Wethouder Alfons Steggink: “Zelfs ons huisnummer op zonnecel is duurzaam”

Al tijdens de bouw van zijn huis in 1980 maakte wethouder Alfons Steggink gebruik van energiebesparende maatregelen. Spouwisolatie, thermopane en dakisolatie kunnen dan ook van het duurzaamheidslijstje worden afgevinkt. Wooncoaches Wim Beute, Zwerius Kriegsman en Gerrit oude Wolcherink van Duurzaam Thuis Twente zochten de wethouder thuis op om verdere duurzame mogelijkheden in kaart te brengen.

,,Volgens mij hebben wij ons huis aardig geïsoleerd”,  denkt Alfons Steggink hardop. ,,Daarnaast passen we ons gedrag qua energieverbruik ook steeds meer aan. Zo kozen we voor een douche spaarkop, zetten we een half uur voor bedtijd de thermostaat lager en houden we met de aanschaf van nieuwe apparatuur rekening met het energieverbruik. Ons huisnummer werkt zelfs op een zonnecel.”

Duurzaamheid achteraf
Het energieverbruik van de familie Steggink is overigens een stuk lager geworden sinds hun twee dochters het huis uit zijn. “De enige duurzame punten waar we nu nog vooruitgang op kunnen boeken zijn zonnepanelen en vloerisolatie”,  geeft hij aan. ,,Een offerte voor zonnepanelen hebben we inmiddels al laten maken, maar ik denk dat het niet echt mooi zal staan op ons dak. Daar wachten we dus nog even mee. Vloerisolatie hebben we ook nog niet, de vloer bestaat uit holle betonplaten. Dit is momenteel wel een punt van aandacht.” Wooncoach Zwerius Kriegsman ziet dit laatste als een prima investering. ,,Aan vloerisolatie, evenals spouw en dakisolatie is ook achteraf wat te doen. Mensen denken vaak dat het niet veel uitmaakt maar het helpt echt wel.”

duurzame-alfons
Verrassend informatief

Volgens de wooncoach hoeven ingrepen die leiden tot substantiële verbeteringen lang niet altijd ingrijpend te zijn. ,,Het vervangen van gloeilampen door spaarlampen is daar een simpel voorbeeld van”,  legt hij uit. ,,Toch is licht niet de belangrijkste bron van stroomverbruik. De wasmachine, droogrommel en diepvries verbruiken veel meer.” Steggink verwacht dat de kachel in zijn serre dan waarschijnlijk ook veel te veel verbruikt. “Het zou vast schelen als we daar een radiator plaatsen”, oppert hij. Het antwoord van de wooncoach verbaast hem. ,,Dat is niet altijd het geval”, legt deze uit. ,,Het is afhankelijk van de gebruikstijd. Een kachel die kort brandt, kan voordeliger zijn dan een radiator die de hele ruimte continu verwarmt tot 24 graden.”

Kritisch kijken loont
“Kijk dit zijn toch praktische, bruikbare adviezen,” merkt de wethouder op. ,,Duurzaamheid is een mooi wereldje,  waarbinnen heel veel mogelijk is, helemaal vergeleken met 1980 toen wij bouwden. Het loont echt de moeite om samen met de wooncoaches een kritische blik op je woning te werpen. Zij adviseren vrijblijvend en onafhankelijk en kennen vanwege hun grote expertise buiten de praktische aspecten tevens de wegen naar subsidies en leningen. Ik heb daarom ook één advies: schroom niet om de wooncoaches te benaderen.”

Meer informatie over de wooncoaches is te vinden op de website: www.duurzaamthuistwente.nl
Bellen kan ook: 088-1850130

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >