Schilderij Piet Kleinschmit geschonken

Gezicht op Ootmarsum’ is de titel van het schilderij dat de Ootmarsumse kunstschilder Piet Kleinschmit (1909-1935) een jaar vóór zijn overlijden maakte. Hij  heeft daarbij op de Kuiperberg gestaan, gezien de toren van de r.- k. kerk als herkenningspunt

Op de Kuiperberg is het schilderij ook weer opgedoken. Om precies te zijn in het huidige Asielzoekers Opvang Centrum Wyllandrie. De eigenaar van het voormalige hotel, Jonald Bouwhuis maakte via een vrijwilligster van het AOC  Hans Bolscher, lid van de Ben Morshuis Stichting,  attent op het kunstwerk. Deze overtuigde zich van de echtheid van het doek en deelde mee dat de BMS zeker belangstelling voor deze “Kleinschmit” aan de dag legde.

Hans Bolscher kon de heer Bouwhuis ook al meedelen dat, mocht deze tot overdracht willen overgaan, het schilderij te zijner tijd  een plaats zou krijgen in een Stadsmuseum.

In een volgende fase werd ook burgemeester Roel Cazemier ingeschakeld en deze kon de schenkingsplannen alleen maar toejuichen. Hij speelde in de verdere onderhandelingen ook nog een bemiddelingsrol.

De overdracht kon hiermee in feite plaatsvinden. J. Bouwhuis droeg  het schilderij over aan de heren Hans Bolscher en Harrie Oude Elberink  en samen ondertekenden ze de bruikleenovereenkomst.

Na afloop toonde Hans Bolscher zich erg gelukkig met deze overdracht van het schilderij. “Wij moeten de heer Bouwhuis, de eigenaar van de Wyllandrie dankbaar zijn dat ook hij inziet, dat het schilderij voor Ootmarsum een bepaalde waarde heeft en dat het jammer is, als het ergens in het opvangcentrum opgeslagen was blijven liggen. In het toekomstige Stadsmuseum kan  het door Ootmarsummers en andere belangstellenden bewonderd  worden.” Bolscher dankte ook Roel Cazemier voor zijn rol in het geheel.

Hans Bolscher, die namens de BMS en de Vereniging Heemkunde de onderhandelingen voerde, nam hierbij vaak het woord Stadsmuseum in de mond en  plaatste  daarbij vast een voorschot op de plannen met een deel van het klooster om dit in te richten tot stadsmuseum.

Mocht het museum inderdaad gerealiseerd worden, dan zou te overwegen zijn, daarin een ruimte in te richten met werken van Piet Kleinschmit. Er zijn meerdere werken in particulier bezit,  die wellicht beschikbaar gesteld kunnen worden. In 1985 werd door een werkgroep van de Heemkunde een boekje over Piet Kleinschmit gemaakt met daarin ruim 30 afbeeldingen van schilderijen.

Afbeeldingen  HEUKSKE225
Piet Kleinschmit werd op 23 december 1908 in Amsterdam geboren en toen hij  vier maanden oud was, verhuisde het gezin naar Ootmarsum. Daar woonde de familie een tijdlang in de smalle woning aan de Markt naast de winkel van Brons Vader Kleinschmit was kantoorbediende bij zijn broer F.J.J. Kleinschmit die de bekende Villa Vredeoord aan de Westwal bouwde (nu Stadshotel) bewoonde. Dat pand werd door het gezin Kleinschmit betrokken, nadat de vrijgezelle notaris was overleden.

Piet jr. volgde de lagere school in Ootmarsum en bekwaamde zich hoofdzakelijk door zelfstudie in het ‘vak’ van kunstschilder. In opdracht van onder andere horecabedrijven maakte hij veel muurschilderingen. Maar ook trok hij de natuur in en schilderde daar veel landschappen.

In 1935 vertrok het gezin, waarna het met Piet bergafwaarts ging. Hij belandde in meerdere psychiatrische inrichtingen en overleed in 1953. Hij werd bijgezet in het familiegraf op het R.K.  kerkhof “Buitenveldert” in  Amsterdam.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >