We zijn het SAT (stop Afvalwater Twente)

Ze zijn er eigenlijk helemaal klaar mee, de leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT). Ze laten zich echter niet kisten en strijden onverminderd door om de NAM, het liefst per direct, te laten stoppen met het injecteren van afvalwater in ‘oale Twentse groond’. Er is een nieuwe protestcampagne opgestart en daarbij ook een nieuwe website www.wijzijnhetsat.nl.

We zijn het sat !

Dat is de nieuwe slogan waarmee de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) samen met bureau Artica uit Ootmarsum een nieuwe protestcampagne is opgestart. “Met deze mediacampagne willen we meer doelgroepen aanboren met behulp van de sociale mediakanalen. We maken echt duidelijk dat Twente het zat is om steeds met een kluitje in het riet gestuurd te worden,” vertelt Hans Snoeijink, creatief directeur bij Artica.
“Nadat we de afgelopen maand met Herman Finkers de problemen landelijk op de kaart hebben kunnen zetten en de Tweede Kamer hebben kunnen inspireren om een motie voor een tijdelijk moratorium op de injecties aan te nemen wordt het tijd om echt in te zetten op een definitieve stop. En dat zullen we de komende maanden laten zien”, aldus de altijd strijdlustige SSAT-leden.

“Er heeft nog nooit iets gelekt…”
De Tweede Kamer eist inmiddels ook het stoppen van de injecties, evenals de regionale en provinciale politiek. “De afvalwaterinjectie in N.O. Twente sleept zich van incident naar incident, en steeds opnieuw krijgt de NAM toestemming zowel van de Minister van EZK als van het Staatstoezicht op de mijnen (SodM) om opnieuw weer op te kunnen starten”, aldus een boze en bezorgde voorzitter Freddy Mensink. “Het is gewoon te gek voor woorden wanneer je kijkt naar de vele calamiteiten die zich het afgelopen jaar allemaal hebben voorgedaan, terwijl er vorige week nog door de NAM, bij monde van directeur Simon Vroemen en geoloog Vincent van Engelen, in een commissievergadering van de gemeente Dinkelland vrolijk wordt verteld dat er nog nooit iets heeft gelekt”, aldus Mensink.

De feiten van het afgelopen jaar op een rijtje:

  • Aan de Tramweg in Rossum heeft de NAM al sinds juli 2019 onderhoudswerk uitgevoerd, naar eigen zeggen ‘omdat je auto ook op tijd van nieuwe olie en nieuwe banden moet worden voorzien’. Wat blijkt: bijna alle leidingen, verbindingen enz. zijn op de locatie inmiddels vervangen. De buitenbuis ROW2 is gescheurd…de put werd halsoverkop afgesloten. De oorzaak is nog steeds niet bekend. Wel dat de NAM “verzuimde” om een drukval reeds uit 2017 te melden….oei !!! Gevolg….verscherpt toezicht door SodM.
  • Aan de Tramweg in Rossum bevind zich ook een 2e injectiebuis ROW7. Of deze nog gebruikt kan worden is maar de vraag. Sodm wil meer onderzoek. De toezegging door de NAM om alle metingen en analyses vóór eind 2021 aan te leveren is inmiddels al met 3 maanden uitgesteld !
  • Van de 10 oorspronkelijke injectiebuizen zijn er momenteel nog maar 2 in bedrijf ROW4 en ROW5. Sinds 2015 zijn van deze buizen geen inspectierapporten bekend, terwijl we over de oorzaak van de breuk van ROW2 nog steeds in het duister tasten.

Handhavingsverzoeken:
“Als gevolg van alle calamiteiten hebben we bij de minister van EZK en het SodM twee handhavingsverzoeken ingediend die nog een aantal tekortkomingen laten zien”, aldus Lucas Goldsteen, één van de betrokken actievoerders van de SSAT, die samen met Henk Steggink het laatste jaar veel onderzoek heeft gedaan naar alle misstanden. “Het ontbreken van cement over honderden meters van de oude gasbuizen, een gaslekkage bij ROW7 vanaf de aanleg van de put, bodemdaling, en het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden met betrekking tot de veiligheidsinspecties zijn calamiteiten, die aan SodM gemeld zijn. Het zijn ernstige zaken waarvan wij vinden dat ze voor de toezichthouder aanleiding zouden moeten zijn om het proces onmiddellijk en definitief te stoppen. Ontoelaatbare situaties die we meerdere malen (ook middels handhavingsverzoeken) hebben gemeld, maar waarop van SodM geen reactie komt.  De injectie weer opstarten is niet veilig en onverantwoord!”, vinden Henk Steggink en Lucas Goldsteen.


Inmiddels weer een grote merkwaardigheid:
Meetgegevens van de geïnjecteerde hoeveelheden injectiewater zijn terug te lezen op Nlog. In oktober 2021 is er volgens Nlog 44.000 m3 giftig afvalwater geïnjecteerd in de put ROW4. Dat is vreemd…..de oliewinning lag stil ! Navraag bij SodM en de NAM levert het volgende antwoord op: ‘onterecht is een waarde van een elektronisch meetsignaal op Nlog terecht gekomen’.  “Kunnen we na deze mededeling stellen dat gegevens van de NAM niet zo betrouwbaar zijn?

Binnen drie jaar weg uit Twente:
Dat riepen Vroemen en Van Engelen afgelopen week in Denekamp. Zij hopen dat het draagvlak in Drenthe, waar de NAM voor werkgelegenheid zorgt, groter is. “Een belofte, waarmee N.O. Twente opnieuw een worst wordt voorgehouden. In Drenthe blijken ook grote bezwaren te zijn tegen het plan om de injecties van Twente naar Drenthe te verplaatsen.  En dat begrijpen we heel goed. Het is naar onze mening weer een poging om tijd te winnen want het kan nog wel zes jaar duren voordat zo’n vergunningstraject is doorlopen, met een grote kans dat alles bij het oude blijft”, aldus de SSAT.

Het overleg in Denekamp eindigde namens de commissieleden met…….het vriendelijke verzoek aan de NAM om de boel op te ruimen en zo snel mogelijk voorgoed te vertrekken uit Twente!! Vöt met den Pröttel,” laat Freddy Mensink nogmaals vol hartstocht weten.

 

  

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >