Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel: ‘This is huge’

Declan Trezise is de winnaar van de 70e Ronde van Overijssel. De 21-jarige Australiër won met overmacht de massaspurt in de straten van Rijssen. De snelste man van de dag verwees Oded Kogut uit Israël naar de tweede plek. Het brons was deze keer voor Coen Vermeltfoort. De ervaren sprinter van het Rijssense VolkerWessels Cycling Team zag het record van drie keer winst op rij aan zich voorbij gaan.

Strijd ontbrandde niet
Deze 70e editie van de ronde van Overijssel gaat niet de boeken in als de meest spectaculaire. De laatste kilometers met een nagenoeg volledig peloton, waaruit renners probeerden te ontsnappen, was echter voor de wielerliefhebber om de vingers bij af te likken. Het kon echt alle kanten op, maar de sprintersploegen trokken aan het langste eind en dat zorgde voor een meer dan spannende laatste kilometer. Daar had Tresize de sterkste benen én de beste plek in het peloton. Dat had hij onthouden van vorig jaar.  “This is huge,” reageert Trezise (ARA Skip Kapital) op zijn eerste overwinning op Europese bodem. “Er stond niet veel wind en ik had een goed team om mij heen. Omdat er nog een ploeg uit Australië reed, voelde ik me thuis hier. Dat was goed voor het moraal.”
Twee mannen van de streek bleven in ‘Overijssels mooiste’ ruim honderd kilometer op kop. Ook in Ootmarsum zagen vele wielerliefhebbers dat Chiel Schulten en Max Nijhuis een mooie voorsprong hadden genomen op het peloton. Zij waren deze zaterdag de smaakmakers. Al in het begin van de wedstrijd reden Chiel Schulten uit Raalte en Max Nijhuis weg. Zij bleven ruim honderd kilometer op kop. Pas bij Markelo, het geboortedorp van Nijhuis, werd het duo door het op gang gekomen peloton in de kraag gevat. Voor hun dappere poging werd  Schulten beloond met de winst in het tussensprintklassement en uitgeroepen tot strijdlustigste renner. Nijhuis – van oorsprong rijdend voor de Oldenzaalse wielervereniging – schreef de Stad van de Ronde-sprint in Oldenzaal op zijn naam.

Anders dan andere jaren
Nadat het duo was opgeslokt door het peloton waren de sprintersploegen, die de regie overnamen. Natuurlijk probeerden niet-sprinters weg te komen uit de greep van de grote groep. Dat lukte echter niet. Het kwam dus echt aan op een massaspint, die door Declan Trezise werd gewonnen. “De race was anders dan andere jaren, zegt hij. Er stond weinig wind en het was makkelijk voor de sprintersploegen om de koers onder controle te houden. ”De strijd ontbrandde niet, zoals we eigenlijk hadden verwacht. Het peloton bleef bij elkaar. De laatste kilometer was ongelofelijk. Ik wist dat ik na de laatste bocht links moest blijven. Daar startte TDT Unibet hun lead out. Met nog 200 meter te gaan kwam ik op kop. Vanaf daar moest ik alleen nog zien vol te houden”, analyseert Trezise zijn winnende laatste kilometer.

Top drie
Declan Trezise (ARA Skip Capital)
Oded Kogut (Israël Premier Tech opleidingsteam)
Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling Team)

Strijdlustigste renner: Chiel Schulten (Sensa Kanjers voor Kanjers)
Sprint Stad van de Ronde: Max Nijhuis (OWC/AWV De Zwaluwen)
Tussensprintklassement: Chiel Schulten (Sensa Kanjers voor Kanjers

Bijschrift kopfoto: Declan Trezise (Australië) drukt zijn wiel als eerste over de finish, voor Oded Kogut (Israël) en Coen Vermeltfoort. Fotograaf: Herbert Huizer

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Sterk deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel

Sterk deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel

De Ronde van Overijssel maakt zich op voor een spannende 70e editie op zaterdag 4 mei. Dat blijkt ui...

Lees verder >
Ronde van Overijssel verrast met nieuwe ‘berg’ in wielerklassieker

Ronde van Overijssel verrast met nieuwe ‘berg’ in wielerklassieker

De Ronde van Overijssel is op zaterdag 4 mei een nieuwe ‘berg’ rijker. De parcoursbouwers hebben...

Lees verder >
Gouden Ootmarsums sprintkoppel Kittel en Veelers bij wielercafé Ronde van Overijssel

Gouden Ootmarsums sprintkoppel Kittel en Veelers bij wielercafé Ronde van Overijssel

Sprintkoning Marcel Kittel won een rits aan etappes in de Ronde van Frankrijk, Giro d ‘Italia en d...

Lees verder >