Henk Eweg schrijft nieuw boek over de Commanderie

De laatste tweehonderd jaar bestond het gebied van een voormalig landgoed ten zuiden van Ootmarsum enkel uit volkstuintjes en vijvers. De achteloze passant vindt niets terug van het roemrijke verleden dat deze plek kent. Van 1273 tot 1640 waren hier gebouwen en tuinen te vinden van de Commanderie Ootmarsum en van 1640 tot 1810 zetelden vele generaties van de familie van Heiden in het Huis Ootmarsum. In de laatste paar jaren is dit gebied echter  in de belangstelling gekomen door de Stichting Commanderie, die heel graag de oude glorie van de Commanderie en Huis Ootmarsum terug wilde laten komen in een prestigieus plan. Dat project is niet doorgegaan, maar in afgeslankte vorm wordt er vermoedelijk volgend jaar in dit gebied gebouwd. Een Brasserie, een Bierbrouwerij en de nieuwe entree van het Openluchtmuseum vormen de belangrijkste ingrediënten van dit ‘Commanderie’ project.  Na de volkstuintjes komt er in dit gebied nu opnieuw leven in de brouwerij.

Schets Huis Ootm 01 c72dpi

Amateur historicus Henk Eweg graaft in het verleden
Niet iedereen was onverschillig over wat er zich op die historische plek heeft afgespeeld. Speurtochten naar de historie en archeologische onderzoeken hebben in de loop der jaren veel aan het licht gebracht. De vereniging Heemkunde en omstreken, met de amateur historicus Henk Eweg in haar gelederen, heeft de gegevens over de historie van het gebied geordend en beschreven.  Het is een bijzonder interessant boek geworden over de historie van de Commanderie Ootmarsum en de latere havezate Huis Ootmarsum.  Het weerspiegelt de maatschappelijke situatie in dit gebied door de eeuwen heen: de late middeleeuwen, de reformatie, de tachtigjarige oorlog en de Franse bezetting. Het boek geeft inzicht in de vele gebeurtenissen en de personen,   die hierbij een rol speelden over een periode van 600 jaar.

‘COMMANDERIE EN HUIS OOTMARSUM
Kroniek van een ridderhuis en de familie van Heiden’

a omslag boek 2015
Dat is de titel van het boek met een omvang van 220 pagina’s op 17 x 24 cm., geheel in vierkleurendruk en met hardcover. De auteur is Henk Eweg,  ondersteund door een werkgroep,  waarin Jan Raatgerink, René Rorink en Rob Meijer zitting hadden.
Het boek geeft niet alleen de Commanderie periode en de Havezateperiode weer, maar geeft ook een boeiend overzicht met anekdotes en verslagen van historische gebeurtenissen.  In de eerste vierhonderd jaar zwaaiden ongeveer 20 commandeurs van zowel de Balije Utrecht als van de balije Westfalen de scepter. In de daarop volgende tweehonderd jaar woonden er acht generaties van de familie van Heiden.  In het boek staan ook beschreven de vele boerderijen,  die bij het bezit hoorden, de horigen die deze mochten pachten, de uitspattingen van de Drost van Heiden Hompesch, de  veroordeling van Hutten Kloas en  het bezoek van Koning Lodewijk Napoleon. Op woensdag 16 december wordt het boek over de Commanderie tijdens een feestelijke bijeenkomst in Gasterij de Weemhof.

auteur henk Eweg portret l
Over de auteur: Henk  (J.) Eweg ( geb. 1924)
Studeerde landbouwkunde, pedagogiek en maatschappelijk werk. Was tot aan zijn pensionering in 1988 werkzaam als docent aan de hogeschool Hengelo (nu Saxion hogeschool Enschede). Deed als amateurhistoricus onderzoek naar de geschiedenis  van zijn woonplaats Ootmarsum. Publiceerde meerdere artikelen hierover o.a. in Overijsselse Historische Bijdragen (2007), t’ Inschrien (Oudheidskamer Twente), Jaarboek Twente en Jaarboeken van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum. Daarnaast was van zijn hand een publicatie over de burgerlijsten van Ootmarsum en samen met andere auteurs de Canon van Ootmarsum en de uitgave  ‘De Grachten van Ootmarsum. Zijn bijzondere aandacht richt zich op de historie en geschiedenis van de vroegere Commanderie van de Duitse Orde, het latere Huis Ootmarsum en haar bewoners. Maakt als amateur stads- historicus actief deel uit van de Vereniging Heemkunde en was geruime tijd voorzitter van genoemde vereniging. Daarnaast ging zijn aandacht uit naar het welbevinden van de omgeving en was een van de oprichters van de stichting Natuur en Milieu Ootmarsum. Zijn onderzoek naar de Commanderie resulteerde in een uitvoerige publicatie over dit ooit zo belangrijke bouwwerk in Ootmarsum dat een stempel drukte op de groei en bloei van dit stadje.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >