Uitstellen vluchten postduiven zet relaties onder druk

Het lossen van de postduiven is weersafhankelijk. Met de tegenwoordige moderne weertechnieken  ligt het allemaal wat makkelijker dan pakweg tien jaar geleden. Toch blijft het ieder weekend een afweging, wel lossen of niet.  Op de voormalige Koninginnedag, 30 april, kon er niet gelost worden. Er werd uitgeweken en ook daar was het voor de lossingscommissie duidelijk. “Dat wordt hem niet.”  Geen lossingen op zaterdag en dus moeten de duivenmelkers hun programma aanpassen op de volgende dag en dat is de zondag. Vaak een familiedag met allerlei afspraken, die ineens op losse schroeven komen te staan. Het gezinsleven komt daardoor toch wel onder druk te staan al geldt dat niet voor iedereen. Maar een echte duivenmelker blijft dan thuis en wacht zijn duiven op en dat gebeurde ook in dit laatste weekend van april en de start van de eerste mei. Op de dag van de arbeid, 1 mei, waren het opnieuw de duiven van vader Karel en zoon Kas die de prijzen wegkaapten voor de concurrentie. Met de 655 leverden ze een puike prestatie, maar de inmiddels veelbesproken 925 van Gerrit Schepers wist Ootmarsum op snelle wijze te bereiken en pakte een prijs zij het nipt. Mooi is ook dat Oscar Ossenvoort en Bennie Senger weer volop in de prijzen vielen. Het geeft aan dat de kwaliteit binnen de Othmarvliegers breed is en voeg daar buurman Bert Damhuis toe, dan zijn er meerdere leden van de plaatselijke postduivenvereniging volop in de race zijn om binnen de club, maar ook binnen een groter verband een woordje mee te spreken. En als dat lukt wordt ook de druk op de gezinsrelaties verminderd………..Martin Weghorst leverde deze vierde bijdrage aan het nog jonge postduivenseizoen.

IMG_2882 (Small)

Vitessevlucht een dag later gelost
Het gebeurt ieder jaar wel eens, de duivenmelkers houden er niet van en de familie al helemaal niet ! Waar hebben we het over ? Over uitgestelde vluchten. Zaterdag 30 april stond al weer de vierde Vitessevlucht op het programma, te weten Mettet, althans volgens het vliegprogramma. Mettet werd Felu en omdat daar vanwege het slechte weer ter plaatse niet gelost kon worden en het terrein de volgende dag beschikbaar moest zijn voor een festiviteit moest er noodgedwongen verkast worden naar Mons, 299 kilometer hemelsbreed.
Over die afgelasting valt nogal wat te zeggen, het weer werd in Oost Nederland in de loop van de zaterdag namelijk steeds beter, maar we hebben er mee te doen en bovendien, achteraf iets weten is een stuk gemakkelijker dan zelf de beslissing “lossen of niet” te moeten nemen. Zondag 1 mei kon er gelost worden om 09.45 uur met 214 duiven Ootmarsumse duiven, waaronder de 925 van Gerrit Schepers. De vaste lezers weten het al: de 925 verkeert niet in grootse doen en dat beseft nu Schepers ook. Wat heb je er aan als je zo’n geweldige doffer kwijt raakt op een Vitessevluchtje ? Dat kan maar zo,  want duiven zijn geen computers die geprogrammeerd naar huis vliegen. Integendeel, daar gaat een hele leerschool aan vooraf en als je als liefhebber dan een keertje een topper hebt, wees er dan ook voorzichtig mee: speel met beleid want anders krijg je spijt. Het ultieme voorbeeld daarvan is Turbo Boy, een topvlieger van Herman Hemme die, ook niet in goede  doen en alle waarschuwingen ten spijt, op een vrij eenvoudige vlucht achterbleef. Voor de goede orde en vooruitlopend op de uitslag: de 925 is terug en zat zelfs in de prijzen, zij het nipt.

Volgens de berichten zouden de duiven te maken hebben met een tegenwind en dat bleek volgens de uitslag van de Othmarvliegers ook te kloppen, de eerste duiven maakten 72 km per uur, een gebruikelijke snelheid bij tegenwind. Wat schetst onze  verbazing: duiven in Enschede en omstreken maakten veel hogere snelheden, zelfs tegen de 80 km aan en daar was volgens Theo Luttikhuis maar één verklaring voor: d’r zat west bie-in. West is niet best voor Ootmarsum en dat klopte ook bij deze vlucht weer als een bus: in groter verband komen we er dan gewoon niet aan. Dat geeft niet, het hoort bij de sport en de volgende keer is het andersom.

IMG_2880 (Small)

De comb. Meijers wist ook deze vlucht te winnen, dit keer met een viertal duiven, aangevoerd door de 655, een loepzuivere driejarige Heremansdoffer met ontelbare kopprijzen, de evenknie van de 925 van Schepers zou je kunnen zeggen.

De eerste duif,  die je op de uitslag tegenkomt na die van Meijers is, is een duif van Oscar Ossenvoort, een 5e dus en dat past precies in de lijn van de uitslagen die Oscar de laatste weken op de mat legt. Top gedaan, net als Bennie Senger die een van zijn beste duiven ( de 571)  weer voorin wist te draaien. Een mooie uitslag maakte ook Bert Damhuis met 3 duiven in de top 10. De man,  die vorige week op Duffel vriend en vijand wist te verrassen met een 15e plek, Gait Helthuis, wist dat kunststukje jammer genoeg niet te herhalen en dat viel niet alleen hem zwaar tegen.

De volledige uitslag van Mons, 12 liefhebbers met 214 duiven en gesponsord door Jaap van de Ende, installateur te Ootmarsum:
1 t/m 4: Comb. K. & K. Meijers
5. O. Ossenvoort
6 en 8: B. Senger
7, 9 en 10: B . Damhuis.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >