Stichting ‘Help Burundi’ op de bres voor armste medemens

De stichting ‘Help Burundi’ is druk in de weer om de laatste hand te leggen aan een groot waterproject in de stad Muyinga in Burundi. Om dit te bewerkstelligen is er veel geld nodig. Daarnaast reizen leden van de stichting op eigen kosten regelmatig naar Burundi om de plannen en de uitvoering van het project te begeleiden. Het waterproject moet er voor zorgen dat zo’n 15.000 mensen in Muyinga structureel worden voorzien van water.
“Muyinga ligt op een hoogte van 1750 meter en de mensen moeten om water uit het dal te halen zo’n 15 kilometer per keer lopen. In het ziekenhuis is daarom een chronisch gebrek aan water en we hebben met eigen ogen gezien dat er voor een baby, maar één teiltje water ter beschikking wordt gesteld. Dat zorgt voor onmenselijke en onhygiënische situaties en het was ons al snel duidelijk dat we hier onze energie in moesten steken,” vertelt Ben Bos. Binnen de stichting ‘Help Burundi’ werden de mogelijkheden besproken om het water vanuit de bron naar boven te pompen en te zorgen dat er ook een aantal reservoirs konden worden aangelegd. “Onze filosofie is dat de eigen bevolking ook de handen uit de mouwen moet steken en dat Burundese bedrijven daar zelf ook financieel een bijdrage moeten leveren, “laat voorzitter Henk ter Braak weten, “Verder willen we dat het geld dat wij als stichting binnenhalen nergens aan een strijkstok blijft hangen, maar direct aan het beoogde doel wordt besteed. We gaan daarom zorgvuldig te werk en zorgen er voor dat we in Burundi mensen om ons heen verzamelen, die bijvoorbeeld voor ons de onderhandelingen voeren en mede verantwoordelijk worden gemaakt voor het project.”
Met deze heldere visie ging de stichting in gesprek met het staatsbedrijf Regideso, het nationale water – en energiebedrijf. “Zij hebben met onze hulp de plannen verder uitgewerkt en een begroting opgesteld. Dit wordt door onze Burundese contactpersonen Thomas en Sandrine naar ons teruggekoppeld. Ons streven is om de kosten zo laag mogelijk te houden, efficiënt te werken, maar ook om deze mensen adequaat en structureel te helpen. Met geld alleen ben je er dan niet. Ook de eigen inbreng, financieel, materieel of anderszins, zijn voor ons voorwaarden om  energie te steken in een project. Daarmee help je deze mensen om stappen in hun ontwikkeling te maken,” geven Bos en ter Braak de werkwijze van de stichting aan.
De zeer betrokken stichtingsleden hopen dat aan het einde van dit jaar het water uit de kranen stroomt in Muyinga. “Het water uit de bron ‘Spring of Kiryama’ is onderzocht en is praktisch zonder behandeling te drinken. Deze bron geeft 11 liter per seconde, waarvan we er 10 gebruiken. We moeten vanuit het dal een hoogteverschil van 300 meter overbruggen en dat doen we met twee pompstations en 4,5 kilometer aan leidingen. Halverwege komt er een stenen reservoir van 20 kuub en bovenop een stalen reservoir voor 200 kuub water. Een vrouwenorganisatie in Burundi heeft bepaald welke instellingen er eerst worden aangesloten, waaronder uiteraard het ziekenhuis. Daarnaast ook een gehandicaptencentrum en het centrum voor straatkinderen. Tevens komen er 12 openbare tappunten. Met behulp van deze vrouwen willen we ook particulieren stimuleren om douches en toiletten te gaan opzetten, want dat kennen ze daar absoluut nog niet.”
Voor Ben Bos en Henk ter Braak is dit ontzettend dankbaar werk en vanuit hun achtergrond uit de bouw – en installatiewereld kennen ze het klappen van de zweep. Met hun praktische know how en hun drive om deze arme mensen te helpen, beschikken ze over de juiste ingrediënten om een dergelijk groot project te kunnen realiseren. “Natuurlijk hebben we veel geld nodig, maar met verschillende acties en met donaties van particulieren, bedrijven en instellingen hebben we een groot gedeelte van de benodigde 400.000 euro al binnen. We zijn nog op zoek naar een halve ton en hopen dat veel mensen een steentje bij willen dragen. Binnen onze stichting zijn Leonie Siers en Anne-Margreet Braakman bezig om pakketten voor scholen te maken om op deze wijze aandacht te krijgen voor het waterproject. We hebben een statiegeldactie en natuurlijk een bankrekening, waarop mensen geld kunnen storten om onze projecten in Burundi mogelijk te maken. De mensen daar hebben het in ieder geval heel hard nodig en het is erg de moeite waard en heel dankbaar werk om daar hulp te verlenen,” benadrukken Bos en ter Braak het waardevolle van de inspanningen van de stichting ‘Help Burundi’.
Meer informatie is te vinden op www.helpburundi.nl en stortingen kunnen plaatsvinden op bankrekeningnummer 14.47.06.512 t.n.v. ‘Help Burundi Ootmarsum.’

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Sanitair gebouw volgende project stichting ‘Help Burundi’

Sanitair gebouw volgende project stichting ‘Help Burundi’

“Het ziekenhuis heeft nu eindelijk water”. Deze kreet kwam in februari 2013  recht uit het hart...

Lees verder >
Water: een wereld van verschil in Burundi

Water: een wereld van verschil in Burundi

Stichting Help Burundi rondt levensreddend waterproject ‘Spring of the Kiryama’ af “Het z...

Lees verder >