Caspar volgt de natuur in en om Ootmarsum

Berenklauw
Gespot: Reuzenberenklauw in een sloot door het weiland achter het KOSC-veld…
Berenklauw (8)
Pas op met aanraken, want het sap kan, in combinatie met zonlicht, lijden tot vervelende, rode jeukende wonden.  Wijs ook kinderen op het gevaar van deze plant, die ruim 2 meter hoog kan worden.
Omdat de reuzenberenklauw zo kiemkrachtig is en met zijn bladeren al het licht voor andere planten wegneemt, wordt de soort beschouwd als een onkruid. In gebieden die niet begraasd worden drukt de invasieve soort alle andere planten weg; daar komt bij dat hij in de Benelux naast grote grazers en schapen geen natuurlijke belagers kent.

Processierupsen terug
Ze zijn er weer, die kleine kruipende eikenprocessierupsen.
Processierups juni 2017 (5)
Twee ‘nesten’ in de eikenbomen aan de Alleeweg, ongeveer ter hoogte van het KOSC-veld tot aan de boerderij van Kamphuis, en een dag later  al een stuk of zes en morgen of overmorgen lopen  ze weer in dikke strengen van 4-5 rijen breed over de boomstam omhoog  in de hoop eikenblaadjes te vinden. Het gevolg, een nagenoeg kale kroon.
De lange witte haren zijn bedoeld om vogels af te schrikken (welke vogel eet er nou graag een haarbal?) en dichterbij met je gezicht dan een cm of 70 moet je niet komen. Ze schieten van die gifpijltjes op je huid en dat levert je zo een paar uur een hoop jeuk op. Met de wind in de rug er naar kijken dus en vooral niet te dichtbij. Ik heb een telelens gebruikt en het jeukt me nog iets…haha…. Het is wel een bijzonder gezicht om te zien hoe ze in rijen de boom in klimmen.

Wilde bloemenveldjes aan de Alleeweg
Er komt al kleur in de aangelegde vlinder – en bijenveldjes aan de Alleeweg. Als je een week of drie verder bent, staan ze waarschijnlijk volop in bloei.
Bloemenveldje Alleeweg juni 2017 (12)
Het ziet er al kleurrijk uit…en dat hebben we te danken aan de Heemkunde, de gemeente, het coöperatiefonds Rabobank en vooral aan de leden en leiders van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum. Misschien dat de gemeente aan de achterkant van het veldje ook nog wat kan maaien, want dan komt de bloemenpracht nog beter uit.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De eerste sneeuw

De eerste sneeuw

Het is toch wel weer genieten van de eerste sneeuw in 2019. Dat vond fotograaf Caspar Kouijzer ook e...

Lees verder >
Gele trilzwam aan de Alleeweg

Gele trilzwam aan de Alleeweg

Het fotografisch oog van Caspar Kouijzer, wandelend aan de Alleeweg, ontwaarde ter hoogte van ’n T...

Lees verder >
‘Vijftig tinten blauw’ in Engbertsdijksvenen

‘Vijftig tinten blauw’ in Engbertsdijksvenen

Onze fotograaf Caspar Kouijzer zocht op een hemelsblauwe dag de Engbertsdijksvenen op. Dit natuurgeb...

Lees verder >