Slachtoffer misbruik  verwerkt  haar verleden naar een toekomst met perspectief  

Op 15-jarige leeftijd durfde Jeanet Versteeg voor het eerst te praten over misbruik door haar moeder. Ze was bang dat niemand haar verhaal geloofde: “Een moeder doet zoiets toch niet?” Bij dit misbruik bleef het helaas niet. Na een roerig leven heeft ze haar verleden kunnen verwerken naar een toekomst met perspectief. Met haar verhalen over misbruik wil ze nu anderen helpen, die ook iets dergelijks hebben meegemaakt. Daarvoor heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Speakxperience’ opgericht. Jeanet heeft tevens een boek geschreven, waarin ze verhaalt over haar leven met veel nare ervaringen. Ze heeft het onder het pseudoniem van Fleur Somers laten uitbrengen en de titel van het boek is ‘Wie zal haar vinden’.

Internaat in Ootmarsum
Op 12-jarige leeftijd kwam Jeanet te wonen in een leefgroep in het zogeheten internaat in Ootmarsum. Op de afdeling ‘Merel’ werd ze in dit kinderhuis liefdevol opgevangen. Haar moeder en oma hadden haar ingepeperd dat ze onhandelbaar was en dat ze dit gedrag in het internaat wel afleerde.  De werkelijke reden was dat ‘Fleur’ als heel jong meisje seksueel werd misbruikt. Op het moment dat het gebeurde snapte ze niet wat er gebeurde en kon ze het ook geen naam geven. Alleen was ze erg vaak angstig.  Naarmate ze ouder werd, stopte het misbruik. Thuis bleef het echter onveilig, want haar moeder snauwde Jeanet af, schopte en sloeg haar, waardoor ‘Fleur’ terug sloeg. En dan ben je een ‘onhandelbaar’ kind.
In het kinderhuis kreeg ze knuffels, ervaarde ze, naar eigen zeggen, voor het eerst liefde en gezelligheid, maar ook hier kreeg Jeanet te maken met misbruik. Een jongen, die daar ook woonde, misbruikte haar.

Boekpresentatie ‘Wie zal haar vinden’
Op haar boekpresentatie, die ze onlangs in Ootmarsum heeft gegeven, vertelde ze hoe het kwam dat seksueel misbruik zich herhaalt. Dit komt door het bevriezen van het slachtoffer, ook wel tonic immobility genoemd. Deze gebeurtenis in het kinderhuis had voor Jeanet directe gevolgen, want met name ’s nachts werd ze angstig wakker en kreeg flashbacks van het misbruik van haar moeder. Er volgden in haar jonge leven nog een aantal nare ervaringen met onder meer een jongen waar ze verkering mee kreeg. Ook in het pleeggezin waar ze geplaatst werd, ging het mis, nadat de pleegvader zijn handen niet thuis kon houden.  Bij seksueel misbruik zijn vluchten, vechten, bevriezen en een laag zelfbeeld aspecten, die van toepassing zijn op het slachtoffer. Jeanet beschrijft deze op een laagdrempelige manier in haar boek, waardoor ze de lezer makkelijk meeneemt in haar verhaal en inzichten geeft. Tevens verstrekt ze op deze wijze ook aanknopingspunten voor onder meer onderwijzers en hulpverleners om deze aspecten te herkennen. Haar boek is ook zeer zeker een steun voor anderen, die slachtoffer zijn van seksueel misbruik.

Lichtpunten
Het is niet alleen kommer en kwel geweest in het leven van Jeanet Versteeg. In de nabijheid van Ootmarsum kreeg ze op een boerderij, waar ze zaterdags mee mocht helpen, veel liefde en aandacht en het gevoel dat ze welkom is. Ook in haar verdere leven ontmoet ze ‘engelen’ die om haar geven. Ze wordt zelf moeder, maar krijgt dan opnieuw in hevige mate flashbacks en herbelevingen. Ze wordt daarvoor zelfs in het ziekenhuis opgenomen. Jeanet heeft meer dan 20 jaar geleden aan (C)PTSS en is hier inmiddels helemaal van genezen dankzij een zeer effectieve traumabehandeling.  Mede door deze behandelingen kon zij gaan leven in plaats van overleven.  Het stelt haar ook in staat om anderen te helpen.  Momenteel geeft ze als ervaringsdeskundige lezingen in hulpverlenersland, bij gemeenten en GGZ-instellingen. Tevens wil Jeanet lotgenoten ambulant begeleiden wanneer zij overwegen in behandeling te gaan. “Hierdoor hebben ze iemand waar zij op terug kunnen vallen, maar die hen ook motiveert het vol te houden,” vertelt Jeanet Versteeg.


Verkooppunten boek en gegevens website
Het boek ‘Wie zal haar vinden’  geschreven door Jeanet Versteeg (pseudoniem Fleur Soomers) is in Ootmarsum te verkrijgen bij Jos en Sylvia Brummelhuis. Andere verkooppunten zijn: ‘De Secretaresse’ en de Plus in Tubbergen, bij ‘Devine Danielle van der Weijde’ in Rossum, bol.com, en via haar eigen facebookpagina Fleur Soomers. Informatie over haar eigen bedrijf is te vinden op www.speakxperience.nl

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

“If you can help, just do it”

“If you can help, just do it”

Op het Griekse eiland Lesbos woont het echtpaar Katerina en Nikos. In 2014 en 2015 zag Nikos met eig...

Lees verder >
De strijd ‘op afstand’ van de Tubbergse Jeanet voor een beter leven voor vluchtelingen op Lesbos

De strijd ‘op afstand’ van de Tubbergse Jeanet voor een beter leven voor vluchtelingen op Lesbos

De Tubbergse Jeanet Versteeg is de afgelopen weken met veel energie bezig om geld in te zamelen voor...

Lees verder >