Blijvende herinnering aan slachtoffers bombardement Bergstraat

Na 75 jaar is er bij het oorlogsmonument een plaquette gekomen met de namen van Femmie Davids en Johan Heupink. Het is een blijvende herinnering aan de beide dodelijke slachtoffers, nadat een bom uit een geallieerd vliegtuig ontplofte op het Bergplein. Dat gebeurde op 30 januari 1945 en het onverwachte en onbedoelde bombardement  zorgde voor een grote ravage op de plek en in de nabije omgeving waar de bom ontplofte.


Eerbetoon aan alle slachtoffers
De plaquette is tevens een eerbetoon aan de slachtoffers van dit bombardement, die de ramp wel hebben overleefd, maar toch een blijvend litteken mee hebben genomen in de rest van hun leven.

Alphons Weierink, initiatiefnemer, beschreef hoe hij samen met de gemeente Dinkelland, de VVV Ootmarsum-Dinkelland en kunstenares Desirée Groot Koerkamp het idee heeft uitgewerkt. De oud-journalist haalde in zijn speech de nacht aan van het bombardement en schilderde de gebeurtenissen op dat fatale moment en wat zich boven Ootmarsum afspeelde.

Weierink had veel waarderende woorden voor Riet Koopmans-Heupink, die als zus van de omgekomen Johan steeds heel trouw bloemen zette bij het monument, dat in 1950 was onthuld door burgemeester Schimmelpenninck. “Op deze plek op het Bergplein is later ook nog een plaquette gekomen voor de Indië-gangers, maar aandacht voor de slachtoffers van de Bergstraat en haar omgeving is nooit visueel gemaakt. Met deze glazen plaquette wordt dat gemis ondervangen en blijven de namen en herinneringen aan dit bombardement voortleven. Het is een historische oorlogsgebeurtenis voor Ootmarsum, die nooit vergeten mag worden.”


Koester de vrijheid
Wethouder en locoburgemeester Benno Brand refereerde aan 75 jaar Vrijheid. “In deze  tijd van moderne media, waardoor de wereld ‘kleiner’ is geworden zien we de landen waar  oorlog woedt en ook de daarmee gepaard gaande verschrikkingen. Op de plek waar we nu staan vielen op die bewuste dag, 75 jaar geleden, twee doden en een aantal gewonden. Een vrouw van 34 jaar en een jongen van 12 lieten het leven. Het verdriet werd in Ootmarsum samen gedeeld. Huizen en de andere gebouwen in de buurt werden her-of opgebouwd. Johan Heupink en Femmie Davids komen niet terug en stierven. Het is goed en waardevol dat we ze op deze manier gedenken en dat ze in de herinneringen blijven voortleven. Laten we onze vrijheid koesteren, die we nu hebben en dit met elkaar omarmen,” vertelt Benno Brand.


Dominee Roelof Kloosterziel van de Protestantse gemeente in Weerselo en Ootmarsum gaf aan nooit begrepen te hebben wat mensen bezielde om op elkaar te schieten en elkaar te pijnigen. Oorlog is, was en zal altijd fout zijn. Dus laten we waken voor vrijheid en vrede.” Kloosterziel vond in de archieven van de kerk dat de Kerkenraad destijds 4.358,00 gulden heeft gekregen om de schade te repareren. “Bij lange na niet voldoende, maar de gebouwen staan er weer. We weten echter ook dat een mensenleven onbetaalbaar is. Het is waardevol dat de namen van de slachtoffers van dit bombardement blijven voortleven. Een gebeurtenis om nooit te vergeten.”

De oude appelboom
In de tuin van de familie Heupink stond in die tijd een appelboom, die als een wonder geen enkele schade heeft ondervonden van de bom. Voor Riet Koopmans-Heupink was deze boom een symbool en een steun om haar verdriet om het verlies van haar broertje Johan steeds een plek te geven. In 2015 scheurde er echter een tak uit de appelboom en ook de andere takken moesten gesnoeid worden, waardoor er alleen een kale stam bleef staan.  Een verdrietig moment voor haar en dus schreef ze een tekst vanuit haart hart over de pijn, die ze voelde toen de appelboom haar takken kwijt raakte.


Haar dochter Anne las deze tekst op ontroerende wijze voor.


Onthulling plaquette
Vervolgens werd de prachtige plaquette onthuld door de 85-jarige Riet Koopmans en Femmie Davids, een nicht van haar omgekomen naamgenoot. Een kostbaar en waardevol moment en een eerbetoon aan de slachtoffers van deze oorlogsgebeurtenis in Ootmarsum.

Foto’s Hanneke Spermon

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Op 10 september 2021 liepen leerlingen van basisschool de Meander zich de longen uit het lijf om zov...

Lees verder >
Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

De Stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken, hardlopersclub OLC ’93, Noaberkracht en de B...

Lees verder >
Onthulling Vredesduif waardevolle afsluiting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken

Onthulling Vredesduif waardevolle afsluiting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken

Op een prachtige plek achter het schoolmuseum en het Drostenhuis is het beeld ‘De Vredesduif’ on...

Lees verder >