringloop Dinkelland Tubbergen. Voorzichtig begonnen we met de eerste berichten over onze plannen op Facebook. Ik was echt bang dat we geen goederen zouden krijgen, maar het tegendeel bleek waar. We worden er mee overstelpt en dus konden we onze ideeën steeds meer vorm geven,” aldus een gedreven Rudi Tukkers.

Sociale functie
Tukkers gaf met de start van deze Kringloopwinkel zelf een stuk financiële zekerheid op. Dat deed hij heel bewust en om meerdere redenen. “Ik heb bij het Roessingh’ gezien, waar ik revalideerde, hoeveel leed er is en het zijn soms echt hele schrijnende gevallen. Mensen, die buiten de boot vallen, en niet meer in het arbeidsproces worden opgenomen. Ook dat hebben we voor ogen gehouden en daarom creëren we in onze Kringloopwinkel een sfeer waar de mensen zich thuis voelen. Het moet een sociale functie hebben waar iedereen op de werkvloer met heel veel plezier zijn of haar ding kan doen. Inmiddels hebben we tientallen vrijwilligers, maar we kunnen er best nog wel meer gebruiken,” laat Tukkers weten.

Op een hele gedreven wijze leidt hij de mensen rond in deze winkel. Van het gedeelte waar de goederen worden aangeleverd tot en met de verschillende afdelingen in het pand, die allemaal een sfeervolle uitstraling kennen. Op de benedenverdieping is er een afdeling met meubels en kleding. Het ziet er allemaal verzorgd en smaakvol uit. Ook is er een boekenafdeling waar alles overzichtelijk te vinden is. “Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen taak waar hij of zij volledig achterstaat. Ze krijgen de vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid over hun eigen afdeling en dat werkt alleen maar positief. Ze doen het met heel veel plezier en dat stralen ze ook echt uit.”
Op de boekenafdeling is een koffiezetautomaat te vinden en onder het genot van een bak koffie of thee kan men aan de boekentafel in alle rust een boek lezen of bekijken. Op de bovenverdieping is het ook heerlijk om daar rond te snuffelen.

Een roze kast trekt direct de aandacht. Het is het speelgoedgedeelte in een nog kleine ruimte. “Mocht het toch te klein zijn, dan vergroten we dit gedeelte,” legt een praktisch ingestelde Rudi Tukkers uit. “We zijn flexibel en dus passen we het aan als het nodig is.” Drie oud-prinsen van de Othmarridders beheren de ruimte waar de nostalgie van afstraalt.

Oude vinyl grammofoonplaten vallen direct in het oog en daarnaast allerlei apparatuur om van alles af te spelen. “Ook hier hebben we een koffiezetapparaat geplaatst en kunnen de mensen op een mooie, rustige plek met een koptelefoon op luisteren naar de muziek. Tevens hebben we op deze bovenverdieping plekken gecreëerd waar onze vrijwilligers in alle rust de binnengebrachte goederen bekijken en waar nodig repareren. Het is prachtig om te zien hoe onze vrijwilligers daar werken, want ze doen het met hun hart en dat merk je aan alles. Het is een mooie vorm van dagbesteding en ik geniet echt van ons gemeenschappelijk doel om het iedereen naar de zin te maken. Het betekent dat onze vrijwilligers een hele belangrijke rol vervullen. Daarnaast hanteren we betaalbare prijzen en nemen we in principe alle goederen aan. Verder zorgen we voor een overzichtelijke winkel met veel sfeer en het gevoel dat je hier op ieder moment zonder schroom naar binnen mag lopen. Het gaat niet alleen om het kopen, maar we creëren een sociale functie en dus streven we er naar dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt. We ervaren nu al heel veel medewerking. Een mooi voorbeeld is dat een ander bedrijf op de Mors zijn kantoormeubilair aanbood op hun social media. We hebben een reactie geplaatst en nadat we onze doelstellingen hadden uitgelegd mochten we de spullen komen ophalen. Voor 5 gehaktballen en 5 kratten bier. Hoe mooi is dat!!”, aldus een dankbare Rudi Tukkers.

“Mag ik mijn hand terug, krijg jij de auto”
De medewerking, die Ingrid en Rudi Tukkers krijgen is dan ook groot. In het ontwikkelen van hun website hebben ze Thar Design van vader Theo en zoon Coen Scholte Lubberink in de arm genomen. “Zij maakten ons logo in de kleuren van Noaberkracht, omdat er een samenwerking is tussen Tubbergen en Dinkelland. Tevens werken we nauw samen met de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland, want zij kunnen gezinnen screenen, die met een smalle beurs toch bij ons terecht kunnen. Verder  is er de mogelijkheid dat wij een huis ‘schoon vegen’ en er dus alles uithalen. We halen goederen op en bezorgen ook thuis. We bieden stageplekken, werkervaringsplaatsen en bieden werk en begeleiding aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het is voor mij echt een heel bijzonder project. Mijn hele leven heb ik in de handel gezeten en nu kan ik mijn levensdroom waarmaken. En wat is er mooier dan vanuit de handel met deze Kringloopwinkel te eindigen. Ik durf nu weer tegen mensen iets te zeggen. Ook na een confronterende opmerking. Het commentaar destijds op onze nieuwe auto zal ik nu pareren met: ‘Mag ik mijn hand terug, dan krijg jij de auto’,” symboliseert Rudi Tukkers de verandering in zijn leven.

Op maandag 30 november gaan de deuren officieel open. Houdt u er rekening mee dat ook voor deze winkel de Coronamaatregelen van kracht zijn. De Kringloopwinkel op de Mors 105 is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur – 17.00 uur en zaterdag  van 9.00 uur – 15.00 uur. Op de website www.skdt.nl is alle verdere informatie te vinden.

Foto’s zijn van Hanneke Spermon

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

SKDT: “Wij zijn wij, Met U, Voor U!”

SKDT: “Wij zijn wij, Met U, Voor U!”

Bijna anderhalf jaar geleden opende Stichting Kringloop Dinkelland Tubbergen (SKDT) haar deuren in O...

Lees verder >
Hartverwarmend en vol emoties naar Oekraïne

Hartverwarmend en vol emoties naar Oekraïne

Op donderdag 10 maart stapten Patrick Otten en Rudi Tukkers namens de stichting Kringloop Dinkelland...

Lees verder >
‘Hand in hand een Kring vormen met jullie en voor jullie’

‘Hand in hand een Kring vormen met jullie en voor jullie’

Ruim een jaar geleden, op 30 november 2020, opende de Kringloopwinkel SKDT haar deuren. Eind 2021 is...

Lees verder >