Onderwijsmuseum Educatorium krijgt een bijzondere schenking

Wie droomde er ‘vroeger’ niet weg in het lokaal van de lagere school bij het kijken naar de prachtige schoolplaten, die de wanden decoreerden. De platen van Jetses, Isings en Koekoek spraken tot de verbeelding en zorgden er voor dat de kinderen ‘bij de les’ bleven als de meesters en juffen de verhalen vertelden bij die prachtige afbeeldingen. Het Onderwijsmuseum in Ootmarsum heeft dankzij bijzondere schenkingen nog meer van deze platen tot haar beschikking en een reden te meer om het Educatorium in dit nieuwe museumjaar met een bezoek te vereren.

schoolmuseum
Op zaterdag, 28 januari opent het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum op bijzondere wijze dit museumjaar. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, zal de opening van een expositie onderdeel uitmaken van de start van het nieuwe museumjaar. Het belooft dit keer een zeer interessante nieuwe expositie te worden. Door een tweetal bijzondere schenkingen heeft het museum de beschikking gekregen over een heel groot deel van de werken en voorwerpen van de illustrator Jetses. Daarom zijn we in staat om vrijwel het gehele oeuvre van Jetses te laten zien, zoals dat in Nederland waarschijnlijk nog niet eerder heeft plaatsgevonden.

Nieuwe lift
Een ander aspect dat tijdens de opening van groot belang is, betreft het in gebruikstellen van de nieuwe lift. We zijn er trots op dat het museum nog beter toegankelijk wordt voor de minder valide bezoeker.

schoolplaatklein
Harrie Leppink schenkt het museum een waardevolle collectie
Het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum is verblijd met een wel heel bijzondere schenking. Oud-onderwijzer Harry Leppink uit Enschede heeft in tientallen jaren tijd een zeer bijzondere en waardevolle collectie onderwijsvoorwerpen opgebouwd. Talloze zeldzame schoolplaten van o.a. Jetses, Isings en Koekkoek, telramen, leesplankjes, kaarten, filmstroken, letterdoosjes, schoolstempels, enz., enz., aangevuld met tientallen boeken over allerlei onderwerpen en vakken vormen een zeldzame collectie.

De verzameling is te groot om op te noemen
De hele collectie was uitgestald in het woonhuis van Harry Leppink. Zijn huis was dan ook een echt schoolmuseum. Elk vertrek, van onder tot boven, was gevuld met schoolvoorwerpen. Hij woonde er bescheiden bij in. Maar langzamerhand werd zijn huis te klein en werd nagedacht hoe in de toekomst met de collectie om te gaan. Harry Leppink was al vrijwilliger bij het Onderwijsmuseum Educatorium in Ootmarsum en logischerwijs kwamen daar de gesprekken op gang. Het Onderwijsmuseum had vanzelfsprekend veel belangstelling voor zijn collectie. En de gesprekken resulteerden in een overeenkomst tussen Harry Leppink en het onderwijsmuseum. Zondag jl. 11 december werd de overeenkomst in de Gasterij Oatmössche officieel ondertekend. De oud-onderwijsman bracht ook nog een bijzonder cadeau voor het museum mee. Ooit had hij een spandoek van de Scheepersschool uit 1975 gekocht met namen van leerlingen erop en deze schonk hij aan het onderwijsmuseum. In fases zal de complete collectie worden overgedragen. Als eerste zal een begin worden gemaakt met de schoolplaten en alle onderwijskundige voorwerpen van Jetses. Cornelis Jetses ( 1873-1955) is vooral bekend geworden door zijn illustraties op schoolplaten en prenten en in schoolboeken. Aan de hand van zijn illustraties hebben hele generaties op de lagere school les gehad.

Apart leesplankje Aap-noot-mies 001
Jetses collectie van oud-inspecteur

Het onderwijsmuseum heeft begin dit jaar ook al de beschikking gekregen over de bijzondere Jetses-collectie van oud-onderwijsinspecteur Zijlstra. Vanaf 28 januari zal er in het onderwijsmuseum dan ook een schitterende en zeer bijzondere Jetses-expositie te zien zijn.

Misschien permanente expositie buiten het Educatorium
Het bestuur van het onderwijsmuseum Educatorium denkt zelfs na over een permanente expositie van alles wat met de illustrator Jetses te maken heeft. Hierbij wordt ook gedacht een locatie buiten het huidige museum omdat er in het onderwijsmuseum zelf te weinig ruimte is voor een permanente expositie. Bij de gemeente Dinkelland is al een verzoek ingediend om te onderzoeken of het klooster hierbij in aanmerking kan komen samen met andere sociaal-maatschappelijke en culturele instellingen. Het nieuwe jaar 2017 belooft dan ook een bijzondere start te worden voor het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Het schoolmuseum in Ootmarsum heeft dit museumjaar een uniek expositie in huis. Bezoekers kunnen hun...

Lees verder >
Schoolmuseum Ootmarsum gaat weer open

Schoolmuseum Ootmarsum gaat weer open

Het Schoolmuseum Ootmarsum opent  op zaterdag 5 juni vanaf 11.00 uur haar deuren weer voor de bezoe...

Lees verder >
Nieuw puzzelstukje toegevoegd aan het ‘Ootmarsumse’ leven van illustrator Ben Horsthuis

Nieuw puzzelstukje toegevoegd aan het ‘Ootmarsumse’ leven van illustrator Ben Horsthuis

Josée Temmink-de Leeuw is in de ban van het leven van illustrator Ben Horsthuis, die in 1918 in Oud...

Lees verder >