Shiitake kwekerij familie Masselink Tilligte

Johnni en Marga Masselink ruilden 80.000 vleeskuikens in voor een kwekerij met een van oorsprong Aziatische paddenstoel. Deze shiitake is de basis van een bedrijf tussen Tilligte en Ootmarsum. De omschakeling van pluimvee naar paddenstoelen bleek een schot in de roos. Het bedrijf schoot als ‘de bekende paddenstoel uit de grond’ en is bijna 10 jaar later uitgegroeid tot een kwekerij van Shiitake, die in het gehele land haar producten afzet. Met veel plezier runnen Johnni en Marga hun bedrijf en de vele bezoekers tijdens de Open Dag in het Oldtimer Festival weekend in Tilligte zagen met eigen ogen het enthousiasme van deze familie om dit bijzondere product aan de man te brengen. Hieronder vertellen ze zelf hun ervaringen met dit meer dan gezonde product: De Shiitake.

32-img_5680
Een rigoureuze stap en het kleinste winkeltje van Twente

“In 2007  hebben we besloten om afscheid te nemen van onze pluimveehouderij. Waar voorheen 80.000 vleeskuikens de wacht hielden, kozen we voor een totaal andere tak van sport: het kweken van een van oorsprong Aziatische paddenstoel: shiitake!
Gezond, lekker en biologisch. Dat klonk ons als muziek in de oren. Uitbreiden met pluimvee was destijds zeer moeilijk. Het was of omschakelen of verhuizen. Dat laatste was helemaal tegen onze zin. Een familielid gaf ons de tip om eens te kijken naar shiitake. Geheel als onbekenden gingen wij op pad. Al snel kwamen we er achter dat de paddenstoel veel eiwitten bevat en ook nog eens cholesterol en bloeddrukverlagend was. Uitstekend als vleesvervanger. Volgens ons had de shiitake de toekomst.

05-img_5653
Het idee was geboren. Nu de uitvoering nog. Een oud-kweker heeft ons wegwijs gemaakt. Na een aantal jaren  hebben we pas echt de fijne kneepjes van het vak geleerd. In tegenstelling tot een pluimveebedrijf  zijn er immers geen vertegenwoordigers,  die zeggen hoe het moet. Het was wel  andere ‘koek’ dan pluimvee.
17-img_5665
Inmiddels 9 jaar later leveren we aan groothandels, horecagelegenheden, thuisverkoop, een webshop en meer. Ook maken we van onze shiitake diverse producten. Dit doen we veelal in combinatie met streekproducenten. Wat dacht je van shiitake kaas, jam, worst, mosterd of pasta? Deze producten zijn op onze kwekerij via ‘het kleinste winkeltje van Twente’ te koop. Dit kleine winkeltje is immers niet groot, een koelkastje waar klanten zelf kunnen afrekenen. Via een TV-scherm is de kweekwijze van de shiitake te zien. Wij zijn dus dagelijks te bezoeken.

29-img_5677
De kweekwijze van de shiitake is bijzonder. Een half jaar staat het substraat te doorgroeien. Substraat bestaat uit beukensnippers, water en paddenstoelensporen. Na een half jaar doorgroeien is het tijd om te oogsten. Het substraat wordt verplaatst naar een andere schuur. Door het temperatuurverschil krijgt het een ‘schokeffect’. De paddenstoelensporen denken dat het herfst is en komen binnen een week tevoorschijn. Een bijzonder gezicht. Vervolgens kunnen we oogsten. Door constant voldoende substraat uit te zetten en te laten aanvoeren,  kunnen we constant productie houden.

Wie de shiitake met eigen ogen wil zien groeien, kan langskomen met een groep. We ontvangen onze gasten in onze ontvangstruimte met een kop koffie of thee. Vervolgens geven  we uitleg over onze kwekerij en het ontstaan daarvan. In de twee verschillende schuren kunnen mensen de kweekwijze bekijken en daarna sluiten we af met een kop shiitakesoep.

Meer informatie over onze producten, rondleidingen, recepten en verdere informatie  is te lezen op onze website: www.shiitake.nl

Onze fotograaf Caspar Kouijzer legde het proces tijdens de Open Dagen vast

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >