“Tijd voor een huwelijk tussen wetenschap en spiritualiteit??”

Maandelijks wordt deze site opgesierd met een column van Frederick. Een andere kijk op de wereld, waarin wij leven en het is mooi om vanuit deze invalshoek tegen zaken aan te kijken, die ons dagelijks bezig kunnen houden.

“In het belang van menselijkheid en de liefde”
De wetenschap houdt zich hier niet mee bezig. anders zouden we ongetwijfeld een hele vracht aan wetenschappelijke data over ons uitgestort krijgen. We hebben nog nooit zo veel wetenschappers gehad als nu. In 2003 ontvingen iets meer dan 2.500 onderzoekers de doctorstitel. Tien jaar later, zijn dat er meer dan 4.000. De onbetwiste koploper? Dat is de faculteit geneeskunde. Een beetje academisch ziekenhuis heeft meer dan 1.000 promovendi in dienst  (Bron: De Correspondent)

Nederland bevindt zich in de top van de middenmoot van de landen uit Europa en kent in vergelijking met veel andere landen wel een relatief sterke stijging. (bron: ocwincijfers) Daarnaast telt Nederland ongeveer 16.000 psychologen. Deze aantallen variëren van 12.500 tot 16.000! De wetenschap weet zelf blijkbaar niet hoeveel het er precies zijn. Psychische stoornissen komen frequent voor; in totaal heeft 43,5 procent van de volwassen Nederlandse bevolking ooit in het leven een psychische stoornis gehad. Op jaarbasis heeft bijna een vijfde van de volwassenen (ongeveer 1.896.700 personen) een psychische stoornis. (bron Trimbos Instituut)
In 1990 kregen 57143  mensen kanker en in 2015 bijna een verdubbeling naar 104988 mensen. Het betreft hier het aantal nieuwe gevallen dat in een bepaalde periode (meestal 1 jaar) wordt vastgesteld. Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Jaarlijks overlijden in ons land zo’n 40.000 mensen aan de gevolgen van kanker. In 2000 werden zo’n 69.000 nieuwe gevallen van kanker geregistreerd in Nederland.

“De invloed van psychische aandoeningen op het leven van mensen, economie en cultuur is vele malen groter dan 35 jaar geleden. DSM-diagnoses, geldstromen en bezuinigingen zorgen ervoor dat we niet meer toekomen aan het grondig nadenken over het ggz-discours dat de laatste 35 jaar is ontstaan en waarbij waarschijnlijke sociale en culturele thema’s zijn vertaald in termen van psychische stoornissen”, zegt Prof.dr. Jan Derksen.

Hoe kan het toch dat ondanks de toename van zoveel deskundigen de kwaliteit van het leven, zowel in fysieke als psychische zin achteruit holt? Wat is het dat we missen in ons mens- en menselijk zijn? Het ligt ongetwijfeld niet aan de goede bedoelingen van de vele wetenschappers. Maar wat is het dan dat we blijkbaar zo hard achteruit hollen en de plank misslaan als samenleving? Wat begrijpen we niet? Wat willen we niet zien?

Spiritualiteit zijn de zaken die de geest betreffen. Het gaat onder andere om de levensvragen,  die we onszelf stellen als: waarom zijn we hier, waar gaat het nu om, waar komen we vandaan en hoe zal het zijn als ik niet meer rondloop op deze aardbol? Een gezonde geest in een gezond lijf is een voorwaarde om toe te komen aan die vragen voor spirituele groei en om de ontdekkingsreis aan te vangen naar de antwoorden op die vragen. Dat te ontdekken is het doel van het leven en om te  leren handelen naar die nieuw verworven inzichten.

Wordt het tijd voor een huwelijk tussen spiritualiteit en wetenschap? Spiritualiteit als de these, wetenschap als antithese en wetenschappelijke spiritualiteit als de synthese! Dat wordt dan toch nog veel lezen en studeren,  maar dan in het belang van de menselijkheid en de liefde.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Succes met vitamine C

Succes met vitamine C

Bleekselderijsap ... een oplossing voor elk viraal probleem, schrijft Anthony William in zijn boek C...

Lees verder >
Het zeldzame schrikkeljaar en 29 februari

Het zeldzame schrikkeljaar en 29 februari

29 februari is de meest zeldzame dag van onze kalender. Iedereen die op die dag jarig is, maakt dat ...

Lees verder >
 Carnaval en Maskers 

 Carnaval en Maskers 

Ik ben met Catootje naar de botermarkt gegaan Ze kon maken wat ze wou En ze maakte van boter een d...

Lees verder >