CDA heeft veel vragen over stopzetting gebiedsproces Natura 2000 Wierdense Veld

Het CDA wil duidelijkheid over de toekomst van agrariërs rondom het Wierdenseveld en industrieterrein ‘t Lochter 3 bij Nijverdal. Woordvoerder Jeroen Piksen stelt schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van het bericht dat het gebiedsproces Natura2000 Wierdense veld is stopgezet

Onzekerheid
“We hoorden vorige week dat het gebiedsproces door de provincie wordt stopgezet omdat het behalen van de natuurhersteldoelen sterk afhankelijk is van de drinkwaterwinningen Wierden en Hoge Hexel. De provincie wil nu samen met het ministerie van LNV eerst onderzoeken hoe de drinkwatervoorziening en Natura 2000 doelen zich verhouden. Over de gevolgen voor de omgeving is door het college niets gemeld en dat vinden we zorgelijk. De agrarische bedrijven die vlak bij het gebied liggen blijven nog langer in onzekerheid met alle economische en sociale gevolgen van dien. Hetzelfde geldt industrieterrein Groot ‘t Lochter 3 in Nijverdal. Potentiele kopers van grond worden afgeschrikt omdat de onzekerheid over het verkrijgen van een omgevingsvergunning te groot is”, legt Jeroen Piksen uit.

Snel zorgen voor duidelijkheid
Het CDA vraagt van GS alles in het werk te stellen snel duidelijkheid te geven over het vervolg van het gebiedsproces en de wateronttrekking. De eerste zorg voor het CDA is dat er zo spoedig mogelijk een eind komt aan de ontwrichtende onzekerheid voor de boeren in het gebied. De beantwoording van de vragen duurt maximaal zes weken.

Vorige week informeerde Gedeputeerde Ten Bolscher bij brief de Provinciale Staten  de stand van zaken van het Natura 2000 gebiedsproces Wierdense Veld. De strekking van de brief is dat het behalen van de natuurhersteldoelen sterk afhankelijk is van de drinkwaterwinningen Wierden en Hoge Hexel. Voor GS is dit aanleiding het lopende gebiedsproces stop te zetten en zal de provincie de regie voor een vervolgtraject. Hiertoe wil de provincie samen met het ministerie LNV onderzoeken hoe de drinkwatervoorziening en Natura 2000 doelen zich verhouden.

Over de gevolgen van de stopzetting van het gebiedsproces meldt het schrijven niets. Dit baart de CDA Statenfractie grote zorgen omdat de het zicht op duidelijkheid voor de nabij dit gebied liggende agrarische bedrijven voortduurt met alle economische en sociale gevolgen van dien. Ook zijn de gevolgen voor de verdergaande ontwikkeling van het bedrijventerrein Groot ‘t Lochter 3 te Nijverdal niet te overzien. Potentiele kopers van grond worden afgeschrikt omdat de onzekerheid over het verkrijgen van een omgevingsvergunning te groot is. Het CDA vraagt van GS alles in het werk te  stellen snel duidelijkheid te geven over het vervolg van het gebiedsproces en de wateronttrekking. Voorts wil het CDA dat er zo spoedig mogelijk een eind komt aan de ontwrichtende onzekerheid voor de boeren in het gebied. Het CDA stelt daarom onderstaande vragen aan Gedeputeerde Staten.

 

  • In een rapport van de provincie in 2008 wordt al melding gemaakt van de complexe combinatie van  waterwingebied en gebiedsmaatregelen. Op basis van welke nieuwe inzichten onderschrijft GS deze reeds lang onderkende complexiteit?

 

  • De BAC (Bestuurs Adviescommissie) vraagt GS een routekaart te maken voor de opstelling van een PIP. GS zegt dit niet toe maar wat gaat GS dan, behalve gesprekken vieren met LNV, concreet doen en wanneer?

 

  • Kan GS alle relevante informatie geven over de waterwinrechten en wateronttrekkingen van Vitens in het gebied?

 

  • Wat wordt bedoeld met ‘samen met LNV onderzoeken hoe de drinkwatervoorziening en Natura 2000 doelen zich verhouden’ en wat gaat GS met de onderzoeksuitkomst doen?

 

  • Wat doet GS om mogelijke negatieve gevolgen voor de ontwikkelmogelijkheden van het bedrijventerrein Grooe Lochter 3 te Nijverdal tegen te gaan?

 

  • Sinds de definitieve aanwijzing in 2016 van het Wierdense Veld tot Natura 2000 gebied zijn omstandigheden gewijzigd. Het klimaat verandert er is veel meer droogte en mogelijk daardoor grotere onzekerheid over de haalbaarheid van gebiedsmaatregelen dan eerder verondersteld. Is dit voor GS aanleiding de mogelijkheden van bijstelling van de gebiedsdoelen te onderzoeken?

 

  • Kan GS de mogelijkheid onderzoeken of los van het gebiedsproces aan de betrokken agrarische bedrijven duidelijkheid gegeven kan worden over schadeloosstellingen en zo nodig uitkoop of verplaatsing van hun bedrijf?

 

  • Kan GS duidelijkheid geven of en welke gevolgen de stopzetting van het gebiedsproces heeft voor het industrieterrein ’t Lochter 3 te Nijverdal?

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

De provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn zijn tot een overeenkomst gekomen ...

Lees verder >
Landbouwgedeputeerde von Martels op bezoek in Tilligte

Landbouwgedeputeerde von Martels op bezoek in Tilligte

Op uitnodiging van CDA-raadslid Jeannette Paus zat landbouwgedeputeerde Maurits von Martels (BBB) af...

Lees verder >
Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Op woensdag 29 november 2023 organiseert Provinciale Staten een inspraakbijeenkomst over de Natura 2...

Lees verder >