De Commandeur van Ootmarsum neemt afscheid

Aan de nieuwe Commandeur van Ootmarsum werd destijds bij een kennismakingsontvangst in 2006 in Ootmarsum een  aquarel van de voormalige Commanderie Ootmarsum aangeboden : meer tastbare herinneringen aan het bezit van de Ridderlijke Duitse orde in Ootmarsum waren er bijna niet meer.
aanbieding aquarel t.heupink DSC_0052
Berend baron Bentinck tot Buckhorst werd in 2006 in zijn functie bij de Ridderlijke Duitse Orde bevestigd door H.M. Koningin Beatrix en werd benoemd als Commandeur van Ootmarsum. Hij was de  23 Commandeur van Ootmarsum. Per 8 december 2015 heeft hij zijn functie neergelegd. Aan deze functie is een interessant ver verleden gekoppeld. De eerste 9 commandeurs van Ootmarsum waren in functie van 1273 tot 1420. In dat jaar was Arnoldus van Almelo de laatste commandeur die door de Balije van Utrecht was afgevaardigd. In dat jaar ging de Commanderij Ootmarsum over naar de Balije Westfalen in Münster en werd Herman van Keppel  de 10e commandeur van Ootmarsum. Tot 1635 volgden hem verdere 12 commandeurs op. In dat jaar vond  de secularisatie plaats van de Commanderie Ootmarsum en werd het landgoed particulier bezit van Rijksgraaf Johann Dietrich von Heyden die later Drost van Twente werd.

Commandeur Ootmarsum baron bentinck tot Buckhorst  DSC_0069
Berend baron Bentinck tot Buckhorst was als commandeur van Ootmarsum, adviseur van de Stichting Commanderie Ootmarsum en als zodanig betrokken bij de ontwikkeling van het historische Commanderiegebied ten zuiden van het stadje. Het is in zijn zittingsperiode gelukt het verwaarloosde gebied dat uit enkel volkstuintjes bestond, weer tot leven te wekken. Zij het ,dat het niet mogelijk bleek een reconstructie van het verleden te maken en de Commanderie van toen met gebouwen en tuinen , weer te reconstrueren. Al met al  zijn op dit moment de bebouwingswerkzaamheden in het  11 hectare grote gebied volle gang. Het in het gebied gevestigde openluchtmuseum, -Het land van Heeren en Boeren-, wordt vernieuwd, het enige restant van de Commanderie, de Commanderie watermolen aan de Molenbeek, wordt gerestaureerd ,het gebied is ontsloten met een doortrekking van de Commanderiestraat en er komt een vernieuwde parkeerfaciliteit voor bezoekers, de kasteelvijvers worden in ere hersteld en er komt een historiserende bebouwing met een toeristisch- cultuurhistorische functie zoals  een brouwerij en restaurant. Al met al een bijzondere prestatie die de historie in Ootmarsum van de Ridderlijke Duitse Orde alle eer aan doet.
Glasplastielk afscheid commandeur 2016 april
Uit dank werd de commandeur een fraai kunstwerk aangeboden door het bestuur van de Stichting Commanderie in de vorm van een glasplastiek van de kunstenares Desirée Groot Koerkamp waarin een impressie van de Commanderie is verwerkt aan de hand van het schilderij van Meindert Hobbema uit 1690.

Door de Ridderlijke Duitse Orde is de functie van Commandeur van Ootmarsum zeker gesteld door de benoeming van Drs J.A.F. (Jan-Arent) baron de Vos van Steenwijk als opvolger van Berend baron Bentinck tot Buckhorst. Zo blijft de historie van de orde in Ootmarsum een link houden met de tegenwoordige tijd.

 

Rob Meijer, april 2016

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Commandeur opent fraaie kamer in Molenhuisje

Commandeur opent fraaie kamer in Molenhuisje

Commandeur Jan Arent de Vos van Steenwijk onthulde tijdens een kennismakingsbezoek aan Ootmarsum en ...

Lees verder >
”Voor een sterk blauw-groen hart van Ootmarsum”

”Voor een sterk blauw-groen hart van Ootmarsum”

Op 10 maart stond er een interessant artikel in de zaterdageditie van TC/Tubantia over de toekomstig...

Lees verder >
Informatieavond over renovatie vijvers en de Molenbeek

Informatieavond over renovatie vijvers en de Molenbeek

Negam BV uit Oldenzaal begint binnenkort met de werkzaamheden aan de vijvers en de Molenbeek.  Om d...

Lees verder >